Provokace a lži, hodnotí Kreml protesty. Policie zatkla tisíc lidí

  • 747
Ruská policie při nedělních demonstracích v Moskvě zadržela přes 1000 lidí. Podle Kremlu se policie chovala korektně a profesionálně, na výzvy Západu k propuštění zatčených Moskva nepovažuje za nutné reagovat. Mezi zadrženými byl i opozičník Alexej Navalnyj. U soudu si vyslechl trest 15 dní vězení. Zaplatit musí i pokutu.

O počtu zadržených informovala v pondělí nevládní organizace OVD-info, která monitoruje dodržování lidských práv v Rusku a zásahy státní moci proti opozici. Ruská média uvedla, že policie o víkendu zadržela dvakrát více lidí než při masových protestech na Blatném náměstí v Moskvě v roce 2012, které vyvolalo znovuzvolení prezidenta Vladimira Putina.

Organizace OVD-info uvedla, že část demonstrantů byla prakticky ihned propuštěna. Opozičnímu vůdci Alexeji Navalnému soud uložil pokutu 20 000 rublů (8700 Kč) za organizování masových akcí a narušování veřejného pořádku. Za neuposlechnutí policejních pokynů během zatýkání si vyslechl trest 15 dní vězení. Obhájce Navalného ihned oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Podle agentury TASS může pondělní soudní verdikt Navalnému způsobit značné problémy. Podle zákona totiž existence dvou administrativních trestů, které dnes disident dostal, opravňuje ruské soudy změnit případný dřívější podmíněný trest odsouzeného na nepodmíněný. Navalnyj byl koncem roku 2014 odsouzen k podmíněnému trestu 3,5 roku za defraudace

Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova byla činnost policie „absolutně korektní a profesionální“. V Moskvě podle něj protestní akce nebyly povolené, bránily dopravě a ohrožovaly bezpečnost lidí.

Organizátor nedělního protestu Alexej Navalnyj tvrdí, že chystanou demonstraci řádně ohlásil. Radnice nesouhlasila s místem konání, ale v zákonné lhůtě podle opozičního vůdce nenavrhla jiný prostor. Proto se demonstrace konala podle původního plánu na Tverské třídě v centru metropole.

„Provokace a lži“

Podle Peskova existují důkazy, že organizátoři opozice neplnoletým účastníkům protikorupčního pochodu v Moskvě v případě zatčení slibovali finanční kompenzace. Podle webu newsru.com tím zřejmě narážel na Navalného slib, že každému zadrženému účastníkovi pochodu pomůže s žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva s perspektivou odškodnění až 10 000 eur (270 000 Kč).

V Kremlu podle Peskova respektují právo Rusů bránit svá práva, na nedělní protesty se to však prý nevztahuje. „Nemůžeme si vážit těch, kteří uvádějí v omyl mládež, vlastně děti, slibují jim odměnu a vybízejí je k účasti na nepovolených akcích na nepovoleném místě a ohrožují tak jejich bezpečnost a dokonce život,“ prohlásil Peskov.

„To co jsem včera viděli v některých městech a především v Moskvě, to byly provokace a lži. Ti, kteří v předvečer akce velmi propracovaně a pomocí akademického, pseudoakademického jazyka vysvětlovali, že ta akce je povolená a žádným způsobem neodporuje zákonu, ti říkali čistou lež,“ dodal Putinův tiskový mluvčí.

Kritiku bereme v úvahu, zní z Kremlu

Na výzvy USA a Evropské unie k propuštění zatčených Kreml podle Peskova nepovažuje za nezbytné reagovat. „S touto výzvou nemůžeme souhlasit. V tomto případě nemůžeme výzvu vzít na vědomí. Závazky z Rady Evropy neznamenají nezbytnost porušovat vlastní zákony,“ konstatoval mluvčí Vladimira Putina.

Peskov připustil, že stížnosti a návrhy, které se objevily na povolených nedělních demonstracích, vláda prostuduje. „V některých městech byly mítinky povolené a konaly se v přísném souladu se zákonem,“ řekl mluvčí. „V těchto případech budou nepochybně hesla a návrhy, i kritika, která zazněla, brány v úvahu,“ konstatoval.

Zatýkání lidí při demonstracích po celém Rusku v pondělí odsoudilo americké ministerstvo zahraničí. Podle mluvčího ministerstva Marka Tonera to „odporuje klíčovým demokratickým hodnotám“. Policejní zásah odsoudila i Evropská unie.

K propuštění demonstrantů vyzvalo i české ministerstvo zahraničí. „Pozorně sledujeme současný vývoj v Bělorusku a Rusku. Vyzýváme příslušné úřady, aby propustily všechny zadržované občany a respektovaly základní práva a svobody,“ uvedla česká diplomacie na Twitteru.

Demonstrace, které uspořádala ruská opozice, se uskutečnily navzdory policejnímu zákazu. Podle ministerstva vnitra se do protestního pochodu zapojilo 8000 lidí, novináři nestátních médií odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc. Protesty se konaly i v 80 dalších ruských městech, jen ve 20 z nich přitom byly povoleny úřady (více o protestech zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video