ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Volí se v další zemi, kde je vítěz znám dřív, než občan vůbec k urně dorazí

  • 22
Nedělní prezidentské volby v Uzbekistánu provází od rána vysoká účast. Díky tomu bude zajištěno, že hlasování bude platné. Vítěz klání o prezidentské křeslo je předem jasný, bude jím podle všeobecného přesvědčení dosavadní hlava státu Šavkat Mirzijojev. Proti němu stojí čtyři kandidáti, kteří však nevystupovali v debatách, navíc hájí nepopulární názory.

Velký zájem o účast potvrdil místopředseda ústřední volební komise Bachrom Kučkarov, když podle agentury TASS oznámil, že k 17:30 místního času (14:30 SELČ) k volbám přišlo 70 procent voličů.

„Víc jak 15 milionů lidí odhlasovalo,“ uvedl s tím, že komise sleduje průběh hlasování. Zaznamenala už i řadu přestupků.

Téměř 10 tisíc volebních středisek se otevřelo v osm hodin ráno (5:00 SELČ). Do večerních 20:00 v nich může odevzdat hlasy 19,9 milionu občanů Uzbekistánu, kteří jsou zapsaní do seznamů voličů. Mandát prezidenta této středoasijské země je pětiletý.

Už v 11:00 místního času odevzdalo hlas přes 6,6 milionu voličů, tedy 33,6 procenta. Tím byla překročena zákonem stanovená hranice 33 procent pro platnost voleb.

Mirzijojev stanul v čele země v roce 2016 po smrti autoritářského prezidenta Islama Karimova, jenž vládl od roku 1989, kdy se rozpadl bývalý Sovětský svaz a Uzbekistán nabyl nezávislosti.

Po svém nástupu do úřadu Mirzijojev podnítil řadu ekonomických reforem a zamířil ke zlepšení vztahů se Západem, ale i s Ruskem a Čínou. V zemi se rozšířila svoboda projevu ve srovnání s potlačováním svobod za Karimovovy éry a uvolnila se přísná kontrola islámu. Nicméně politické reformy podle pozorovatelů moc nepokročily.

Mirzijojev podle agentury AP ve volbách čelí čtyřem málo viditelným kandidátům, kteří se ani neukázali v televizních debatách. Místo sebe poslali zástupce, kteří se nezapojili do zásadních diskusí. Jediným protikandidátem, jenž na sebe v předvolební kampani významněji upozornil, je Ališer Kadyrov.

Avšak ani on nemá šanci ve volbách uspět. Mimo jiné i kvůli návrhu, aby Uzbekové pracující v zahraničí platili daně v Uzbekistánu. To je velmi nepopulární nápad vzhledem k tomu, že mnoho uzbeckých rodin je na takových příjmech závislých.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video