Zpráva o údajné smrti slovenského premiéra Roberta Fica na webu napodobujícím server Aktualne.sk.

Zpráva o údajné smrti slovenského premiéra Roberta Fica na webu napodobujícím server Aktualne.sk. | foto: Čas.sk

Premiér Fico zemřel, četli Slováci falešnou zprávu na internetu

  • 48
Slovenským internetem se v úterý šířila falešná zpráva, že premiér Robert Fico zemřel při autonehodě. Zveřejnily ji podvodné webové stránky, které kopírovaly vzhled jednoho ze zpravodajských portálů. Na zprávu upozornil server Čas.sk.

"Dnes večer při dopravní nehodě na výpadovce z Bratislavy zahynul premiér Robert Fico ve věku 46 let," zněla první věta falešné zprávy na webové stránce, která napodobovala vzhled serveru Aktuality.sk.

Auto s předsedou slovenské vlády podle ní dostalo smyk, vrazilo do svodidel a převrátilo se na střechu.

Zatím neznámý člověk umístil informaci na web v pondělí večer, okamžitě se začala šířit slovenským internetem. V úterý na ni čtenáři upozornili redakci serveru Čas.sk. Údajně mrtvý premiér přitom právě jednal s ministrem zdravotnictví a později se objevil v parlamentu.

"Stránka je podvrh a nemáme s ní nic společného," prohlásil ředitel portálu Azet.sk, pod který zneužitý zpravodajský web patří. "Svědčí o tom i skutečnost, že je umístěná na jiné webové adrese," uvedl Milan Dubec.

Předseda slovenské vlády se k případu nevyjádřil. Jeho úřad na otázky nereagoval a mluvčí nezvedala telefon.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video