Při noční potyčce ve Vídni bylo zraněno téměř 60 lidí

- Při nočních střetech odpůrců Haidrovy strany s policií ve Vídni utrpělo zranění třiačtyřicet policistů a třináct demonstrantů. Policisté použili slzný plyn a vodní děla, asi dvě stovky demonstrantů jim odpovídaly kamením. Haider připisuje vinu levici. Ve Vídni je nyní klid. Protestní shromáždění jsou plánována mimo jiné ve městech Štýrský Hradec, Salcburk a Bregenz. Ve Vídni byla demonstrace zrušena. O avizovaných sankcích se dočtete ZDE.

ANKETA: Měla by Česká republika přerušit styky s Rakouskem, jestliže se ultrapravicová strana Svobodných Jörga Haidera dostane do vlády?

Haider připisuje odpovědnost za násilnosti levici
Šéf krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) Jörg Haider vyzval v reakci na vídeňskou demonstraci opoziční sociální demokraty a Zelené, aby "zkrotili své stoupence, kteří se zřejmě vymkli kontrole". "Ano svobodě názorů a právu na demonstrace. Ne násilí," řekl Haider agentuře APA.

V rozhovoru pro rakouský týdeník Profil Haider obvinil z odpovědnosti za násilnosti levici. "Proč bych měl být na vině já, když levičáci neberou na vědomí demokratická rozhodnutí. To, co provádějí nyní, je politika spálené země," řekl Haider.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Policie násilně rozehnala demonstraci ve Vídni

Za použití vodních děl začala policie v pátek večer kolem 22:30 hodin násilně rozhánět zbývající "tvrdé jádro" demonstrantů před stranickou centrálou Svobodných (FPÖ) ve Vídni. "Tvrdému zásahu" bezpečnostních sil proti zhruba 200 demonstrantům předcházely podle zprávy agentury APA útoky protestujících, kteří používali slzný plyn, žíravé látky a dlažební kostky.

Když byli při těchto incidentech zraněni čtyři policisté, byla překročena "hranice vládní trpělivosti", informuje rakouská agentura. Policisté pak metr po metru zatlačili zpátky demonstranty neúnavně skandující "Odpor, odpor". V rakouské metropoli dnes celý den neustávaly vášnivé demonstrace proti vstupu nacionalistických Svobodných (FPÖ) Jörga Haidera do nové rakouské vlády. Představitelé FPÖ označili tyto protestní akce za dílo "cílevědomý pokus levice destabilizovat násilím ulice celou zemi".

Demonstrace ve Vídni proti nové vládě nabyly odpoledne na intenzitě. Rozlícení protestující, kterých mohlo být podle odhadu 5000, na náměstí Ballhausplatz před prezidentským palácem vrhali na policisty vejce, rajčata, různé ovoce a pytlíky s barvou, explodovalo i několik zápalných lahví.

V okamžiku, kdy se protestující dav snažil zátarasy před Hofburgem překonat, policisté zasáhli obušky. Demonstrace nebyla povolena.

Policie naléhavě vyzývala demonstranty ke klidu, avšak bouřlivé protesty neutichaly.

Do centra Vídně přijely policejní posily a demonstranty se snažilo zkrotit přes 600 příslušníků pořádkových jednotek.

Někteří demonstranti pak zaútočili na ministerstvo sociálních věcí v přesvědčení, že už do úřadu nastoupila nová šéfka Elisabeth Sicklová (FPÖ). Ta však ještě nedorazila, a tak demonstranti alespoň vyvěsili transparenty a pískali a křičeli z oken. Policisté ministerstvo obklíčili a po nějaké době výtržníky z budovy vytlačili.

Haider ve vládě není

Prezident Thomas Klestil oficiálně pověřil předsedu lidovců Wolfganga Schüssela sestavením vlády v pátek v poledne. Nový rakouský kancléř, vicekancléřka Susanne Riessová-Passerová a dalších deset členů kabinetu vzápětí do prezidentových rukou složilo přísahu.

Thomas Klestil se netajil svou nechutí k ustavení této vlády, avšak ÖVP (lidovci) a FPÖ (Svobodní) mají v parlamentu dohromady 104 ze 138 křesel, takže mu jiná volba podle jeho slov nezbyla.

Prezident Klestil dva kandidáty na ministerská křesla, navržené Svobodnými, odmítl - volebního lídra strany Thomase Prinzhorna a Hilmara Kabase. Kabas, který se měl stát ministrem obrany, byl odmítnut kvůli vedení volební kampaně. Byl autorem hesla o "přecizení Rakouska", jimž strana útočila proti cizincům v zemi.

Jak je složena rakouská vláda

LIDOVCI

SVOBODNÍ

kancléř
Wolfgang Schüssel

vicekancléřka a ministryně pro ženské záležitosti
Susanne Riessová-Passerová

zahraničních věcí
Benita Ferrerová-Waldnerová
financí
Karl-Heinz Grasser
vnitra
Ernst Strasser
sociálních věcí
Elisabeth Sicklová
hospodářství Martin Bartenstein obrany
Herbert Scheibner
zemědělství a životního prostředí
Wilhelm Molterer
spravedlnosti
Michael Krüger
školství
Elisabeth Gehrerová
pro infrastrukturu
Michael Schmid

I když Haider ve vládě není, vicekancléřkou se stala vysoká funkcionářka Svobodných a blízká Haiderova spolupracovnice Susanne Riessová-Passerová. Je zároveň první ženou v tomto úřadu v rakouské historii.

Nová vicekancléřka je výkonnou místopředsedkyní FPÖ a je všeobecně považována za "pravou ruku" Jörga Haidera. Haider si její bezmezné loajality velmi váží.

Prezident přednese večer v televizi prohlášení k národu.

Haider sám se ceremonie nezúčastnil. Do vlády nevstoupil a zůstává dál zemským hejtmanem (premiérem) v Korutanech.

Čtvrtek - osudový den

Prezident Klestil dal ve čtvrtek nejprve Haiderovi a Schüsselovi podepsat jím vytvořenou čtyřstránkovou proevropskou deklaraci "Odpovědnost za Rakousko - budoucnost v srdci Evropy". "Vláda bude pracovat pro Rakousko, v němž nemá místo nenávist proti cizincům, antisemitismus a rasismus," píše se mimo jiné v deklaraci, která tím naráží na předchozí postoje Svobodných.

Oproti očekáváním však poté Klestil ještě nedal souhlas s utvořením vlády a oddálil jej o několik dalších hodin. Prezident tak dal podle pozorovatelů znovu jednoznačně najevo svůj odstup od kabinetu, s nímž, jak dříve prohlásil, osobně nesympatizuje.

Co chce vláda lidovců a Svobodných
(podle listu Der Standard)

zvýšit daně, i když Svobodní voličům slibovali opak
omezit kvóty pro přistěhovalce; rakouské občanství má být udělováno až po deseti letech pobytu v zemi a ve školních třídách má být jen po třetině dětí cizinců
do roku 2003 ušetřit 15 miliard šilinků na výdajích spojených s vyplácením důchodů, což bude znamenat, že se minimální věk pro odchod do penze prodlouží o rok a půl
uspořit na veřejných službách ročně deset miliard šilinků tím, že na pracovní místa, která se uvolní, nebudou přijímat další zaměstnance
zřídit ústřední registraci odsouzených pedofilů; odsouzení pedofilové mají mít zakázáno vykonávat pedagogickou činnost; pachatelé sexuálních trestných činů se budou muset podrobovat léčbě i po propuštění ze žaláře

Rozšíření EU ano, ale rozdílným tempem

Vicekancléřka Susanne Riessová-Passerová minulý týden řekla ve Vídni ČTK, že vláda FPÖ a ÖVP se bude snažit pokračovat v otevřeném dialogu mezi Vídní a Prahou. Připustila, že sporné otázky, které se týkají minulosti obou zemí, tedy téma tzv. Benešových dekretů, jsou pro její stranu důležité. Domnívá se však také, že Vídeň a Praha mohou po jednáních dospět ke společnému stanovisku. Za další ožehavý bod označila téma atomových elektráren. Podle jejích slov je třeba také o nich dále jednat, a to i na půdě evropských institucí, a usilovat o konsensus.

Soustředění na bezpečnost jaderné energetiky v sousedních zemích konstatuje i vládní program, který ve čtvrtek obě strany zveřejnily. Nová vláda podle něj hodlá také usilovat o "přiměřeně spravedlivé řešení" pro německojazyčné obyvatelstvo vysídlené po válce do Rakouska na základě tzv. Benešových dekretů.

Rozšíření EU je vzhledem k nutnosti posílení míru a stability v Evropě "v zájmu Rakouska", konstatuje program. Vláda zároveň bude požadovat "rozdílné integrační rychlosti a dostatečné přechodné lhůty" pro adepty členství, mezi něž patří také Česká republika.

"Rozšíření si vyžaduje pečlivou a důkladnou přípravu," konstatuje dokument.

(přehled výroků Jörga Haidera najdete ZDE, jak na účast Svobodných ve vládě reagují evropské země, si můžete přečíst ZDE)

Předsedové rakouských lidovců a strany Svobodných Wolfgang Schüssel a Jörg Haider podepisují koaliční smlouvu.

Pohotovostní jednotka rakouské policie jako hradba před demonstranty protestujícími před Hofburgem proti vstupu Haiderovy strany Svobodných do vlády

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel a vicekancléřka Susanne Riessová-Passerová

Pohotovostní jednotka rakouské policie brání demonstrantům v přístupu k vídeňskému Hofburgu, kde byla jmenována nová vláda lidovců a strany Svobodných

Demonstrace před prezidentským palácem, v němž vláda Wolfganga Schüssela složila do rukou prezidenta slib

Policisté odvádějí jednoho demonstrantů proti nové rakouské vládě.

Demonstranté pálí plakáty s Haidrem, jehož strana se dostala do nové rakouské vlády.

Demonstrace před prezidentským palácem ve Vídni na protest proti složení nové vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video