Elvis Presley v Amsterodamu prošel

Elvis Presley v Amsterodamu prošel | foto: archiv

Prošli jsme s biometrickým pasem Elvise, chlubí se „etičtí hackeři“

  • 20
Kontroly biometrických pasů, na něž v poslední době přistupuje stále více zemí, je občas velmi jednoduché "oblafnout". Tvrdí to alespoň dva počítačoví experti, kteří se chlubí tím, že na mezinárodním letišti v nizozemském Amsterodamu prošli kontrolou s pasem opatřeným kódy neexistující země, který obsahoval podobiznu krále rokenrolu Elvise Presleyho. Informoval o tom server televizní stanice CNN.

Adam Laurie a Jeroen Van Beek, kteří sami sebe nazývají "etickými hackery", použili pas v roce 2008 v samoobslužném kontrolním počítači. Počítač je pustil dál, zatímco na obrazovce počítače se na několik sekund objevila podobizna samotného Presleyho. Podrobnosti svého testu nyní "etičtí hackeři" podle svých slov zveřejnili proto, aby upozornili na slabiny, které v sobě biometrické pasy skrývají.

"Do čipu v pasu jsme dali podobiznu Presleyho a opatřili kódem neexistující země. Zařízení, které čip načítá, pak jednoduše nekontrolovalo data, které neznalo," uvedli.

"Myslím, že falšovat údaje lze celkem snadno", citovala CNN Laurieho. "Vyrobit pas je nejtěžší, ale změna čipu se dá zvládnout se zařízením za 100 dolarů," dodal.

Nové systémy na kontrolu biometrických údajů tak trochu připomínají bankomaty

Nové systémy na kontrolu biometrických údajů tak trochu připomínají bankomaty

Možnost prolomení ochrany biometrických pasů hlásili počítačoví experti už několikrát, tentokrát má jít o jednodušší způsob. Hlavní slabina, kterou dvojice citovaná CNN použila, je v tom, že každá země má své vlastní bezpečnostní kódy pro ověření svých biometrických pasů. Zatímco některé země si tyto kódy navzájem vyměňují, jiné si je nechávají pro sebe.

"Zřejmě bych nebyl schopen vyrobit falešný britský pas, se kterým bych prošel přes britskou kontrolu, protože zde si počítač své vlastní kódy zkontroluje. Ale můžu být schopen vyrobit pas jiné země a použít ho v kontrolním zařízení, které neprověří údaje, kterým nerozumí," dodal. "Řešením je mezinárodní systém koordinující různé bezpečnostní kódy," řekl Van Baek CNN.

Britské ministerstvo vnitra trvá na tom, že britské pasy patří mezi nejbezpečnější doklady svého druhu na světě. "Kontroloři na hranicích by v každém případě museli přijít na to, že čip v pasu byl upraven," uvedlo. Dvojice expertů však tvrdí, že riziko spočívá v přílišném spoléhání se na techniku. "Nás zkontroloval automat, a povedlo se," uvedli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: CNN, Dolar, hacker

Video