Americký prezident Donald Trump tři telefonním hovoru s irským premiérem Leo...

Americký prezident Donald Trump tři telefonním hovoru s irským premiérem Leo Varadkarem (27. června 2017) | foto: Getty Images

Trump chce odhalit whistleblowera, který upozornil na telefonát s Ukrajinou

  • 60
Americký prezident Donald Trump zopakoval, že chce znát identitu člověka, který upozornil na jeho červencový telefonát s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ví se o něm pouze to, že je pracovníkem amerických zpravodajských služeb. Podle něj Trump tlačil na Zelenského, aby vyšetřoval jeho rivala Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Trumpovi kvůli kauze hrozí takzvaný impeachment, tedy ústavní žaloba. Případ vyšetřují sněmovní výbory, před nimiž má v pondělí stanout bývalá Trumpova poradkyně pro záležitosti Ruska Fiona Hillová nebo ve čtvrtek velvyslanec USA při Evropské unii Gordon Sondland.

Jedním z výborů zabývajících se kauzou je výbor pro kontrolu zpravodajských služeb, jemuž předsedá Adam Schiff. Trump v pondělí tweetoval, že demokraté ho očerňují a poškozují americkou ústavu.

„Demokraté demolují současného prezidenta a přitom demolují americkou ústavu. Američané se skutečně musejí probudit do reality, v níž demokraté tak žízní po moci, že jsou ochotni zničit ústavu republiky. 

Adam Schiff už nechce, aby whistleblower svědčil. To ne! On musí svědčit, aby vysvětlil, proč vnímá můj ukrajinský rozhovor tak špatně, tak úplně vedle. Řekl mu Schiff, aby to udělal? Musíme zjistit, kdo je ten whistleblower, abychom zjistili, proč to bylo Spojeným státům učiněno,“ napsal Trump.

„Překazili jsme hru demokratů, když jsme přistihli Schiffa, jak falšuje mou konverzaci ohledně Ukrajiny, když jsme zveřejnili její přesný přepis a když ukrajinský prezident a ministr zahraničí (Mike Pompeo) řekli, že šlo o běžný rozhovor, o žádný nátlak. Naprosto podvodný impeachment!“ napsal také Trump.

USA jsou bez zmocněnce pro Ukrajinu, vaz mu zlomil telefon Trumpa

Podle whistleblowera, tedy stěžovatele, Trump vyvíjel na Zelenského nátlak, aby Ukrajina vyšetřovala jeho politického rivala Joea Bidena. Jako páku na Zelenského chtěl Trump použít vojenskou pomoc pro Ukrajinu. 

Biden podle Trumpa v roce 2016 ještě jako viceprezident ve vládě Baracka Obamy ochránil svého syna před vyšetřováním na Ukrajině a vyhrožoval Kyjevu, že Washington jinak zastaví vojenskou pomoc, kterou zemi poskytuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video