Jedna z mnoha obětí, která zůstala pod troskami zřícené budovy v Dháce (30.

Jedna z mnoha obětí, která zůstala pod troskami zřícené budovy v Dháce (30. dubna 2013) | foto: Reuters

V troskách přežila dlouhých šest dní, na dosah záchranářů zemřela

  • 5
V troskách zřícené budovy v bangladéšské Dháce zemřely stovky lidí. Jedna žena se však stala symbolem tragédie. Mladé Šahině se snažilo pomoc mnoho profesionálů i dobrovolníků. Pak v troskách vypukl požár, při kterém přišla o život. S její smrtí přišel Bangladéš o naději na záchranu dalších lidí.

Minulá středa nebyla pro Šahinu ničím výjimečná. Tak jako každý den brzy ráno vstala a vydala se do budovy textilky v Dháce, kde pracovala. V devět hodin se však stavba začala třást a o pár sekund později se zřítila. Pod troskami zůstaly tisíce lidí, včetně Šahiny. Mnoho z nich záchranáři z kusů betonu a suti dostali v podstatě okamžitě, jiní museli na záchranu čekat dlouhé hodiny. Šahina nebyla mezi těmi šťastnými.

Odškodnění ze Západu

Britská oděvní firma Primark a kanadská společnost Loblaw oznámily, že vyplatí kompenzace dělníkům, kteří pracovali v jejich dodavatelských závodech v Bangladéši. "Odškodné bude zahrnovat poskytnutí dlouhodobé pomoci dětem, které ztratily rodiče, finanční podporu zraněným a platby rodinám zemřelých," uvedla firma Primark. Podle agentury AFP slíbily vyplacení odškodného také španělské firmy Mango a Corte Ingles a britská společnost Bonmarché.

Zdroj: ČTK

Záchranáři ji objevili až v neděli, tedy téměř pět dní od kolapsu budovy. Stále žila, stejně tak jako její šance na záchranu. Bangladéšská média hovořila o zázraku a na jejím příběhu ukazovala, že stále existuje naděje na záchranu přeživších. Reportáže zmobilizovaly mnoho dobrovolníků po celé zemi, kteří chtěli Šahině pomoct. Záchranáři však pracovali v extrémních podmínkách, nedostatek moderního vybavení a nesnesitelný zápach z mrtvých těl ztěžoval postup prací.

Mnoho hodin pod sutinami Šahinu zcela vyčerpalo, záchranáři jí však posílali jídlo, pitnou vodu a kyslík. Trosky se snažili zpřístupnit pomocí těžké techniky, kvůli nebezpečí dalšího zřícení však postupovali velmi pomalu. Po deseti hodinách velitel záchranářů tisícovému davu, který trosky zřícené budovy obklopoval, oznámil, že Šahinu by mohli dostat ven do hodiny.

Se smrtí Šahiny zemřela naděje na záchranu ostatních

O pár minut později však v troskách vypukl požár. Hasiči se snažili Šahinu vytáhnout, nebo ji alespoň izolovat od plamenů živených množstvím textilií. Když byl požár uhašen a hasiči se konečně mohli vrátit do trosek, bylo už pozdě. Šahina byla mrtvá. Dosud není jasné, zda se udusila kouřem, nebo zemřela na následky zranění.

V pondělí ráno záchranáři vyprostili její mrtvé tělo. Když ji nesli přes prostranství před zřízenou budovou, většina z nich plakala, stejně tak tisíce lidí, kteří sledovali boj o její záchranu. Mnozí tvrdí, že s její smrtí zemřela i naděje na možnou záchranu dalších pohřešovaných lidí. Těch je podle posledních informací více než 900.

Jeden ze záchranářů se serveru CNN svěřil, že s Šahinou několikrát mluvil. "Když na nás mluvila, pořád říkala, že chce žít kvůli svému synovi," popisuje.

Dělníci tak v pondělí odpoledne začali těžkou technikou odklízet trosky. Rozhodnutí nasadit jeřáby a další stroje padlo jen několik hodin poté, co Šahina, která byla poslední známou přeživší, zahynula. Předpokládá se, že s rychlejším tempem odstraňování sutin počet obětí rychle poroste.

Hrdinství, zázraky a zatčení majitele budovy

Ne všechny příběhy spojené s kolapsem bangladéšské textilky však měly smutný konec. Po dvou dnech například záchranáři z trosek vyprostili 62 lidí (více čtěte zde). Dháka pak byla svědkem také mnoha hrdinských výkonů. Jeden z místních sám zachránil 36 zavalených. Jedné z dívek dokonce musel amputovat ruku (více o jeho přběhu čtěte zde).

Za zázrak pak místní považují také to, že se záchranářům podařilo v prvních hodinách od pádu budovy vyprostit z trosek ženu, která pod sutinami porodila zdravého chlapečka (více čtěte zde).

Bangladéšská policie už v sobotu zadržela na bangladéšsko-indické hranici majitele zřícené budovy. Muhammad Sohel Rana, je podezřelý, že nechal budovu postavit z nekvalitního materiálu. Policie uvedla, že Rana chtěl uprchnout do Indie, když ho elitní jednotka zatkla v příhraničním městě Benapole. Počet potvrzených obětí zatím dosáhl 385, 2 500 lidí se podařilo zachránit. Stovky dalších jsou však stále nezvěstní.

24. dubna 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue