Britský premiér Boris Johnson a americká podnikatelka Jennifer Arcuriová na...

Britský premiér Boris Johnson a americká podnikatelka Jennifer Arcuriová na konferenci v Londýně. (14. října 2014) | foto: Profimedia.cz

Johnson dohazoval granty své přítelkyni, bral ji také na zahraniční cesty

  • 49
Jako by nestačilo, že musí neustále čelit útokům opozičních politiků, britský premiér Boris Johnson se ocitl pod tlakem kvůli svému střetu zájmů, a to v souvislosti s poskytováním peněz daňových poplatníků americké podnikatelce Jennifer Arcuriové. Tu vzal kromě toho ještě coby londýnský starosta s sebou na tři oficiální zahraniční cesty.

Johnson se ocitl pod palbou kritiky po odhalení, že firma Innotech jeho dobré známé Arcuriové získala z veřejných peněz příspěvky ve výši 26 500 liber (778 tisíc korun). Její druhá firma Hacker House letos obdržela dalších 100 tisíc liber (3 miliony korun) od ministerstva pro digitální obsah, média a sport.

Ministerstvo však nyní prověřuje, jestli měla firma vůbec na grant nárok. Johnson nicméně po cestě na summit OSN odmítl reportérům v letadle opakovaně odpovědět na otázky týkající se jeho přátelství s Arcuriovou.

„Mohu říct jen to, že jsem velmi hrdý na práci, kterou jsme udělali v době, když jsem byl starostou Londýna. A že jsme absolutně všechno provedli správným způsobem,“ uvedl pro BBC Johnson, který se nechtěl vyjádřit ani ke svému potenciálnímu střetu zájmů.

Bývalá modelka a nyní podnikatelka Arcuriová se s Johnsonem poprvé setkala v roce 2012, a to v rámci jeho druhé kampaně na post starosty Londýna. Tím byl mezi lety 2008 až 2016. V té době měl podle britských médií pravidelně navštěvovat Arcuriovou v jejím londýnském bytě.

Podnikatelka měla podle listu The Guardian o Johnsonovi otevřeně mluvit jako o „jednom ze svých nejlepších přátel“. Johnson navštívil čtyři akce pořádané společností Innotech, která organizuje summity pro mladé podnikatele.

V říjnu 2013 Innotech dostal první grant, a to 10 tisíc liber (300 tisíc korun) od propagační společnosti London & Partners (L&P), za kterou byl Johnson jako starosta zodpovědný. Příští rok zaplatila L&P Innotechu dalších 1 500 (44 tisíc korun) liber na sponzorování akce v Dolní sněmovně.

Arcuriová posléze obdržela pro Innotech další vládní grant ve výši 15 tisíc liber (440 tisíc korun). Ačkoli se podnikatelka loni přestěhovala zpět do USA, její druhá firma Hacker House získala letos již zmíněný ve výši 100 tisíc liber.

Arcuriová doprovodila Johnsona do New Yorku i Tel Avivu

Arcuriová navíc Johnsona doprovázela na oficiálních obchodních cestách do New Yorku a do Tel Avivu. Zúčastnila se také cesty do Singapuru a Malajsie. Na cestu do Izraele byla navíc na podzim 2015 připsána na poslední chvíli, a to přímo na žádost Johnsonova týmu.

Boris jako Boris. Netanjahu si spletl britského Johnsona s ruským Jelcinem

Podle zakladatele společnosti TeachPitch Alda de Papeho, který se cesty rovněž zúčastnil, mluvila Arcuriová o Johnsonovi jako o svém příteli. „O svém osobním vztahu s Johnsonem mluvila velmi otevřeně, ale nenaznačovala, že by mezi nimi bylo něco romantického či intimního,“ uvedl.

Podle dalšího delegáta, který si přál zůstat v anonymitě, ale Arcuriová působila na zahraničních cestách jako pěst na oko. „Bylo tam mnoho technicky zaměřených lidí a potom tam byla ona. Bylo to zvláštní,“ řekl.

Arcuriová se podobně jako Johnson odmítla ke svému vztahu s ním jakkoliv vyjadřovat. Pouze uvedla, že všechny granty získala zcela oprávněně.

Připomeňte si ikonické momenty Borise Johnsona:

15. července 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video