Prezidentské volby na Slovensku

Prezidentské volby na Slovensku - Myslím národně, cítím sociální, apeluje Gašparovič na své voliče | foto: Iveta Polochová, iDNES.cz

Prezidenta řešíme i cestou na disko, rozhodují se Slováci, komu dát hlas

  • 7
(Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) Iveta Radičová jako prezidentka? To by bylo úžasné, rozplývala se dnes dvaasedmdesátiletá Magdaléna Uhríková v centru Bratislavy. Je den před slovenskými prezidentskými volbami a obyvatele metropole na každém rohu rohu oslovují kandidáti na nejvyšší post země.

Billboardy, z nichž shlížejí na kolemjdoucí, je zaplavena celá Bratislava. Jinak sedm uchazečů o prezidentský post bojovat o voliče už ani nemůže. V celé zemi platí od čtvrtka moratorium - zákaz vystupování na veřejnosti či v médiích. Na plakáty se striktní pravidlo ale nevztahuje.

A tak tisíce Bratislavanů spěchají z práce, na nákupy či za zábavou a všude je provází tváře sedmi kandidátů - například současného prezidenta Ivana Gašparoviče, jeho největší rivalky Ivety Radičové, Zuzany Martinákové nebo Františka Mikloška. V počtu plakátů v metropoli nesporně vedou první dva jmenovaní.

Prezidentské volby na Slovensku
Centrum Bratislavy. Slováky provází předvolební plakáty prezidentských kandidátů na každém kroku

"Je hodně skeptiků, kteří volit nepůjdou. Ale my určitě vyrazíme," tvrdí Magdaléna Uhríková a její dcera přikyvuje. "Věříme, že vyhraje Radičová. Je vzdělaná a cítí s obyčejným člověkem. Jako první začala zavádět pořádek v sociální sféře a dobře reprezentuje," líčí nadšeně důchodkyně.

Stejně horlivě obhajuje současnou poslankyni osmnáctiletá Ivana Čorbová z východního Slovenska. K volbám se chystá v Bratislavě, kde studuje. Lístek do volební urny vhodí vzhledem k svému věku vůbec poprvé.

Kdo ma jaké šance

Gašparovič 50,2 %
Radičová 39,1 %
Mikloško 4,4 %
Martináková 4,0 %
Melník 1,2 %
Bollová 0,9 %
Sidor 0,2 %

Zdroj: Polis

"Je inteligentní a četla jsem, že chce podporovat školství. Je důležité, aby se politici více zaměřili na vzdělání. Navíc mluví několika jazyky a bude dobře reprezentovat. Potřebujeme někoho silného a pevného," zamýšlí se studentka práv.

Radičová má své zastánce i mezi muži. Hlas jí chce dát také třeba Ladislav Kovács, který v Bratislavě pracuje, nebo elektromechanik Tomáš Brabec z Ružomberoka. "Až donedávna jsem byl pro Gašparoviče, ale vadí mi, jak moc ho začala protlačovat vláda. To mě odradilo," říká Kovács.

Největší podpoře se podle průzkumů těší právě současný prezident Ivan Gašparovič. Hlasovat pro něj chce podle Ústavu pro výzkum veřejného mínění přes padesát procent lidí. - čtěte o předvolebním boji na Slovensku

Zvažuje to také například jednapadesátiletá Hilda Mitterpachová. Rozhodnutá ale ještě není. "Volit půjdu určitě, zatím zvažuju mezi dvěma kandidáty. Mezi Ivanem Gašparovičem a Ivetou Radičovou," usmála se.

Prezidentské volby na Slovensku
Prezidentský palác v Bratislavě. Bojuje o něj sedm kandidátů, mezi nimi i současná hlava státu Ivan Gašparovič

Současného prezidenta jako svého oblíbeného kandidáta uvádějí většinou starší lidé v ulicích slovenské metropole. Myslí národně, pochvalují si ho, většina z nich však nechce zveřejnit své jméno.

To Ján Korch nedá dopustit na Milána Melníka, kterého podporuje strana LS-HZDS. "Ví, co chce, a má svou hlavu," míní. "Šanci asi moc nemá," připouští osmapadesátiletý muž a dodává, že pokud by Slováci prezidenta v zítřejším prvním kole nezvolili a Melník nepostoupil do toho druhého, tak už by nikomu jinému svůj hlas nedal.

Na Slovensku volbu prezidenta neprožívají ani zdaleka tak vášnivě jako třeba ve Spojených státech. Jejich prezident také nemá takové pravomoci jako americká hlava státu. Přesto se stává častým námětem hovorů mezi přáteli či v rodinách. "Bavíme se o tom, kdo je lepší. Naposledy jsme to řešili cestou na diskotéku," směje se Ivana Čorbová.

kdo může být slovenský prezident

Slovenský prezident Ivan GašparovičIvan Gašparovič - současný slovenský prezident. Podporuje ho Směr - sociální demokracie premiéra Roberta Fica - a koaliční nacionálně populistická Slovenská národní strana Jána Sloty.

Iveta Radičová - socioložka a kandidátka opozice. Poslankyně Iveta RadičováSlovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany, která může ohrozit Gašparoviče. Kandidaturu Radičové loni v červenci při návštěvě trenčínského hudebního festivalu Pohoda podpořil také bývalý český prezident Václav Havel.

Dagmar BollováDagmar Bollová - známá obhájkyně praktik bývalého režimu, která byla v letech 2002-2006 poslankyní parlamentu. Tam se nechala oslovovat soudružka.

František MikloškoFrantišek Mikloško - po odchodu z KDH se stal spoluzakladatelem nové strany Konzervativní demokrati Slovenska. Přestože je Mikloško známou postavou listopadové revoluce, podle analytiků velké naděje na vítězství nemá.

Zuzana MartinákováZuzana Martináková - bývalá novinářka, předsedkyně strany Svobodné fórum. Svoji kampaň v médiích odstartovala placenou inzercí už loni před Vánocemi.

Milan MelníkMilan Melník - bude kandidovat jako nezávislý, do souboje ho vyslala Mečiarova HZDS, která uvažovala i o kandidatuře šéfa strany.

Milan SidorMilan Sidor - bývalý univerzitní pedagog bude kandidovat za Komunistickou stranu Slovenska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video