Propuštěný Abú-Músa Salám Alí Atíja se vítá se svým otcem po dvaceti letech v...

Propuštěný Abú-Músa Salám Alí Atíja se vítá se svým otcem po dvaceti letech v izraelském vězení. Byl odsouzen za vraždu, na svobodu se dostal díky dohodě o propuštění desítek palestinských vězňů. | foto: Reuters

Izrael zveřejnil, za co věznil Palestince. Propuštěné vrahy čeká renta

  • 78
Izraelská média podrobně rozepsala zločiny, za něž si Palestinci propuštění v úvodu nových mírových jednání odpykávali dlouholeté tresty. Byli mezi nimi i brutální vrazi důchodců či spících lidí. Na palestinských územích je čekalo velkolepé přivítání a zřejmě i štědrá renta.

Městem Gaza duní bubny, písně z reproduktorů a dokonce jsou slyšet i i dudy. Oblohu ozařují ohňostroje. Někteří Palestinci tančí, jiní mávají vlajkami nebo prsty ukazují V jako vítězství.

"Dnešek je dnem radosti a štěstí. Nemůžu se dočkat, až obejmu svého milovaného syna," cituje list The Times of Israel osmašedesátiletou Ajšu abú Sitteh. "Jsem tak rozrušená, že bude na svobodě a stráví s námi první večer po víc než dvaceti letech," říká žena se synovou fotkou v rukách.

Nevypráví už ale o tom, proč její syn spolu se svým bratrancem byli ve vězení. V roce 1993 se v Ramle, izraelském městě nedaleko Ben Gurionova letiště, vloupali do bytu třiačtyřicetiletého Davida Dadiho. Ubodali ho ve spánku, stejně tak i jeho známého Chaima Weizmana, který u něj přespával. A na důkaz "úspěchu" jim uřezali uši.

Co se stalo

Izrael propustil prvních 26 z celkem 104 palestinských vězňů. Mezi propuštěnými jsou odsouzení vrazi, patnáct z nich dostalo doživotí, z ostatních trestů činil nejmírnější dvacet let. Palestinci je vnímají jako národní hrdiny.

Propuštění vězňů bylo palestinskou podmínkou pro obnovení mírových rozhovorů, jež posledních pět let uvázly na mrtvém bodě. Na rozhovory tlačí administrativa prezidenta USA Baracka Obamy.

Izrael nicméně v těchto dnech rovněž oznámil pokračování výstavby na Západním břehu a ve východní části Jeruzaléma.

Za svůj brutální čin každý z nich dostal dva doživotní tresty. Oba se dostali na svobodu v první skupině celkem 26 Palestinců, kteří právě vyšli z izraelských věznic. Palestinská strana si propuštění odsouzených vrahů vymohla jako "gesto dobré vůle" související s obnovením mírových rozhovorů.

Přijímací zkouška mezi radikály

Izraelský tisk zevrubně popsal příběhy dalších odsouzenců a jejich obětí. Abú-Músa Salám Alí Atíja z Gazy si odpykával doživotí za to, že jako přijímací zkoušku mezi radikály sekerou ubil sedmašedesátiletého Izáka Rotenberga, rodáka z Polska, který přežil holokaust. Rovněž sekerou napadl a zavraždil Ibrahím Salám Alí 79letého Morrise Ejzenštata, který si na lavičce v parku v Kfar Sabě četl knihu (detaily o všech propuštěných a jejich obětech najdete zde).

Podle reportérky stanice al-Džazíra v Ramalláhu na Západním břehu nicméně ne všichni propuštění Palestinci byli nadšeni ze způsobu, jakým se dostali na svobodu. "Někteří napsali prezidentovi Abbásovi, že nechtějí být použiti jako vyjednávací karty," uvedla stanice.

Chladný Hamas a bohatá renta

K propuštění vězňů se poměrně vlažně staví hnutí teroristické Hamas, ovládající Gazu. Podle Hamasu se palestinský prezident Abbás nechal "uplatit" propuštěním vězňů, aby začal vyjednávat s Izraelem. Hamas se navíc na Abbáse dívá skrz prsty - volební období mu už uběhlo, přesto zůstává v úřadu.

O svou budoucnost propuštění vězni nemusí mít obavy. Jednak mezi svými platí za hrdiny - v příkrém rozporu s pohledem Izraelců -, a navíc jim palestinská samospráva bude vyplácet rentu, která může dosáhnout až sedmi tisíc šekelů (asi 38 tisíc korun) měsíčně. Pro představu, polovina Izraelců podle loňských dat vydělává méně než 5 800 šekelů měsíčně hrubého, uvádí list Haarec.

Jednotná nebyla ani izraelská vláda

Izrael se skrze obnovené vyjednávání s Palestinci snaží čelit hrozbě mezinárodní izolace. Například EU tlačí na přerušení kontaktů s izraelskými osadami a prosadila předpis, podle kterého musí být zboží pocházející z osad na Západním břehu označené jako produkty vyrobené na okupovaných územích. Což může paradoxně uškodit i palestinským dělníkům, kteří zboží v osadách vyrábějí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil své rozhodnutí o propuštění vězňů za extrémně obtížné, bolestivé pro rodiny obětí i pro něj osobně a jdoucí proti základní hodnotě spravedlnosti. Dodal ale, že premiéři musí taková rozhodnutí přijímat "pro dobro země jako celku".

Ministr bydlení a výstavby Uri Ariel ze strany Židovský domov se nicméně nechal slyšet, že mu "není jasné, jak propouštění vrahů může napomoci míru".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video