Zřícená kabinka lanovky u Söldenu

Zřícená kabinka lanovky u Söldenu - Zřícená kabinka lanovky u Söldenu. (5. září 2005) | foto: EPA, ČTK

Při nehodě lanovky zemřelo v Tyrolsku devět lidí

  • 121
Počet mrtvých při nehodě lanovky v rakouském Tyrolsku se vyšplhal na devět, z toho šest dětí. Mladí Němci si vyjeli lyžovat na ledovec do Söldenu. Kabinka lanovky se zřítila do údolí. Spadl na ni beton z transportního vrtulníku. Další dvě kabiny se rozkmitaly a někteří lidé vypadli.

Podle rakouské televizní stanice ORF spadl kolem jedné hodiny odpoledne z vrtulníku, který letěl nad lanovkou, náklad na jednu z kabin lanovky.

Zasažená kabina se vytrhla z ukotvení a zřítila se do údolí. Další dvě se prudce rozkmitaly a někteří cestující přitom vypadli do hlubiny, uvedl web ORF. Podle některých svědků se zřítily dokonce dvě kabiny.

Podle agentury DPA jsou oběťmi členové německého mládežnického Alpského spolku. Později policie potvrdila, že oběťmi byli mladí Němci, z toho šest dětí.

Vrtulník převážel na rekonstrukci horní stanice lanovky v závěsu velkou nádobu s betonem, který měl být vylit do bednění. Nádoba nejprve plnou silou zasáhla nosné lano lanovky, které prudce rozkmitala, a poté i jednu z kabin, která byla právě nejblíže. Nepotvrdily se zprávy, podle kterých se od vrtulníku uvolnil přepravovaný betonový blok.

Mluvčí rakouského Červeného kříže doplnila, že sedm lidí bylo těžce zraněno. Na místo neštěstí se podle internetových stránek rakouského listu Kurier vypravily čtyři vrtulníky záchranářů.

Sölden je populární lyžařské středisko v Tyrolsku. Lanovka, která vede na 3309 metrů vysokou horu Schwarze Schneid, měla problémy už loni. Po poruše jednoho z nosných lan se rovněž zřítila jedna kabina. Byla ale prázdná a nehoda se obešla bez obětí.

Místo nehody lanovky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video