Britský princ Charles hovoří s pracovníky během své návštěvy v indické Kóči...

Britský princ Charles hovoří s pracovníky během své návštěvy v indické Kóči letos na podzim | foto: Reuters

Princ Charles žádá o penzi. I za službu u námořnictva

  • 36
Princ Charles se ve čtvrtek oficiálně stane penzistou. Za službu v námořnictvu žádá penzi, daruje ji však charitě pomáhající starým lidem. V pátek poprvé zastoupí královnu na zasedání Commonwealthu.

Ve čtvrtek uplyne přesně 65 let od chvíle, kdy poprvé spatřil světlo světa britský korunní princ Charles. A stejně jako řadoví Britové i on při této příležitosti požádá o státní penzi. Byť má svůj hlavní životní (a vlastně i pracovní) úkol teprve před sebou.

Na důchod má však nárok. Do státní kasy totiž přispíval na sociálním pojištění během své pětileté aktivní služby u námořnictva, kde pracoval hned na několika lodích a posledních deset měsíců jedné z nich i velel. Mimochodem, syn současné panovnice je také mimo jiné pilotem helikoptéry.

A i když v roce 1976 z aktivní služby odešel, aby se soustředil na královské povinnosti, sociální pojištění platil podle listu The Guardian i nadále. Dobrovolně.

Dostane nejvýš 110 liber týdně

Na jak vysokou penzi má nyní tedy právo, palác nesdělil. Maximálně to však může být 110,15 libry týdně, čili zhruba 440 liber měsíčně. Převedeno do české měny to je zhruba čtrnáct tisíc korun. To je nejvyšší státní penze, na niž mají nárok všichni Britové, již si sociální pojištění platili třicet a více let.

Následník britského trůnu už vyplnil nezbytné formuláře a 14. listopadu, tedy v den jeho narozenin, poputují na příslušný úřad.

Princ z Walesu pochopitelně nemá nikterak hluboko do kapsy a státní důchod nepotřebuje. Jeho výdaje pokrývá vévodství cornwallské, které dědí každý (mužský) následník trůnu. Jen loni z hospodaření v Cornwallu získal 19 milionů liber (570 milionů korun).

Charlesovy příjmy se letos dostaly na přetřes i v parlamentu, jelikož nad nimi chtějí mít poslanci větší kontrolu. Objevilo se i volání po tom, aby bylo jeho účetnictví průhlednější. A případně aby platil vyšší daně. Vévoda z Cornwallu daně ze zisku vůbec platit nemusí, ale od roku 1993 tak dobrovolně činí. Poplatky odvádí jen z části, konkrétně ze sumy určené na soukromé výdaje. Za loňský rok zaplatil asi 4,4 milionu liber.

Ale zpět k jeho penzi. Princ Charles už avizoval, že důchod nehodlá utrácet, ale věnovat na charitu. Která to bude, zatím nesdělil. Jisté je, že bude podporovat staré lidi.

Princ z Walesu je totiž velkým zastáncem charitativních organizací. Sám jich na dvě desítky založil a stovkám je patronem. Svou první charitu zvanou Prince’s Trust, jež pomáhá mladým lidem najít práci či založit firmu, odstartoval v roce 1976 z odchodného, jež dostal při odchodu z armády.

Své narozeniny oslaví v Indii, kde je spolu s manželkou Camillou na devítidenní zahraniční cestě. Poté zamíří na Šrí Lanku, kde ho čeká životní premiéra.

Jeho sedmaosmdesátiletá matka postupně ubírá v pracovním nasazení a začíná na něj přesouvat některé své povinnosti. Charles ji proto v pátek nahradí na zasedání šéfů zemí Commonwealthu. Alžběta II. summit vynechala za celých šest desetiletí na trůně pouze jedinkrát. Nyní tak učinila s ohledem na svůj věk a na vzdálenost Kolomba od Londýna (královský palác už dříve oznámil, že panovnice omezí daleké cesty).

Hned první "Charlesův" summit Společenství národů provází ovšem kontroverze. Problémem je místo, kde se koná. Šrí Lanka čelí obvinění z válečných zločinů a z porušování lidských práv po skončení občanské války v roce 2009. Už dva premiéři ho proto bojkotují, ke Stephenu Harperovi z Kanady se nyní přidal i jeho indický protějšek Manmóhan Singh.

Největší životní úkol má však Charles před sebou. Pokud skutečně usedne jednou na trůn, bude nejstarším člověkem, jenž byl za posledních 300 let korunován britským králem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video