Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Afghánci vybírali novou hlavu státu, výsledky budou koncem dubna

  10:54aktualizováno  16:14
Po celém Afghánistánu se na jediný den otevřely volební místnosti. Lidé vybírali nástupce prezidenta Hamída Karzáího. Největší hrozbou bylo pro voliče hnutí Taliban, které se pokoušelo hlasování překazit. Při útocích v různých částech země zemřeli dva policisté, samotné volby však proběhly hladce.
I přes výhrůžky ze strany Talibanu je o afghánské volby velký zájem, do

I přes výhrůžky ze strany Talibanu je o afghánské volby velký zájem, do volebních místností míří i ženy. Mělo by se jednat o první předání moci v historii země, o němž rozhodli svými hlasy sami Afghánci. (5. dubna 2014) | foto: AP

Volební místnosti se otevřely v noci na sobotu SELČ, občané Afghánistánu měli hlasovat do půl druhé odpoledne našeho času. Předseda volební komise Júsuf Núristání odpoledne oznámil, že hlasovací místnosti zůstanou otevřené asi o 90 minut déle. První kolo přímé volby prezidenta skončilo v půl třetí odpoledne SELČ.

Afghánistán a volby hlavy státu

Sobotní volby povedou k prvnímu předání moci nad třicetimilionovou zemí, které vzejde ze svobodných voleb.

Od pádu Talibanu v roce 2001 stojí v čele státu Hamíd Karzáí. Ten se v roce 2002 stal prozatímním prezidentem, o dva roky později vyhrál volby.

V čele státu zůstal i po hlasování v roce 2009. Tehdejší volby provázely zmatky a bývalý americký ministr obrany později přiznal, že se USA pokusily volby ovlivnit v neprospěch Karzáího (více zde).

Letos už Karzáí kandidovat nemůže, ústava mu povoluje jen dvě funkční období za sebou.

O narušení voleb se průběžně pokoušelo islamistické hnutí Taliban, které zemi ovládalo až do americké invaze v roce 2001. Extremisté se proti prezidentským volbám ostře stavějí, hlasování bojkotují a vyhrožují krvavým násilím.

Při posledních volbách v roce 2009 se kvůli jeho výhrůžkám někteří voliči, zejména na jihu země, báli přijít. Katarská televize al-Džazíra píše, že volební místnosti v sobotu hlídá na 350 tisíc vojáků.

I přes jejich nasazení však ráno v Afghánistánu explodovala první nálož trhaviny. Nedaleko volebního střediska v provincii Lógar zůstali po výbuchu čtyři zranění lidé, jeden z nich je v kritickém stavu. Ve městě Kalát na jihu Afghánistánu zabila nálož položená u silnice dva policisty a další dva zranila, když se vraceli z volební místnosti.

V severoafghánské provincii Farjáb zadrželi policisté údajného sebevražedného atentátníka, který se pokoušel do jedné z volebních místností proniknout. Ve městě Ghazní na jihovýchodě země odpálili extremisté několik raket, které ale volební místnosti minuly. A v severoafghánské provincii Farjáb se policistům podle ČTK podařilo zadržet údajného sebevražedného atentátníka, který se pokoušel do jedné z volebních místností proniknout.

Prezidentské volby se konaly ve stínu pátečního útoku na dvě západní novinářky. Muž oblečený do policejní uniformy zastřelil německou válečnou fotografku Anju Niedrighausovou a vážně zranil její kanadskou kolegyni z agentury AP (více o útoku zde).

Nebojte se deště ani extremistů, vyzval Karzáí

K maximální účasti při hlasování vyzval v Kábulu odstupující prezident Hamíd Karzáí. Při odchodu z volební místnosti v jedné z kábulských škol prohlásil, že Afghánci by neměli brát ohled na hrozby extremistů z Talibanu a masivní volební účastí by měli potvrdit zájem o politickou stabilizaci.

"Dnešní den je důležitý pro budoucnost všech Afghánců," řekl novinářům Karzáí, který vykonával funkci hlavy státu v předchozích dvou volebních obdobích a potřetí podle ústavy kandidovat nemůže.

"Vyzývám afghánské občany, aby navzdory chladu, dešti a hrozbám extremistů přišli volit a umožnili své zemi učinit dalších krok směrem k prosperitě," citovala Karzáího agentura ČTK.

Volební účast byla nakonec poměrně vysoká a podle zahraničních pozorovatelů proběhlo hlasování bez větších potíží. V některých volebních místnostech došly hlasovací lístky, jinde měli členové volební komise problémy s telefonním signálem. Operátoři se podle svých slov báli, že by mohl někdo pomocí SMS zpráv ovlivňovat voliče.

Své hlasovací lístky do uren vhodili i kandidáti na post hlavy státu, kterých volební komise schválila celkem osm. Není mezi nimi žádná žena. Televize al-Džazíra si všimla, že letošní kandidátka je poměrně pestrá.

"Jsou na ní všichni od bývalého velitele mudžahedínů až po technokraty, kteří se vzdělávali na Západě," líčí reportér katarské stanice. Mudžahedín je označení pro člověka, který se přímo účastní svaté války - džihádu.

Volba má podle afghánského zpravodaje BBC tři hlavní kandidáty. Abdulláh Abdulláh a Zajmán Rasúl zastávali v minulosti post ministra zahraničí, Ašraf Ghání stál v čele ministerstva financí. Ani jeden z nich však pravděpodobně nepřekoná padesátiprocentní hranici, která je nutná k vítězství v prvním kole.

Výběr hlavy státu se může protáhnout až do října

Předběžné výsledky prvního kola se očekávají až 24. dubna, případné druhé kolo se bude konat 28 května. Procedura inaugurace nového prezidenta se pak podle ČTK může protáhnout až do října.

Vleklý ústavní proces může podle západních diplomatů ohrozit stabilitu země, protože zdrží podpis smlouvy s USA o pobytu asi deseti tisíc amerických vojáků v Afghánistánu po konci letošního roku, kde většina spojeneckých sil ze země odejde. Spojené státy mají nyní v Afghánistánu přes 23 tisíc mužů.

Karzáí smlouvu s USA podepsat odmítá, ale tři hlavní uchazeči o prezidentský úřad s jejím podpisem počítají. Bez dohody s USA se může Afghánistán dostat do kritické situace, protože v boji s oddíly Talibanu zůstane osamocen.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Chcete si zahrát na europoslance? EU v Praze otevřela interaktivní muzeum

16. dubna 2024  16:47

Europarlament v tandemu s Evropskou komisí otevřel v centru Prahy interaktivní muzeum „Zažijte...

I ty, Srbe? Rusko potichu ztrácí největšího spojence na Balkáně

16. dubna 2024  16:40

Srbsko je před dokončením miliardového kontraktu na nákup dvanácti francouzských letounů Rafale....

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

Zákazy nikdy dobře nefungují. K látkám jako HHC se mají dostat už jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  16:05

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...