Britský princ Harry ve vrtulníku Apache při své druhé misi v Afghánistánu

Britský princ Harry ve vrtulníku Apache při své druhé misi v Afghánistánu | foto: Reuters

Zabíjel jsem talibance, přiznal princ Harry po návratu z Afghánistánu

  • 143
Britský princ Harry připustil, že během své mise v Afghánistánu zabíjel talibance. "Někomu život musíte vzít, abyste zachránili jiný," řekl britským novinářům těsně před návratem z vojenské mise v Afghánistánu. V provincii Hílmand sloužil už podruhé od roku 2007.

Osmadvacetiletý princ Harry sloužil pět měsíců jako druhý pilot vrtulníků Apache na základně Bastion v jihoafghánské provincii Hílmand. Člen britské královské rodiny v armádě používal jméno Harry Wales, ovšem mezi vojáky si oblíbený kapitán a spolubojovník vysloužil přezdívku Big H (Velký H).

Harry se do vlasti vrátil v pondělí. Avšak ještě před odletem domů ho čekalo povinné kolečko před novináři. Jeden z čekatelů na britskou korunu pak v rozhovoru potvrdil, že během mise zabíjel talibance. Jako kopilot měl totiž na starosti ovládání palubních zbraní helikoptéry.

"Když máte prst na spoušti a nařídí vám pal, tak vystřelíte a pravděpodobně zabijete nepřítele," řekl britské stanici BBC.

"Je to naše práce zajistit, aby kluci dole byli v bezpečí," pokračoval pilot bojového vrtulníku, podle nějž "někomu musíte vzít život, abyste zachránili jiný".

Harry byl v Afghánistánu podruhé. Účast vnuka britské královny Alžběty II. pokaždé vzbudila zájem povstalců. Princ je vyhledávaným cílem. I proto jej armáda během první mise na přelomu let 2007 až 2008 stáhla už po deseti týdnech. Tehdy totiž do médií unikly informace o jeho působení v znepřátelené zemi, a to samozřejmě ohrožovalo celou základnu.

Taliban: Princ Harry je blázen

"Zřejmě není duševně v pořádku", prohlásil v úterý o princi mluvčí afghánského radikálního hnutí Taliban. Navíc je to podle něj zbabělec, protože se střílením "chlubí" až z bezpečí domova.

"Devětačtyřiceti silně vyzbrojeným zemím se nedaří porazit svaté bojovníky a princ tady přirovnává tuto válku k nějaké hře," řekl Zabiulláh Mudžáhid, kterého rozhořčil princův výrok, že má dobře vytrénované palce z her PlayStation a Xboxu. Na otázku, jaké to je obsluhovat jako střelec palubní zbraně totiž řekl: "Je to pro mne radost, protože patřím k těm lidem, kteří rádi hrají hry na PlayStationu a Xboxu. Řekl bych, že jsem se svými palci docela užitečný".

Zdroj: ČTK

Druhorozený syn prince Charlese a Lady Diany se při svém prvním nasazení dostal přímo na bojiště. Harry ze země naváděl vojenská letadla na stanovené cíle. Tentokrát ale většinu času strávil na základně, což ho dvakrát netěšilo.

"Trčet na Bastionu je otrava," řekl o místě, které připomíná opevněné malé město. "Raději bych byl s chlapy na předsunuté hlídkové základně," dodal šlechtic, který byl nyní nasazen u 662. letky.

Jeho vrtulník létal jako podpora pozemních akcí proti Talibanu nebo jako doprovod britských vrtulníků Chinook nebo amerických Black Hawk, které evakuovaly zraněné vojáky. I když někdy bylo zapotřebí na povstalce střílet, už jen přítomnost impozantní bojové helikoptéry prý povstalce odradila.

A tentokrát se údajně poučila i média, která informovala o jeho akcích vždy s několikatýdenním zpožděním. Přesto Harryho domovskou základnu v září napadli povstalci, protože věděli, že na ni právě přijel. O měsíc později Harry při jedné operaci pomohl zlikvidovat jednoho z místních velitelů radikálního hnutí Taliban, citovala ČTK z prohlášení britského ministerstva obrany.

Princ není jediným členem britské královské rodiny, který vstoupil do armády. Harryho strýc princ Andrew byl pilotem vrtulníku vojenského námořnictva při válce o Falklandy v roce 1982 a jeho dědeček, královnin manžel princ Philip, sloužil za druhé světové války na lodích vojenského námořnictva.

Harryho starší bratr William, který je druhým v pořadí na trůn, je záchranným pilotem vojenského letectva. I on prý chtěl být vyslán do bojové linie, ale podle britských představitelů to je příliš nebezpečné.

22. ledna 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video