Bratři Džochar Carnajev (vpravo) a Tamerlan Carnajev byli identifikováni jako

Bratři Džochar Carnajev (vpravo) a Tamerlan Carnajev byli identifikováni jako pravděpodobní pachatelé bombových útoků při maratonu v Bostonu. Při automobilové honičce policisté Tamerlana zastřelili. (19. dubna 2013) | foto: koláž iDNES.cz

Teroristé z Bostonu: atlet měsíce a amatérský boxer, jenž v USA nezapadl

  • 97
Dva muži podezřelí z bombového útoku v Bostonu jsou bratři a pocházejí údajně z jihu Ruska, konkrétně z neklidného Severního Kavkazu. Hovoří se o tom, že jsou etničtí Čečenci. Mladší z bratrů, který je na útěku, v Bostonu studoval. A oba ve Spojených státech žili legálně.

Muž, kterého americká policie během přestřelky zabila, je šestadvacetiletý Tamerlan Carnajev. Mladší z bratrů, který je stále na útěku a kvůli policejnímu honu na něj je ochromen celý Boston, se jmenuje Džochar Carnajev a je mu devatenáct let.

Útok v Bostonu

Informace o nich se postupně skládají dohromady. 
Oba bratři spolu žili ve městě Cambrige v těsné blízkosti Bostonu, kde sídlí i slavná Harvardova univerzita. Jejich strýc, jenž bydlí na předměstí Washingtonu, agentuře AP řekl, že bratři Carnejevové žijí ve Spojených státech zhruba deset let. V tom se shoduje i s dalšími zdroji, které hovoří o tom, že celá rodina přicestovala do USA někdy v letech 2002 až 2003 a požádala tam o azyl.

Jméno Džochara Carnajeva lze najít na ruské sociální síti VKontakte, kde je uvedeno, že žije v Bostonu a studoval střední školu Cambridge Rindge & Latin School a úspěšně ji absolvoval v roce 2011. Tato škola také zmiňuje Džochara Carnajeva jako svého atleta měsíce, přičemž ocenění získal v únoru 2011. Ve stejném roce také dostal stipendium od města Cambridge, aby mohl ve studiu pokračovat. Udělilo mu 2 500 dolarů.

Jede auto s Čečencem, Ingušem a Dagestáncem...

Jeho otec o něm v pátek prohlásil, že studoval medicínu a byl velmi bystrý. "Můj syn je skutečný anděl," řekl Anzor Carnajev agentuře AP po telefonu z dagestánské Machačkaly. "Džochar studuje v USA medicínu druhým rokem. Je to tak inteligentní chlapec. Očekávali jsme, že tady přijede na prázdniny."

Naopak strýc bratrů Carnajevových je přesvědčen, že jeho příbuzným za to, co spáchali, patří smrt. "Nezaslouží si žít," řekl bostonské rozhlasové stanici WBZ strýc. Staršího z bratrů označil za ztroskotance a zbabělce, zatímco mladší Džochar podle něj býval milým, tichým chlapcem.

Webová stránka VKontakte, kterou prostudovala ruská televize RT, zmiňuje u jeho jména také školu v hlavním městě Dagestánu Machačkale. Mladší z bratrů Carnajevových tam měl studovat v letech 1999 až 2001. Kromě toho se hovoří o tom, že rodina měla určitý čas žít i v Kyrgyzstánu. Další zdroje uvádějí, že rodina neklidnou zemi na Kavkaze opustila údajně kvůli válečnému konfliktu v 90. letech.

Džochar Carnajev má dále ve svém profilu několik odkazů na Čečensko - tvrdí v něm, že mluví rusky, anglicky a čečensky. Jako svou víru uvádí islám. Coby životní prioritu: kariéru a peníze. Část poznámek na stránce tvoří vtipy, například: "Jede auto s Čečencem, Dagestáncem a Ingušem. Otázka je: kdo řídí? Odpověď: policie," citovala agentura Reuters.

"Američanům nerozumím"

Podle ní Džochar Carnajev přidával vzkazy na různé islámské webové stránky a evidentně podporoval nezávislost Čečenska. Čečenští separatisté svedli dvě války za nezávislost, jejich odpor ovšem zlomila ruská ofenziva nařízená prezidentem Vladimirem Putinem. Od té doby Čečensku vládne autoritativní prezident Ramzan Kadyrov, který stoprocentně podporuje Kreml.

Džochar naposledy svůj profil na VKontakte navštívil z mobilu krátce před bombovým útokem v Bostonu, tedy v pondělí.

Severní Kavkaz

Ozbrojenci z Čečenska a dalších neklidných regionů na Severním Kavkaze už zaútočili několikrát, vždy si ale vybírali cíle v Rusku. Pokud se potvrdí podezření, že dva muži z této oblasti jsou skutečně zodpovědní za bombový útok v Bostonu, bude to prvně, co kavkazští rebelové zaútočili na Západě.

Ozbrojencům ze Severního Kavkazu je připisována zodpovědnost za různé bombové útoky v Moskvě a dalších městech. Například za teror v divadle na Dubrovce, kdy zajali diváky a při zpackaném zásahu ruských policistů zahynulo 129 rukojmích (více čtěte zde). Dále teror ve škole v Beslanu, který nepřežilo 330 lidí, většinou dětí (více čtěte zde).

První konflikt v Čečensku vypukl v roce 1994 a snahou ozbrojenců bylo získat nezávislost na Rusku. Probudili se ale i islámští ozbrojenci. Ruští vojáci se stáhli o dva roky později, o tři roky později vtrhli zpět a zůstali deset let. Vůdcem Čečenska se stal Moskvou podporovaný Ramzan Kadyrov a boj islámských ozbrojenců se přelil do okolních regionů. Epicentrem boje se stal Dagestán.

Zdroj: AP

Jeho bratr Tamerlan, který už je po smrti podle RT kdysi prohlásil, "nemá jediného amerického kamaráda." "Nerozumím jim," měl napsat u svého internetového profilu navzdory faktu, že v zemi žije mnoho let. Na webové stránce spotcrime.com s uvádí, že ho policie v roce 2009 zatkla kvůli domácímu násilí poté, co napadl svou přítelkyni. Byl amatérský boxer a v roce 2009 se zúčastnil boxerské soutěže National Golden Gloves.

Kvůli boxu přerušil také na semestr studium na škole Bunker Hill Community College, chtěl se připravovat na závody. Jednomu fotografovi měl kdysi říct, že se chce dostat i do olympijského týmu. Ale dokud nebude Čečensko samostatné, raději by závodil za USA než Rusko. Podotkl, že je velmi věřící. V souladu s islámským náboženstvím se vyhýbal alkoholu i cigaretám.

Podle agentury Ria Novosti se na serveru YouTube našel jeho účet a na něm "extremistická videa".

Oba muži mají za sebou údajně vojenskou zkušenost. Média už ale nespecifikují, jaká tato zkušenost byla. Policie mladšího z bratrů, kterého zatím nemůže dopadnout, označila za "ozbrojeného a nebezpečného".

Ruská agentura Interfax zveřejnila prohlášení jednoho z čečenských politiků k celé situaci a faktu, že kořeny obou podezřelých sahají právě do tohoto severokavkazského regionu. "Podezřelí ze zločinů v Bostonu nejsou nijak spojeni s Čečenskem," uvedl Alvi Karimov s tím, že rodina se z Čečenska přestěhovala už před mnoha lety do jiného ruského regionu.

"Pak žili dlouhá léta v Kazachstánu a odtamtud se přestěhovali do USA, kde rodina získala povolení k pobytu. Takže tyto osoby nežily v Čečensku ve svém dospělém věku. A pokud se z nich stala "zkažená jablka", je otázkou, kdo je vzdělával a vychovával," prohlásil. Podobně se později vyjádřil i čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil lítost a nabídl Spojeným státům pomoc.

Policie ve čtvrtek zveřejnila fotografie obou mužů pořízené bezpečnostními kamerami u cíle bostonského maratonu. V pondělí tam vybuchly dvě nálože, které zabily tři lidi a skoro 180 zranily. Oba podezřelí v noci na pátek zabili člena ostrahy Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridge, ukradli auto a v honičce na policisty házeli výbušniny. Starší z bratrů přitom zemřel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video