Mexická policie. Ilustrační foto

Mexická policie. Ilustrační foto | foto: Reuters

Mexická mafie přepadla policejní konvoj. Zemřely čtyři desítky lidí

  • 25
Desítky lidí zemřely v pátek při útoku na policejní konvoj u hranic západomexických států Michoacán a Jalisco. Přestřelka příslušníků bezpečnostních sil s útočníky stála život nejméně 39 lidí, informovala agentura AFP s odvoláním na vládní zdroje.

Podle listu El Universal se krveprolití stalo u města Tanhuato poblíž hranic Michoacánu se státem Jalisco. Projíždějící konvoj několika vozů policejních a vojenských jednotek zaměřených na boj s organizovaným zločinem přepadli neznámí ozbrojenci.

V místě, které je známé aktivitou zločineckých gangů, zahynuly podle neoficiálních informací místních médií více než čtyři desítky lidí. Podle zdroje AFP je mrtvých 39, z toho 37 civilistů - pravděpodobně členů sílícího drogového kartelu Nová generace - a dva policisté.

Útoky na příslušníky ozbrojených sil se v poslední době množí v souvislosti s nedávným zahájením operace, která má tuto oblast vyčistit od organizovaného zločinu.

Začátkem května sestřelili gangsteři v Jaliscu vojenský vrtulník a zabili nejméně tři vojáky, o měsíc dříve zemřelo při útoku na jiný konvoj patnáct policistů a členů armády. Oba útoky byly připisovány kartelu Nová generace, píše Guardian.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video