Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Z Německa je „bordel Evropy“, ukázal dokument. Sex prodává i v akcích

  • 46
V roce 2002 německý Bundestag přijal zákon, který měl dostat prostitutky na úroveň ostatních zaměstnanců. Dva roky sběru materiálu po nevěstincích v Berlíně nebo Stuttgartu však ukázaly, že se z Německa spíše stal "bordel Evropy", kde jsou dívky, často z východních zemí Evropy, i nadále vykořisťovány.

V pondělí německá veřejnoprávní televize odvysílala dokument "Sex - Made in Germany". Více než dva roky na něm pracovaly novinářky Sonia Kennebecková a Tina Solimanová. Se skrytými kamerami navštěvovaly nevěstince, ale vyzpovídaly i prostitutky, které se nebály ukázat tvář.

Vláda chtěla toto řemeslo legalizovat, očistit od pasáků, násilí a dát prostitutkám větší práva a bezpečí. Ale ukazuje se, že nevěstky se staly spíše nástrojem, jak co nejefektivněji vydělat co nejvíce peněz.

Každý den v Německu zaplatí za sexuální služby asi milion zákazníků, uvádí dokument. Zajímavé je i složení klientů; zatímco se sexuální turistikou si asi většina lidí spojí Thajsko, v posledních letech naopak Asiaté, Američané nebo muži z Blízkého východu navštěvují právě Německo, píše server thelocal.de.

"Sněz, co můžeš"

Sex v Německu je totiž mimořádně dostupný díky akcím typu "užij si, co můžeš" za jednotnou sazbu zpravidla 49 eur (1 260 korun), které se rozmohly zejména v Berlíně. "Sex je tu levnější než kdekoli jinde," říká jeden z bordelpapá. "Teď je všechno legální, majitelé bordelů můžou klidněji spát," dodal. To se však nedá říct o prostitutkách, kterým většinou za více práce zůstane méně peněz.

Solimanová a Kennebecková poukazují také na to, že většina prostitutek jsou cizinky. V největším nevěstinci v Německu ve Stuttgartu jich je například 65 procent, většinou ze zemí východních zemí jako Rumunsko nebo Bulharsko. Často v nevěstincích pracují i mladé německé studentky. "Hodně holek, které dodělávají školu, přijdou pracovat na den dva o víkendu, aby si vydělaly nějaké peníze. Už na tom nevidí nic špatného," říká jedna z prostitutek.

Stát jako moderní pasák

Deník Frankfurter Rundschau přinesl analýzu s výmluvným titulkem "Stát jako pasák". Země totiž na byznysu profituje, protože vybírá poplatky i od prostitutek z ulice. Majitel jednoho z nevěstinců pak říká, že "ze státu se stal moderní pasák".

List uvádí, že německý "prostituční" zákon je nejbenevolentnější na celém světě a celkem snadno umožňuje nelegální obchodování s lidmi.

V dokumentu si pak všímá případu ženy z Rumunska, která, stejně jako mnohé další, přijela do Německa za lepším životem. Pak ji ovšem nutili souložit až čtyřicetkrát denně, navíc mohla spát jen dvě nebo tři hodiny. Úřady pak zakročily a vykřičený dům zavřely kvůli porušování zákona.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video