Přehled primárek v USA: jasno bylo téměř od začátku, nominaci má Biden a Trump

  21:03
Průběh primárek v USA letos nedoprovázelo takové napětí jako v předchozích letech. Pro prezidenta Donalda Trumpa bylo klání pouhou formalitou a oficiálně si nominaci zajistil koncem dubna. V řadách demokratů se o nominaci sice ucházelo jedenáct zájemců, nakonec se ale rozhodovalo mezi senátorem Berniem Sandersem a někdejším viceprezidentem Joe Bidenem.
Muž odevzdává hlas ve volbách v americkém Michiganu. (3. srpna 2020)

Muž odevzdává hlas ve volbách v americkém Michiganu. (3. srpna 2020) | foto: Profimedia.cz

Nominační maraton zahájila volební shromáždění 3. února v Iowě. Z řad demokratů bylo na začátku ve hře jedenáct uchazečů. V tu chvíli ještě nebylo jisté, že se kandidátem demokratů stane právě někdejší viceprezident Biden.

K favoritům patřili například starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg, reprezentant levicového křídla Bernie Sanders nebo senátorka z Massachusetts Elizabeth Warrenová. O prezidentské křeslo bojovala také například senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová.

Hlasování v Iowě provázela řada technických problémů a komise souhrn výsledků ohlásila až po několika dnech. Vítězem se stal Buttigieg, těsně za ním skončil Sanders. Poté následovali Warrenová a Biden.

Spíše symbolické primárky absolvovali i republikáni. S přehledem je vyhrál prezident Donald Trump, který čelil jen minimálnímu tlaku.

V boji o republikánskou nominaci se mu totiž postavil jen někdejší guvernér státu Massachusetts William Weld a bývalý kongresman Joe Walsh. Ten z kampaně odstoupil 7. února s tím, že Trumpa sice nedokáže zastavit v primárkách, učiní ale vše pro to, aby v listopadu zabránil jeho znovuzvolení.

Sanders měl v New Hampshiru ještě naději

U demokratů v New Hampshiru bodoval 11. února Sanders, kterého těsně následoval Buttigieg. Za nimi skončili senátorka Amy Klobucharová, Warrenová a Biden. Z klání odstoupili podnikatel Andrew Yang a senátor Michael Bennet. V republikánském táboře Trump s přehledem porazil Welda.

V polovině února se televizní diskuse demokratů poprvé zúčastnil miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg. Ten předtím místo toho vedl nákladnou televizní a internetovou kampaň financovanou z vlastních zdrojů.

Následující stranické klání demokratů v Nevadě na konci února vyhrál s výrazným náskokem Sanders. Za ním skončili Biden a Buttigiegem.

Hlasování v Jižní Karolíně vyhrál drtivě Biden, pro kterého to byla vůbec první výhra v primárkách. Za ním následovali Sanders a podnikatel Tom Steyer, jenž ale z boje o prezidentské křeslo krátce poté odstoupil. Prvního března ho následoval také Buttigieg, den po něm skončila i Klobucharová.

Po superúterku skončil Bloomberg i Warrenová

Primárkami v Kalifornii skončilo 4. března takzvané superúterý, během nějž se uchazeči o demokratickou nominaci utkali v celkem čtrnácti státech. Biden ovládl deset z nich a navíc získal podporu od miliardáře Bloomberga, jenž po slabém výsledku společně s Warrenovou kampaň ukončil. 

USA tři měsíce před volbami. Ne Biden, ale Trump zatím poráží Trumpa

Biden zvítězil u voličů v jižanských státech Virginie, Severní Karolína, Alabama, Tennessee a Arkansas. Prvenství si zajistil také v Minnesotě na Středozápadě a ve státech Massachusetts, Maine, Oklahoma a Texas.

Na druhém místě skončil Sanders, jenž dominoval v Coloradu, Kalifornii, Utahu a Vermontu. „Jsme docela naživu,“ prohlásil Biden k prozatímním výsledkům. „A nenechte se mýlit. Tato kampaň pošle Donalda Trumpa balit kufry,“ dodal Biden, jehož jediným soupeřem se po tomto souboji stal Sanders.

Obdobné klání se konalo také u republikánů, kde všechny delegáty získal Trump. Republikáni v letošních primárkách a stranických shromáždění rozdělují 2 550 delegátů letního nominačního sjezdu, k získání nominace je tak třeba 1 276 delegátů. Trumpovi se podařilo tento počet nashromáždit už v březnu.

Washington dal nakonec přednost Bidenovi

Další kolo primárek následovalo 10. března. Ve hře byla zhruba desetina delegátů pro letní nominační sjezd demokratů. S přehledem zvítězil Biden, jenž vyhrál v pěti ze šesti států. Podařilo se mu zvítězit v Michiganu, Missouri, Mississippi, Washingtonu a Idahu. Sanders naopak ovládl Severní Dakotu.

Sanders doufal, že by se stát Washington, kde se na výsledek voleb čekalo týden, mohl přiklonit na jeho stranu. V roce 2016 zde v demokratických primárkách zvítězil na Hillary Clintonovou. Hlasování pořádali v šestici států také republikáni. Ve spíše formálním klání s přehledem zabodoval Trump.

Také hlasování demokratů na Floridě, v Illinois a v Arizoně ovládl 17. března Biden. Sanders od této chvíle čelil výzvám, aby ze stranického klání odstoupil, a umožnil tak demokratům sešikovat se za Bidenem. Demokraté totiž nechtěli opakovat zkušenost z roku 2016, kdy se Sanders o nominaci dlouho přetahoval s Hillary Clintonovou, která nakonec ve volbách podlehla Trumpovi.

Na Floridě, kde šlo o 219 delegátů pro letní nominační sjezd demokratů, si Biden zajistil nejméně 150 delegátů, zatímco Sanders 55. Biden tu získal 62 procent hlasů, což bylo o takřka 40 procentních bodů více než jeho soupeř. Zbývající hlasy obdrželi kandidáti, kteří již kampaň ukončili.

Aby Joe nevybouchl. Demokraté chtějí zrušit debaty, bojí se o svého kandidáta

Ve státě Illinois s třetím největším americkým městem Chicagem se hrálo o 155 delegátů. Biden jich získal na svou stranu nejméně 90, Sanders 56. Rozdíl v hlasech činil 23 procentních bodů.

V Arizoně se rozdělovalo 67 delegátů, 20 z nich získal Biden a 14 Sanders. Pro nominaci do prezidentských voleb za Demokratickou stranu potřebuje kandidát získat na stranickém sjezdu hlasy 1991 ze 3979 delegátů.

Formální vítězství ve floridských primárkách Republikánské strany a také v Illinois si připsal Trump.

Hlasování ve Wisconsinu doprovázely dohady

I přes pandemii koronaviru se 7. dubna konaly primárky ve Wisconsinu. Hlasování se snažil přeložit na červen demokratický guvernér Tony Evers a s jejich konáním za současné situace vedle místních činitelů nesouhlasili ani kandidáti a vedení Republikánské strany, chyběla ale vůle odklad prosadit. 

Také ve Wisconsinu zvítězil ziskem 63 procent hlasů Biden. Za ním skončil s necelými 32 procenty Sanders. Trump získal 98 procent hlasů. Sanders o den později ukončil boj o nominaci demokratů. „Cesta k vítězství je v podstatě nemožná. Dospěl jsme k závěru, že tato bitva o demokratickou nominaci nebude úspěšná, a proto dnes oznamuji konec své kampaně,“ prohlásil.

Poté, co Biden zůstal jediným uchazečem o prezidentskou nominaci demokratů, se ziskem 72,4 procent zvítězil 28. dubna v primárkách v Ohiu, ve kterých lidé kvůli koronaviru ve větším měřítku hlasovali poštou.

Korespondenční hlasování je v USA v podmínkách epidemické krize velké politické téma. Demokraté tuto volební metodu podporují, republikáni včetně Trumpa varují před útoky hackerů a soudí, že hlasování poštou zvýhodní aktivnější demokraty. Někteří guvernéři navrhují volit poštou i prezidenta, což Trump rozhodně odmítá. V Ohiu pořádali primárky i republikáni.

Biden ovládl Wyoming, Nebrasku i Oregon

Také ve Wyomingu se 9. května opakovala téměř totožná situace. Biden získal 72,2 procenta hlasů, za ním skončil se ziskem 27,8 procenta Sanders, který již ale kampaň pozastavil.  

Ačkoli u demokratů se o nominaci v tuto chvíli ucházel už jen Biden, jeho někdejší straničtí soupeři na volebních lístcích zůstali a část jich nadále delegáty na letní nominační sjezd sbírala. Příkladem je právě Sanders, který tak chce posílit svůj vliv ve straně.

Pomohla jsem zvolit hlupáka. Bělošky z univerzit litují, že volily Trumpa

Klání v Nebrasce skončilo 12. května podle očekávání. U demokratů slavil vítězství Biden, kterého podpořilo 77,4 procent hlasujících. Za ním skončil na druhém místě s 13,6 procenty hlasů Sanders. 

Také v Nebrasce velká část voličů využila možnost hlasovat předem či poštou. Pro Trumpa bylo jeho vítězství v Nebrasce bylo opět jen formalitou.

Biden s Trumpem ovládli o týden později také hlasování v Oregonu. Někdejší viceprezident obdržel necelých 70 procent hlasů, které voliči opět zasílali převážně poštou. V tuto chvíli měl tak nashromážděno 1514 delegátů, jejichž hlasy budou o nominantovi rozhodovat na srpnovém sjezdu v Milwaukee. 

Západní Virginii Biden zcela nepřesvědčil

Biden 2. června zvítězil v hlavním městě Washington a ve státech Pensylvánie, Indiana, Rhode Island, Nové Mexiko, Montana, Jižní Dakota a Maryland. Republikánské primárky všude ovládl Trump.

Hlasování v Georgii bylo původně plánováno na březen, ale kvůli pandemii bylo přeloženo na květen a poté na 9. června. Biden v Georgii zvítězil se ziskem 84,5 procenta hlasů. V Západní Virginii sice Biden rovněž vyhrál, ale získal jen 53,2 procenta. Za ním se s 23,1 procenty umístil Sanders.

Pokračování prezidentských primárek 26. června nepřineslo žádná překvapení. šéf Bílého domu ovládl republikánské hlasování v Kentucky, zatímco na straně demokratů ve stejném státě a v New Yorku zvítězil Biden.

Trump zmínil možnost odkladu podzimních voleb, termín je přitom v zákoně

Při přetrvávající hrozbě covidu-19 zvolila nebývale velká část voličů možnost hlasovat na dálku. V Kentucky obvykle poštovní hlasovací lístky tvoří dvě procenta celkového množství, tentokrát to byla více než polovina.

V primárkách ve státech New Jersey a Delaware zvítězili 7. července podle očekávání Trump a Biden. Při již rozhodnutém boji o nominace na post hlavy státu se velké pozornosti dostávalo událostem ve druhém kongresovém obvodu v New Jersey, kde uspěla i členka „politické dynastie“ Kennedyů – někdejší učitelka Amy Kennedyová

O čtyři dny později v primárkách v Louisianě Biden získal 79,5 procent hlasů. Trump opět triumfoval, tentokrát ho podpořilo 95,9 procent voličů.

Finále v Connecticutu dopadlo dle očekávání

Biden získal v posledních primárkách v Connecticutu přes 80 procent hlasů. Senátor Bernie Sanders obdržel kolem 12 procent hlasů. Stejně jednoznačné jsou výsledky u republikánů, kde Trump získal 75 procent hlasů. 

Ačkoli mají oba muži mají už delší dobu nominace svých stran pro prezidentské volby zajištěné, definitivně budou potvrzeny až na stranických sjezdech v následujících srpnových týdnech, přičemž ten demokratický se má uskutečnit převážně ve virtuální rovině. 

Republikáni své shromáždění svolali do Jacksonville na Floridě, kvůli strmému nárůstu nových případů koronaviru v tomto státě pak ale Trump setkání zrušil, a tak stále není jasné, kde a jak přednese svůj nominační projev.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Usekni si nohu, vyhneš se odvodům. Rusové „radili“ Evropě lživými e-maily

19. března 2024  10:47

Bezpečnostní experti odhalili dezinformační kampaň cílící na Ukrajince. Morálku jim měly nalomit...

Lupič v červené bundě se snažil ženě sebrat kabelku, natočila ho kamera

19. března 2024  10:38

V Praze 6 se neznámý muž v červené bundě pokusil zezadu okrást ženu o kabelku. Té se podařilo...

První cesta v novém funkčním období. Putin v květnu vyrazí do Číny

19. března 2024  10:32

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem...

Vojna má špatnou pověst, pomohlo by usnadnit dobrovolný výcvik, navrhl Pavel

19. března 2024  10:32

Obnovovat v Česku povinnou vojenskou službu není podle prezidenta Petra Pavla dobrý nápad. Má podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...