Přívaly sněhu poznamenaly dopravu po celé Evropě. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Přívaly sněhu zasypaly Evropu, od severu po jih

Přívaly sněhu působí problémy v řadě evropských zemí, postižena je hlavně silniční doprava. Závěje, silný vítr, mráz a náledí vedly na mnoha místech Evropy k dopravnímu kolapsu. Potíže mají i naši sousedé - Rakousko a Slovensko.

Slovensko
S hustým sněžením a náledím musejí počítat řidiči na silnicích západního a středního Slovenska. Uježděná nebo kašovitá vrstva sněhu leží na severu a západě země a ve vyšších polohách středního Slovenska.

"Jen v Bratislavě došlo kvůli sněhu během středečního dopoledne ke skoro čtyřiceti dopravním nehodám", uvedla tisková mluvčí bratislavské policie Silvia Miháliková.

Nejhorší situace je v Turčianských Teplicích a Námestově, kde místy zůstává vrstva sněhu do 20 centimetrů.

Některé horské přechody jsou sjízdné pouze se sněhovými řetězy, pro kamiony jsou až do odvolání uzavřeny Donovaly.

Rakousko
S nepřízní zimního počasí se musejí rakouští motoristé potýkat zejména na severu země při hranicích s Českou republikou a také ve Vídni.

Na kluzkých silnicích na řadě míst staly dopravním nehody, které si podle dosavadních informací vyžádaly naštěstí jen hmotné škody.

Naopak proti úterý se díky masivnímu nasazení techniky zlepšila situace na jihu a na západě Rakouska.

Vrstva ujetého sněhu ztěžuje dopravu na západní dálnici A1 vedoucí od Salcburku po rakouskou metropoli a také na vídeňském dálničním obchvatu A21.

Francie
Velké problémy kvůli sněhu přetrvávají i ve Francii. V noci na středu uvízlo na mnoho hodin několik tisíc motoristů ve východní Francii. Stovky aut uvěznil sníh na dálnici mezi Nancy a Toul i poblíž Rennes.

Sněhová a mrazivá vlna, která zasáhla Francii, byla silnější, než se čekalo. Úřady
vyzývají řidiče, aby raději od jízdy upustili.

V deseti departementech na severu a severovýchodě země vyhlásili meteorologové třetí stupeň sněhové pohotovosti, zejména v oblasti La Manche napadlo až 30 centimetrů sněhu. Teploty ve střední Francii klesly pod mínus deset stupňů.

Chorvatsko
Problémy mají řidiči také v Chorvatsku, kde navíc husté sněžení doprovází mrznoucí déšť. Policie musela na mnoha místech uzavřít vedlejší komunikace, což vzápětí vedlo ke komplikacím v dopravě.

Anglie
Obdobná situace, způsobená rovněž mrznoucím deštěm, panovala v ranních hodinách i v řadě předměstských oblastí v Británii. Sněhové návěje na některých silnicích zcela přerušily dopravu. Ve východní Anglii leží přes 15 centimetrů sněhu.

Itálie
Pod mohutnou bílou přikrývkou je i celá severní Itálie. Kromě několika desítek menších dopravních nehod komplikujících provoz musejí řidiči počítat i s uzavřenou dálnicí mezi Parmou a La Spezií.

Skandinávie
Problémy se sněhem se nevyhnuly ani Skandinávii, nad kterou se v úterý přehnala silná sněhová bouře. Následkem jsou často neprůjezdné silnice, chabá viditelnost a přetrvávající silný vítr.

Přívaly sněhu komplikují dopravu i v České republice. Podle předpovědi má ve středu a ve čtvrtek dopoledne napadnout až 15 centimetrů sněhu. Dokonce i v Praze hrozí závěje a sněhové jazyky. - více zde

Předpověď počasí

Aktuální předpověď podle Meteopressu najdete na pocasi.idnes.cz
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video