Dominique Strauss-Kahn přijíždí na policejní stanici v Lille (21. února 2012)

Dominique Strauss-Kahn přijíždí na policejní stanici v Lille (21. února 2012) | foto: AP

Právníci Strauss-Kahna popírají zprávy o milionech pro pokojskou

  • 5
Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn a pokojská z newyorského hotelu, která ho obvinila, že ji loni násilím přinutil k sexu, se dohodli na urovnání žaloby. S odkazem na zdroj obeznámený s tímto případem to uvedla agentura AP. Právníci Strauss-Kahna to však popírají.

K předběžné dohodě, která ještě nebyla podepsána, údajně dospěli "v tichosti" právníci Strausse-Kahna s pokojskou Nafissatou Diallovou v minulých dnech. K urovnání sporu, jehož základem je finanční kompenzace způsobené újmy, by mělo dojít příští týden před civilním soudem v newyorském Bronxu.

Francouzský list Le Monde se prý dopídil, že Strauss-Kahn zaplatí Diallové šest milionů dolarů (116 milionů korun). Polovinu této sumy prý získá bankovní půjčkou, druhou polovinu mu zapůjčí jeho manželka Anne Sinclairová, která se s ním letos v létě po skandálu rozešla.

Podle dohody se Strauss-Kahn ani Diallová už napříště nebudou veřejně vyjadřovat k incidentu z loňského května, který dlouhé týdny plnil stránky světového tisku. Urovnán by měl být i spor Diallové s listem The New York Post, který ženu označil za prostitutku, jež se prodává po hotelích.

Právníci někdejšího šéfa MMF však tyto zprávy označili za "zcela nepravdivé". "Obě strany jednaly o nějakém urovnání sporu, ale nedohodly se. Strauss-Kahn se v případě nedohody bude dále obhajovat proti obvinění," dodali autoři prohlášení, které podepsali advokáti William Tyalor a Amit Mehta.

Pokud se informace potvrdí, tak zmíněná dohoda definitivně ukončí spor, kvůli kterému byl Strauss-Kahn nucen rezignovat na post šéfa MMF a ztratil možnost kandidovat na francouzského prezidenta.

Americká prokuratura ho už dříve zprostila všech obvinění z kriminálních činů, nynější žaloba se v rámci občanskoprávního sporu týkala odškodného, které pokojská požadovala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video