Nový Zéland

Nový Zéland | foto: Shutterstock

Kolaps civilizace je možné přežít na Novém Zélandu, tvrdí nová studie

  • 48
Za nejvhodnější místa k přežití celosvětového kolapsu zapříčiněného změnami klimatu, pandemií, finančním kolapsem nebo jejich kombinací označili vědci Nový Zéland, Island, Velkou Británii, australský ostrov Tasmánii a Irsko. Studii publikovali na odborném portálu Sustainability.

Vědci z britské univerzity Anglia Ruskin se snažili přijít na to, jaká místa by mohla nezávisle na sobě čelit globálním katastrofám. Autoři studie seřadili jednotlivé země podle jejich schopnosti vypěstovat dostatek potravin, chránit hranice před masovou migrací či udržet v provozu elektrickou síť a některé výrobní kapacity. Z těchto kritérií vyšly nejlépe ostrovy v mírném podnebném pásu, které mají zároveň nízkou hustotu zalidnění.

Krásy Nového Zélandu

Největší potenciál k přečkání globální pohromy má podle studie Nový Zéland, kde žije pět milionů obyvatel a zhruba pětkrát tolik ovcí. Ostrovní stát má dobré vyhlídky na přežití hlavně díky geotermálním a vodním zdrojům energie, bohaté zemědělské půdě a nízké hustotě osídlení.

Studie zároveň upozornila na oblasti, které mají jednotlivé země zlepšit, pokud chtějí zvýšit svou odolnost vůči katastrofám, uvedl deník The Guardian.

Covid nastavil zrcadlo, problémy nás teprve dostihnou, míní egyptolog Bárta

„Shodli jsme se na tom, že schopnost ubránit hranice je nezbytná a důležitá je také poloha v mírném podnebném pásu,“ uvedl vedoucí autor studie Aled Jones, podle něhož začalo být s odstupem času jasné, že na seznam se dostanou hlavně velké ostrovy s vysoce rozvinutými společnostmi.

Svět v „nebezpečném stavu“

„Byli jsme docela překvapeni tím, jak dobře dopadlo Spojené království. Je hustě obydlené, ve výrobě spoléhá na externí dodavatele, není nejrychlejší ve vývoji obnovitelných technologií a v současné chvíli vyprodukuje pouze 50 procent ze svých potravin. Ale má potenciál odolat otřesům,“ dodal Jones.

„Globální, energeticky náročná a průmyslová civilizace, která charakterizuje moderní éru, představuje anomální situaci, je-li posuzována proti většině lidských dějin,” řekli autoři studie. Populační růst, omezené zdroje a ničení životního prostředí, které ji charakterizují, uvedly podle nich celý svět do „nebezpečného stavu“.

Jones připomněl, že svět zažil v posledních letech velké nedostatky potravin, finanční krizi i pandemii. „Měli jsme štěstí, že se vše nestalo ve stejnou chvíli, ale neexistuje žádný důvod, proč by k tomu nemohlo dojít,“ dodal vědec. Lidé podle něj musí začít uvažovat o odolnosti v celosvětovém měřítku.

14. února 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video