Hořící vlajky a kola ve Lhase

Hořící vlajky a kola ve Lhase - Bouře proti čínské nadvládě v tibetské Lhase patřila k největším za dvacet let. (14. března 2008) | foto: Reuters

Při nepokojích v Tibetu zemřelo deset lidí. Jiní mluví o stovce

  • 60
Při nepokojích v tibetské Lhase včera zemřelo nejméně deset lidí. Uvedla to agentura Nová čína, která mluví o nevinných obětech, zejména obchodnících v metropoli Tibetu. Exilové tibetské zdroje ale mluví až o stovce obětí. Protesty proti čínské nadvládě patřily k největším za 20 let.

Dnes je ve Lhase zatím klid. Čínská vláda v Pekingu totiž nechala v rozmístit silné policejní jednotky a úřady vyzvaly "narušitele zákonů", aby se do pondělní půlnoci vzdali.

"Zákonné orgány čínské Tibetské autonomní oblasti vydaly v sobotu výnos, v němž vyzývají narušitele zákonů, aby se sami do pondělní půlnoci vzdali, a přislibují těm, kteří tak učiní, mírné zacházení a shovívavost," uvedla Nová Čína.

Proti případným dalším demonstrantům ale prý úřady a bezpečnostní složky tvrdě zakročí.

Podle mimočínských zdrojů bude zřejmě pátečních obětí mnohem víc než deset. Západní agentury od pátku hovoří také o desítkách zraněných. Cizincům je ode dneška zakázán vstup do oblasti.

Tibetští exulanti žijící v Indii podle CNN s odvoláním na své zdroje uvádějí, že v pátek zemřelo až sto lidí. Informace ale není možné ověřit.

"Máme potvrzeno třicet mrtvých. Informace se zakládá na telefonátech Tibeťanů do okolního světa," řekl agentuře Reuters mluvčí kanceláře tibetské exilové vlády v severní Indii.

Nestřílelo se, tvrdí úřady
Představitelé oficiální vlády provincie zároveň tvrdili, že proti demonstrantům, kteří zapalovali obchody a automobily, policie v pátek přímo nestřílela.

"Nespustili jsme střelbu, ale tvrdě zasáhneme proti těm kriminálním živlům, které se dopouštějí činnosti, jež má rozdělit národ," řekl v noci na dnešek v Pekingu podle agentury AP předseda tibetské vlády.

Podle agentury AFP řekl, že manifestace v Lhase jsou spiknutím separatistů, které selže. Popřel zároveň, že by v provincii bylo vyhlášeno stanné právo.

Agentura dále sdělila, že mezi mrtvými nejsou žádní cizinci. Policie tvrdí, že bylo zachráněno více než 580 lidí, včetně tří japonských turistů, z bank, supermarketů, škol a nemocnic, které demonstranti podpálili. Hlášeno bylo prý 160 případů žhářství, z toho 40 větších požárů.

Čínská média o nepokojích mlčí
Agentura Reuters informuje o záběrech, na nichž dav zapaluje bicykly a čínskou vlajku. Jiný záběr ukazuje policisty kryjící se před kamením házeným demonstranty.

Organizace blízká tibetským uprchlíkům zveřejňuje údaje o mnohem vyšším počtu obětí, než jsou oficiální čísla, tyto informace však nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

O nepokojích v Tibetu čínské sdělovací prostředky všeobecně mlčí. V oblasti Lhasy přestaly fungovat mobilní telefony. Nová Čína vydává zpravodajství o nepokojích pouze do světa a nikoli pro domácí odběratele.

. Čína a Tibet

Čína obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Tibetští aktivisté obviňují Peking z potlačování tradiční kultury v provincii a usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Nepokoje vypukly několik měsíců před letní olympiádou v Pekingu, která je pro čínské komunistické vedení prestižní událostí.

Ve svých posledních zprávách hovořila také o mnoha zraněných zejména mezi příslušníky čínské policie. Podle cizineckého svědka citovaného diplomatickým zdrojem byl zabit jeden policista.

Čínské úřady obvinily z vyvolání nepokojů stoupence tibetského duchovního vůdce dalajlamy, který žije v exilu v Indii. Ten to ale vzápětí popřel. - více o pátečním vývoji v Tibetu čtěte zde

Ke zdrženlivému postupu při řešení situace v Lhase dnes vyzvala Čínu Evropská unie, Spojené státy i dalajlama. Ten také vyzval Peking, aby proti tibetským demonstrantům nepoužíval sílu, a obrátil se i na Tibeťany s prosbou, aby se zdrželi násilí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video