Nepokoje v kyrgyzském městě Oš (11. června 2010)

Nepokoje v kyrgyzském městě Oš (11. června 2010)

Přestřelka v klubu spustila krvavou řež mezi Kyrgyzy a Uzbeky

  • 8
Kyrgyzská armáda a policie obsadily centrum města Oš na jihu země, kde se v noci na dnešek utkaly ozbrojené skupiny mladých Kyrgyzů a Uzbeků. Při střetech zemřelo 37 lidí, zraněných je přes 500. Město po krátkém klidu sužují další nepokoje.

Podle vojenských velitelů je situace pod kontrolou, ale svědkové hlásí nové násilnosti a v centru prý hoří budovy. Do města míří další stovky ozbrojenců a vládní síly se snaží blokovat přístupové cesty.

Po bouřlivé noci, při níž davy výrostků rabovaly obchody, zapalovaly správní budovy a ničily zaparkované automobily, vyhlásila kyrgyzská vláda na jihu země výjimečný stav a zákaz nočního vycházení.

Obchody v Oši jsou zavřené, nefunguje městská doprava. V ulicích hlídkuje těžká vojenská technika, silnice k předměstským sídlištím blokují barikády. Do města se stahují další vojenské oddíly a na místo podle BBC míří ministr vnitra i obrany.

Nepokoje v kyrgyzském městě Oš (11. června 2010)

SITUACE V KYRGYZSTÁNU

Otunbajevová se dostala k moci na počátku dubna, kdy byl po několikadenních protestech svržen prezident Kurmanbek Bakijev. Během dubnových nepokojů přišlo o život 87 lidí. Nový režim se jen s potížemi snaží obnovit v zemi stabilitu. Dočasný prezidentský mandát Otunbajevové by voliči měli potvrdit při červnovém referendu. Na stabilitě země mají zájem Rusko i Spojené státy. Obě země mají v Kyrgyzstánu své vojenské základny, americká armáda používá letiště Manas pro přepravu jednotek a zásob do Afghánistánu.

Počet obětí stále roste a celkové číslo může být daleko vyšší, než uvádějí úřady. Etničtí Uzbekové totiž mají ve zvyku pohřbívat své mrtvé okamžitě, ještě v den úmrtí před setměním. V nemocnicích navíc leží 40 vážně zraněných lidí.

Spory v Bakijevově baště mají etnický charakter

Podle místního tisku byla roznětkou nepokojů hádka v jednom z ošských nočních klubů, která přerostla v přestřelku mezi skupinami uzbecké a kyrgyzské mládeže podněcovanou kriminálními živly.

Předsedkyně prozatímní vlády Roza Otunbajevová v televizním projevu prohlásila, že incidenty mají jasně etnický charakter a vyvolali je odpůrci nového režimu. K uklidnění situace vyzvali i prezidenti Ruska a Číny, kteří jsou na kongresu v Uzbekistánu.

Podle kyrgyzských a ruských analytiků je situace v Kyrgyzstánu zralá pro vojenský zásah zvenčí. Ruský prezident Dmitrij Medveděv ale možnost vyslání mírového kontingentu Ruska a dalších postsovětských států prozatím vyloučil.

Zásah zvenčí zatím nehrozí

Kyrgyzský vicepremiér Omurbek Tekebajev v Biškeku prohlásil, že prozatímní vláda nemá v úmyslu požádat cizí státy o pomoc. Země má podle něj dostatek prostředků, aby situaci zvládla, a nebude váhat je všechny použít.

Jih Kyrgyzstánu je politickým zázemím svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, který se po dubnovém převratu uchýlil do Běloruska. Bývalý prezident podle některých informací prostřednictvím zločineckých gangů provokuje v Kyrgyzstánu nepokoje a etnické střety.

Ve městě Oš vypukl spor naposledy na konci května. Za spory o tradiční letní pastviště se podle místních médií skrývá dlouhodobé etnické napětí mezi Uzbeky a Kyrgyzy.

Měso Oś v Kyrgyzstánu. Mapa.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video