(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Vegan měl s řezníkem zabitým při útoku „nulový soucit“, hrozí mu vězení

  • 262
Kvůli příspěvku na Facebooku, který se týkal útoku v jihofrancouzském Trèbes z minulého týdne, hrozí francouzskému veganovi až pět let vězení. Muž na sociální síti napsal, že má s jednou z obětí atentátu „nulový soucit“. Poznámka mířila na řezníka, který v přepadeném supermarketu pracoval.

Vegan, jehož jméno úřady nezveřejnily, čelí podezření z trestného činu schvalování teroristického činu. Podle agentury Reuters mu nyní hrozí až pětiletý trest a pokuta až 75 000 eur (asi 1,9 milionu korun). Příspěvek, kvůli kterému má muž potíže, byl z Facebooku vymazán.

Islamista na jihu Francie zabil tři lidi, policie ho zastřelila

Trestní oznámení na vegana z vesnice Saint-Guadens nedaleko místa pátečního atentátu podal svaz francouzských řezníků. Poznámka o „nulovém soucitu“ se týkala řezníka Christiana Medvese, jednu ze čtyř obětí útoku. Vegani totiž odmítají využívání zvířat k lidskému užitku.

Před dvěma dny dostal jistý levicový aktivista ve zrychleném řízení podmíněný trest odnětí svobody na jeden rok za schvalování smrti další z obětí pátečního útoku, policisty Arnauda Beltrama (více v článku Ve Francii zadrželi politika, který měl „odporné“ poznámky ke smrti četníka). Beltrame se nechal vyměnit za jednu ze zaměstnankyň supermarketu a při tom ho útočník smrtelně zranil.

Na jihozápadě Francie se ve čtvrtek mezitím konaly pohřby Hervého Sosny, Christiana Medvese a Jeana Maziérese, tří z obětí pátečního atentátu. Smuteční ceremonie v Trèbes se zúčastnila řada vysoce postavených politiků, včetně premiéra Édouarda Philippa. Policistu Beltrama uloží do hrobu na hřbitově ve Ferrals-les-Corbières ve čtvrtek odpoledne. Tryzna za něj se konala již ve středu v Paříži.

Při pátečním útoku islamista Radouane Lakdim nejprve v Carcassonne ukradl automobil, těžce zranil řidiče a usmrtil dalšího cestujícího. Následně střílel na skupinu policistů a poté se vydal do nedalekého Trèbes, kde v supermarketu držel několik rukojmí. Většině lidí se podařilo uniknout, útočníka policie po několika hodinách zastřelila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video