Řekni pravdu, zastav puč. Demonstranti v Lucemburku vypískali Johnsona

  • 63
Britský premiér Boris Johnson se v pondělí kvůli bučícím a pískajícím demonstrantům nezúčastnil plánované tiskové konference po schůzce s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem v Lucemburku. Podle britského tisku na ministerského předsedu čekalo několik stovek demonstrantů, především krajanů, z nichž někteří předem ohlašovali záměr Johnsonovo venkovní vystoupení přerušit za pomoci megafonů.

Z davu se ozývaly výkřiky jako „hanba“, „řekni pravdu, zastav puč!“ nebo „zachraň nás, Bettele“, hlásili britští reportéři z místa. Lucemburský premiér nakonec přistoupil k pultíku sám a prohlásil, že právo demonstrovat je součástí demokracie.

K brexitu řekl, že prioritou jeho země je ochrana jednotného trhu. Sedmadvacítka podle něj potřebuje od Londýna solidní návrhy a Británii neposkytne odklad brexitu, pokud by takový krok nesledoval konkrétní účel. Lidé podle něj potřebují jistotu a politici je nemohou držet jako rukojmí. „Hodiny tikají,“ uvedl Bettel.

Zdůraznil ale, že on sám nemá pravomoc o brexitu jednat, jediným vyjednavačem za EU je Michel Barnier.

Návrh, čím nahradit irskou pojistku

V pondělí se také Johnson sešel s předsedou EK Jeanem-Claudem Junckerem. Ten podle tiskové služby komise britskému ministerskému předsedovi řekl, že Londýn musí nejdřív přijít s funkčními návrhy, čím nahradit irskou pojistku, která je pro Johnsona nepřijatelná.

„Předseda Juncker zdůraznil, že komise je nadále ochotná a otevřená prozkoumat jakékoli návrhy, pokud budou plnit účel pojistky. Takové návrhy ale zatím Británie nepřestavila,“ píše se v prohlášení.

Johnson opakuje, že Spojené království odejde z EU podle plánu 31. října, ať už s dohodou, nebo bez. Brexit s dohodou ale označuje za možnost, které by dal přednost. S Junckerem se v pondělí setkal poprvé od svého nástupu do čela britské vlády na konci července.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video