Vítězem prezidentských voleb v Mauritánii se stal bývalý pučista Muhammad uld Abdal Azíz.

Vítězem prezidentských voleb v Mauritánii se stal bývalý pučista Muhammad uld Abdal Azíz. | foto: Profimedia.cz

Prezidentské volby v Mauritánii vyhrál někdejší pučista Abdal Azíz

  • 1
Prezidentské volby v Mauritánii skončily vítězstvím Muhammada uld Abdala Azíze, který loni vyvolal státní převrat, a ukončil tak vládu dosavadního prezidenta Šajcha Abdalláhiho. Opozice výsledky voleb okamžitě odmítla s tím, že byly zmanipulovány.

Po sečtení výsledků sobotních voleb oznámil tamní ministr vnitra, že dvaapadesátiletý Azíz získal 52,58 procenta odevzdaných hlasů. To mu stačí na vítězství už v prvním kole voleb.

Definitivně musí výsledek potvrdit ústavní soud země (takzvaná ústavní rada). Podle agentury Reuters tím mají dostat investoři a mezinárodní společenství jasný signál o nynější demokratičnosti země, která zažila od vyhlášení samostatnosti v roce 1960 už pět převratů.

Opozice už před vyhlášením výsledků náznaky Azízova vítězství odmítla a prohlásila, že výsledky byly připraveny předem. "Rozhodně odmítáme tyto předem určené výsledky a žádáme mezinárodní společenství, aby začalo s vyšetřováním, které vnese světlo do volebního procesu," uvedli poražení politici a hlasování nazvali "volební maškarádou, jež má legitimizovat loňský státní převrat".

S velkým odstupem zaostal za Azízem předseda parlamentu Masúd uld Búlchaír se 16 procenty hlasů a opoziční veterán Ahmad uld Daddá se 14 procenty hlasů. Tito hlavní opoziční kandidáti, stejně jako pučista z roku 2005 Ely uld Muhammad Vall už dříve během dne společně prohlásili, že výsledky voleb byly připraveny a obvinili Azíze z "volebního puče".

Ústřední volební komise zatím nedostala oficiální stížnost na průběh voleb.

Za výhrou stojí černé duše, tvrdí opozice

"Zatím jsme jen slyšeli šuškandu, neobdrželi jsme nic závažného, co by naznačovalo, že volby nebyly spravedlivé, nebo průhledné," citovala agentura AP jednoho z členů komise.

Zástupce opozice ale oznámil, že oficiální stížnost bude následovat.

Podle opozice citované AP Azízův tábor rozdával Mauritáncům volební lístky označené ve svůj prospěch a voliči mu za ně dávali své prázdné na důkaz toho, že do uren hodili hlas pro něj. Opozice také tvrdí, že Azízovi stoupenci měli připraveny falešné průkazy identity a ilegálně tak rozšiřovali seznamy voličů. Azíz se k obviněním zatím oficiálně nevyjádřil.

Mezinárodní pozorovatelé v zemi zatím nevydali svá hodnocení o legitimitě voleb. Například pozorovatelé Africké unie hodlají vydat prohlášení v pondělí.

Sobotní volby byly nadějí, že skončí období politické krize, mezinárodní kritiky a zastavení mezinárodní pomoci po převratu z loňského 6. srpna, kdy Azíz svrhl vládu prezidenta Sídího uld Šajcha Abdalláhiho. - čtěte více o puči zde

Azíz v posledních měsících usiloval o lidovou podporu zejména zlevňováním elektřiny, vody a benzinu až o 30 procent.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video