Keňští homosexuálové protestovali proti novému ugandskému zákonu proti...

Keňští homosexuálové protestovali proti novému ugandskému zákonu proti sexuálním menšinám. Kvůli obavě z možného postihu nosí masky (Nairobi, 10. února 2014) | foto: ČTK

Uganda přijala zákon proti homosexualitě, gayové se bojí vycházet

  • 62
Ugandský prezident Yoweri Museveni podepsal kontroverzní zákon proti homosexualitě, který se stal ve vyspělých zemích terčem velmi ostré kritiky. Za projevy homosexuality je možné i doživotní vězení. Trestné je i to, když gaye někdo neudá. "Bojíme se vyjít ven," říkají aktivisté za práva sexuálních menšin.

Norma trestá homosexualitu, její projevy a propagaci "za přitěžujících okolností" až doživotním vězením. Trestné je i to, když homosexuální chování někdo nenahlásí. 

Museveni původně zákon podepsat odmítal kvůli jeho přílišné přísnosti, před pár dny se ale po údajné konzultaci s lékařskými experty rozhodl, že tak učiní. Ochránci lidských práv považují zákon za drakonický. Prezident chtěl svým podpisem vyjádřit "nezávislost tváří v tvář západnímu tlaku", uvedl jeho mluvčí podle BBC.

Homosexualitě se dá naučit a stejně tak odnaučit, tvrdí poslanec David Bahati, který zákon v parlamentu prosazoval. "Homosexualita je jednoduše špatné chování, které by nemělo být v naší společnosti dovolené," řekl Bahati BBC.

Aktivisté, které bojují za práva gayů, se teď bojí vycházet. "Ani jsem dneska nešel do práce. Jsem zamčený u sebe doma," říká jeden z nich. "Nevím, co se teď stane. Telefonuji si s ostatními aktivisty. A je to to samé, všichni jsou zamčení u sebe doma."

Některé západní státy už dříve pohrozily ukončením finanční pomoci vládám, které přijmou zákony namířené proti sexuálním menšinám. Podporovatelé tohoto opatření v Ugandě, včetně křesťanských duchovních, však tvrdí, že takové normy je potřeba k ochraně ugandských dětí před homosexuály ze Západu.

Homosexualita je v afrických zemích většinou tabuizována a ve 37 z nich, včetně Ugandy, je ilegální. Jen málo Afričanů se otevřeně ke své homosexualitě hlásí. Obávají se uvěznění, násilí nebo ztráty zaměstnání.

Ugandský zákon trestá přísně především dospělé gaye a lesbičky, jimž bude prokázán sexuální styk s nezletilými osobami stejného pohlaví, nebo sexuálně aktivní homosexuály nakažené virem HIV. Tresty vězení jsou v něm ale zakotveny i za homosexuální jednání a šíření homosexuálních idejí a tiskovin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video