Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nejdou v letadle otevřít okna? dumal Romney po nouzovém přistání ženy

  18:57
Mittovi Romneymu se smůla lepí na jazyk. Republikánský kandidát na prezidenta USA po sérii předvolebních přešlapů o víkendu přišel s dalším vyjádřením, které se mu nevyvedlo a sklidil za něj posměch. Po nouzovém přistání letounu s jeho manželkou prohlásil, že je problém, že v letadlech nejdou otevírat okna.
Mitt Romney promlouvá ke svým příznivcům ve státě Colorado, v pozadí je jeho

Mitt Romney promlouvá ke svým příznivcům ve státě Colorado, v pozadí je jeho letoun, kterým křižuje Spojené státy a snaží se získat peníze na kampaň i přízeň voličů (24. září 2012) | foto: AP

Ann Romneyová v pátek mířila z Nebrasky do Los Angeles, v kabině letadla se objevil kouř a stroj musel nouzově přistát v Denveru. Nikdo na palubě nebyl zraněn, uvedla agentura AP s tím, že příčinou byla závada na elektroinstalaci.

Rodina se však o možnou budoucí první dámu oprávněně bála a choť Mitt se v sobotu večer s dárci z Beverly Hills, kteří přispívají na jeho kampaň, podělil o svůj strach o ni, ale i o své obavy ohledně bezpečnosti v letecké dopravě.

Romneyho daně

Romney v pátek zveřejnil daňové přiznání za rok 2011. Vyplývá z něj, že z příjmů za loňský rok ve výši 13,7 milionu dolarů zaplatil na daních 1,9 milionu dolarů a měl tak faktickou daňovou sazbu ve výši 14,1 procenta. Agentura AP připomněla, že demokraté na Romneyho tlačí, aby zveřejnil i starší daňová přiznání. Těmto požadavkům republikánský kandidát dál odolává. Jeho poradci však v pátek uvedli, že Romneyho nejnižší faktická daňová sazba za uplynulých 20 let byla 13,66 procenta. I zdanění ve výši 13,66 procenta ovšem znamená, že pětašedesátiletý politik měl nižší daně než řada Američanů s mnohem menšími příjmy. Většina jeho příjmů totiž pramení z kapitálových zisků, které jsou v USA daněny podstatně méně než mzdy a další zdroje příjmů. Nejvyšší daň je 35 procent.

Zdroj: ČTK

"Vážím si toho, že je na zemi, živá a zdravá. A myslím, že neví, jak moc se o ni někteří z nás báli. Když máte v letadle požár, není kam uniknout. Přesně, není kam - a nemůžete dostat žádný kyslík z okolí letadla do letounu, protože okna se neotevírají," řekl svým sponzorům Romney.

"Nevím, proč to nedělají. Je to skutečný problém. A je to velmi nebezpečné," dodal dle listu The Los Angeles Times, který na jeho výrok upozornil jako jeden z prvních. Romneyho úvaha bleskurychle zaujala i účastníky různých sociálních sítí.

Někteří si myslí, že to mohl být pouze vtip. Další si z něj dělají legraci. "První čin Mitta Romneyho jako prezidenta? Air Force One přeměněn na kabriolet," dobírá si ho například Eric Kleefeld na Twitteru.

Letečtí experti podle listu The Daily Telegraph vážně podotkli, že otevřením okna by se do kabiny jenom dostalo více kyslíku, který by ještě přiživil oheň. A to by samozřejmě muselo letadlo být už v nižší letové hladině, kde se kyslík nachází. Ve vyšší letové hladině by se cestující udusili. Navíc vytvoření podtlaku v kabině by mohlo trup letadla roztrhnout.

Romneyho kampaň provází více přešlapů

Někdejší guvernér a kandidát na amerického prezidenta si ostudu trhnul jen nedlouho poté, co část Spojených států šokoval svým prohlášením o 47 procentech Američanů, kteří neplatí daně, spoléhají na stát a budou stůj co stůj volit demokrata Baracka Obamu, a Romney si proto s nimi nemusí dělat hlavu.

Průzkumy

Do voleb zbývá sedm týdnů a Romneyho přešlapy samozřejmě nahrávají Baracku Obamovi. Šéf Bílého domu má ve většině celostátních průzkumů jen mírně navrch, ale zvyšuje si náskok v klíčových státech: například v Ohiu, Virginii a na Floridě. Ty patří mezi takzvané "swing states", tedy státy, které nejsou politicky vyhraněné a kde není jasné, ke komu se voliči přikloní. Právě ony de facto rozhodují prezidentské volby.

V posledních týdnech jeho předvolební kampaň pronásledovalo vícero nešťastných kroků a událostí; třeba bizarní skeč Clinta Eastwooda, který se ho na sjezdu republikánů snažil podpořit tím, že mluvil k prázdné židli, jež měla představovat Baracka Obamu.

Romney si také kritiku vysloužil za reakci na zabití amerického konzula v Libyi, podle některých komentátorů zbytečně tvrdě kritizoval Bílý dům v souvislosti s protiamerickými nepokoji v muslimském světě. List Politico pak navíc popsal spory mezi poradci z Romneyho kampaně.

Před tím Romney nezanechal zrovna dobrý dojem ve Velké Británii, kde ještě před olympijskými hrami pochyboval, zda je Britové dobře zorganizovali. V Izraeli zase naštval Palestince svým výrokem, že izraelská ekonomika je větší než palestinská díky kulturním rozdílům mezi oběma národy (více čtěte zde).

Faux pas se po návratu ze zahraniční cesty dopustil i na domácí půdě, kde chtěl kondolovat příbuzným obětí střelby v sikhském chrámu. Vyznavače tohoto náboženství si však popletl se šejky (více si můžete přečíst zde).

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...