Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z třídního sígra miliardářem. Mecenáš brexitu čeří vody britské politiky

  19:11
Významným hráčem na britské politické scéně se stává podnikatel Arron Banks. Tento výrazný stoupenec brexitu, který má na kontě stamiliony liber, hodlá v lednu představit vlastní stranu.
Arron Banks po červnovém referendu.

Arron Banks po červnovém referendu. | foto: Ben Cawthra/Rex/ShutterstockProfimedia.cz

Jméno padesátiletého podnikatele Arrona Bankse se dostalo do popředí v souvislosti s kampaní za brexit. Spolu s předsedou strany UKIP Nigelem Faragem propagoval vystoupení Británie z EU. Výsledek jejich snažení známe všichni. Británii poslal na cestu z EU, UKIP naopak do vleklé krize.

Cesta k brexitu

Banks coby štědrý donor UKIP sledoval situaci v rozhádané partaji se zděšením. Nejdříve pohrozil, že stranu přestane sponzorovat a nakonec před pár dny oznámil, že na počátku příštího roku spustí vlastní hnutí, které bude cílit na vlastenecky smýšlející voliče (více zde). Komplikovaný volební systém v Británii hraje proti němu, Banks se však výzev nikdy nebál.

Narodil se 22. března 1966 v Knutsfordu na severu Anglie. Vychovávala ho zejména jeho matka, otec cestoval po Africe, kde dohlížel na místní cukrovary. Ve 13 letech začal Banks studovat na škole Crookham Court v hrabství Berkshire, která musela být v roce 1989 uzavřena. Tři učitele obvinili z pedofilie. Banks před časem uvedl, že on sám se s obtěžováním ze strany kantorů nikdy nesetkal.

Na škole nasbíral dlouhý seznam přestupků, kvůli kterým nakonec musel odejít. Sám například s úsměvem vzpomíná, jak rozprodával střechu školní budovy. Tvrdí, že školní lavice by opustil mnohem dříve, kdyby jeho rodiče neplatili školné.

Když ho kvůli hospodskému tahu vyhodili i z další školy, rodiče uznali, že ho na školu neužije. Vzpurný mladík se přestěhoval do města Basingstoke jihozápadně od Londýna, kde se živil prodejem obrazů, vysavačů a později také jako realitní makléř. „Byl jsem celkem dobrý v přesvědčování lidí, aby si koupili něco, co nechtějí,“ zavzpomínal v rozhovoru pro server NewStatesman.

Vstup do politiky

Vždy ho fascinovala nekompromisní politika Margaret Thatcherové. Po neúspěšných studiích vstoupil do mládežnické organizace Konzervativní strany a o několik let později se ucházel o místo v městské radě v Basingstoke, kterou tehdy ovládali labouristé. Neuspěl. V osobní životě však měl štěstí. Potkal svou první ženu Caroline. Sympatickou učitelku si vzal za ženu, když mu bylo 21 let.

Arron Banks

Poté nastoupil do londýnské pojišťovny Lloyd’s. Během sedmi let se vypracoval a získal místo ve firmě Berkshire Hathaway legendárního finančníka Warrena Buffetta. Netrpělivý Banks však nechtěl pracovat ve velké korporaci a proto z firmy odešel a založil si pojišťovací společnost MotorCycle Direct specializovanou na pojištění motorkářů.

Po třech letech firmu s milionovým ziskem prodal a založil další pojišťovací společnost Commercial Vehicle, která v průběhu let poskytovala širokou škálu služeb od životního pojištění až po pojištění domácích mazlíčků. V současnosti Banks vlastní většinový podíl v Conister Bank a několika pojišťovacích společnostech.

Některé z nich sídlí v daňových rájích, kvůli čemuž se stal Banks terčem kritiky. „Je mi to jedno. Žiji v Anglii a platím zde daně. Zastávám názor, že pokud se to někomu nelíbí, ať změní zákony. Lidé z byznysu vždy budou hledat ty nejefektivnější cesty,“ vysvětluje. V cizině až na několik výjimek neobchoduje. Případný odchod Británie z jednotného evropského trhu se ho tak téměř nedotkne.

Novým lídrem UKIP je historik Paul Nuttall. Slíbil brexit bez kompromisů

Na Bankse se kvůli jeho nátuře v průběhu let nalepilo několik skandálů. V roce 2012 britský bulvár propíral jeho údajné sexuální obtěžování jedné zaměstnankyně. Banks nařčení popřel. Tvrdil, že se dívce pouze snažil pomoct s jejím tehdejším nepříliš vlídným přítelem. „Asi jsem se do toho neměl míchat,“ zhodnotil.

Ruská špionka?

První manželství Bankse vydrželo sedm let a vzešly z něj dvě dcery. V roce 2001 si vzal za ženu Jekatěrinu Paderinovou. Rusku původem z Jekatěrinburgu potkal v Londýně na koncertu Britney Spears. Jekatěrina přišla do Británie v devadesátých letech studovat marketing a v zemi zůstala i po vypršení víza.

Občanství si zajistila fiktivním sňatkem s postarším Britem a později navíc vyšlo najevo, že trvalý pobyt jí zajistil liberálnědemokratický politik. Média svého času spekulovala, zda Paderinová není ruskou špionkou. Domluví se šesti jazyky a rychle se dostala do vysokých politických kruhů. Banks reagoval na tato obvinění stylově. Své manželce zařídil poznávací značku X MI5 SPY.

Dnes Banks podle webu The Guardian vlastní majetek v hodnotě stamilionů liber. Kromě jiného drží podíl v pěti diamantových dolech, koupil sídlo hudebníka Mikea Oldfielda a vlastní i dům v jihoafrické Pretorii, kde byl jeho sousedem atlet Oscar Pistorius.

Arron Banks a Nigel Farage. Základní stavební kameny strany UKIP a zřejmě i...

V roce 2014 Banks přestal podporovat konzervativce a zběhl k euroskeptické straně UKIP Nigela Farage. Odborníci na britskou politickou scénu kroutili hlavou. Banks však tvrdil, že vůči konzervativcům dlouhodobě cítil averzi. „Nenávidím Camerona. Byl dost chytrý na to, aby si zajistil prvotřídní vzdělání v politologii a ekonomice na Oxfordu. Zároveň je ale tak hloupý, že si neuvědomuje následky své politiky. Státní dluh se za jeho vlády zdvojnásobil,“ argumentoval Banks.

Někteří však tvrdí, že za přestupem k UKIP je pouze milionářův avanturismus a touha rozbouřit klidné vody britské politiky. Rok 2014 byl ke změně politických barev jako stvořený. UKIP vyhrál volby do Evropského parlamentu a k Farageovi přestoupili dva konzervativní poslanci. Euroskeptici byli v centru pozornosti a Banks toho obratně využil. Stranu zasponzoroval milionem liber.

Politické partnerství

Ve Farageovi našel ideálního spojence. Oba muži dlouhodobě bojovali proti establishmentu, politikům z vyšších vrstev a EU. Jejich rétorika nebyla zatížena politickou korektností, což jim u některých voličů zajistilo mimořádnou oblibu.

Farage chce kvůli šikaně odejít do Ameriky, tvrdí jeho přátelé

Parlamentní volby v roce 2015 kvůli většinovému volebnímu systému skončily pro UKIP neúspěchem, ale vypsáním referenda o setrvání v EU strana a spolu s ní i Banks dostali nový smysl života.

Milionář se rozjel do USA a pro kampaň Leave.EU dojednal konzultace u slavné firmy Goddard Gunster, která se honosí až 95% úspěchem při referendech. Firma kampani poradila, aby cílila na problematiku přistěhovalectví a zaměřila se na sociální sítě. „Fakta nefungují. Musíte se s lidmi spojit na emocionální úrovni,“ cituje rady americký konzultantů Banks. Texty, fotografie a videa kampaně na sociálních sítích hltaly miliony lidí.

„Věděli jsme, že referendum se smrskne na dvě otázky – ekonomiku a imigraci. Bylo jasné, že pokud dokážeme udržet v kurzu otázku imigrace, zvítězíme,“ vysvětluje Banks. Podle svých slov nikdy nebyl rasistou a kontrolovaná imigrace mu nevadí. Přiznává však, že největší sympatie vždy bude mít pro Anglosasy.

Arron Banks se před červnovým referendem účastnil kampaně za brexit.

Styčné plochy s Trumpem

Nezastírá, že velkou inspirací v boji o brexit pro něj byl Donald Trump. S novým americkým prezident z části sdílí i pohled na Vladimira Putina. „Je to nacionalista. Snaží se starat o svou zemi v první i v druhé řadě. Obdivuji jeho politickou sílu, neuznávám ale všechnu jeho legislativu,“ vysvětluje Banks.

Zcela kritický není ani k tomu, jak Putin kontroluje média. „Murdoch ovládá veškeré pozemní televizní vysílání a většinu našich novin. Putin je jen v tomhle ohledu možná trochu brutálnější,“ myslí si. Banks vyznává tvrdý pragmatismus i v dalších “ruských otázkách“. Anexe Krymu podle něj byla jen reakcí na to, co dělá Západ. Stejně tak schvaluje ruské angažmá v Sýrii. „Rebelové a Islámský stát jsou zaměnitelné skupiny. Musíte být pragmatičtí. Co je důležitější – porážka islamistů, nebo občanská válka v Sýrii?“ spekuluje.

Pokud se svojí stranou uspěje, stane se podobně jako Trump, Silvio Berlusconi, Petro Porošenko či Andrej Babiš dalším byznysmenem v politice. Banksovou výhodou podle politologů bude, že do boje o přízeň voličů naskakuje v době politické nejistoty a touhy veřejnosti po změně. I UKIP před mnoha lety začínal jako opomíjené hnutí, a přesto dokázal letos v létě dotlačit Británii k brexitu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...