Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková v ruské vazbě. (5. března 2015)

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková v ruské vazbě. (5. března 2015) | foto: Reuters

Žalobci chtějí pro ukrajinskou pilotku 23 let vězení. Přestanu pít, varuje

  • 172
Ruský prokurátor navrhl 23 let vězení pro ukrajinskou poslankyni a válečnou letkyni Nadiju Savčenkovou. Viní ji z vraždy dvou ruských novinářů v Donbasu. Pilotka už téměř dva roky čeká za mřížemi na rozsudek, vinu odmítá a na protest drží částečnou hladovku. Pokud ji soud neosvobodí, hodlá přestat i pít.

„Státní prokuratura věří, že je možné pro Savčenkovou vyhlásit konečný trest 23 let vězení,“ prohlásil žalobce podle agentury TASS. Pilotčina vina je podle něj plně prokázaná a jejímu odsouzení nebrání ani mezinárodní imunita, kterou Savčenková po zatčení získala jako členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Čtyřiatřicetiletá Savčenková je v ruské vazbě od června 2014. Podle Moskvy jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu úmyslně navedla na neozbrojené ruské novináře palbu ukrajinských minometů, které zabily Igora Korneljuka a Antona Vološina z Všeruské státní televize a rozhlasu.

Savčenková podle žalobců po útoku přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ukrajinská důstojnice všechna obvinění od počátku kategoricky popírá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté.

Deset dní po rozsudku skončím i s vodou, hrozí letkyně

Nadija Savčenková loni na protest proti svému věznění držela hladovku, po 83 dnech však zkolabovala a na doporučení lékařů začala jíst alespoň kuřecí vývar. Krátce na to však opět přestala jíst. Loni v červenci poprvé stanula před soudem v ruském Doněcku, jmenovci metropole ukrajinského Donbasu.

Soud se záměrně koná v Rostovské oblasti nedaleko ukrajinských hranic, kde platí mimořádná opatření, díky kterým může tajná služba FSB vykázat mezinárodní pozorovatele. Obhájci už loni prohlásili, že o vině a trestu je předem rozhodnuto (více zde).

S blížícím se koncem soudního líčení Savčenková opět hrozí hladovkou. Tentokrát je však podle sestry Věry rozhodnutá, že přestane i pít. Pokud ji soud neosvobodí a nepustí domů, poslední doušek vody Savčenková podle Rádia Svobodná Evropa vypije deset dní od rozsudku.

K okamžitému propuštění pilotky Moskvu už před rokem vyzval ukrajinský prezident Petro Porošenko, jakož i Spojené státy, Británie a další země včetně České republiky. Savčenkovou, kterou Ukrajinci po zatčení zvolili do parlamentu, považuje Kyjev za válečnou zajatkyni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue