Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiér Belgie zvládá Vlámy i Valony, i proto je favoritem na prezidenta EU

  15:53aktualizováno  16:42
Příští čtvrtek zvolí šéfové evropských vlád prezidenta EU. Po dlouholetém favoritovi Tonym Blairovi se však zaprášilo. Ze scény ho stáhly menší země Unie včetně Česka. Nechtějí prezidenta, za kterým bude stát jedna silná země, ale vyjednavače. Ideálním kandidátem se zdá být belgický premiér Herman van Rompuy.

Belgický premiér Herman van Rompuy (13. 11. 2009) | foto: ČTK

Menší státy Unie totiž chtějí někoho, kdo ví, jak se jedná v nejvyšších patrech, a kdo se dokáže domluvit s 27 premiéry, protože bez toho by stejně do Ameriky nebo Číny jezdit nemohl.

Ze seznamu kandidátů se tak vyloupl dvaašedesátiletý belgický premiér Herman Van Rompuy, vlámský křesťanský demokrat, a drží se tam už více než týden.

Logika v tom je. Kdo by měl být lepší vyjednavač než ten, kdo převzal rozklíženou vládu během ekonomické krize a v době, kdy zuří politické spory francouzsky a vlámsky mluvících Belgičanů.

Jak se však pozná, že právě premiér, který jezdí na dovolenou jako mnozí Vlámové v karavanu a který píše básně haiku, je kandidátem nejvyššího výběru?

Do očí Merkelové

Třeba tak, že na schůzce evropských šéfů vlád ho někdo zahlédne jít do kabinetu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. A počítá se – byl tam 15 minut. To by mohlo být ono, sviští chodbou.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle belgického tisku na Van Rompuye na summitu za přítomnosti ostatních šéfů vlád kývla, jestli by se nesešel mezi čtyřma očima. A bylo po tajemství, Van Rompuy se stal vážným kandidátem, oba zmínění politici ho prý podpořili, píše deník Le Soir.

Dokonce nepřišlo ani okamžité veto z Británie. Zpravodaj týdeníku The Economist zjistil, že britští diplomaté považují Belgičana za schopného. Britové by nemuseli přijít zkrátka.

SEDMADVACÍTKA NOVÉ ŠÉFY ZVOLÍ ZA TÝDEN

Roste jim nově šance prosadit nynějšího ministra zahraničí Davida Milibanda na druhý nový vysoký post, šéfa diplomacie Unie. Tím by se splnila i politická vyváženost volby, Van Rompuy sedí napravo,Miliband by přišel zleva.

Bystří pozorovatelé diplomatického zákulisí nepřestali politiku sledovat ani při historických oslavách pádu berlínské zdi. Zjistili, že belgický premiér dostal ubytování v luxusním hotelu v centru, jen pár kroků od místností, které byly zamluvené k diskrétním jednáním premiérů.

A švédský premiér na to konto svolal mimořádný summit na příští čtvrtek. "Kandidátů je zatím více než míst," prozradil Fredrik Reinfeldt s tím, že některé státy navrhují i více lidí.

Češi budou podle ministra pro Evropu Štefana Füleho podporovat prezidenta, který bude "usnadňovat diskusi". Vlastního kandidáta po horečném hledání eurokomisaře vláda nemá.

ŠANCE TONYHO BLAIRA KLESAJÍ

Bývalý britský premiér v souboji o prezidenta EU ztrác

Sám Van Rompuy se k volbě nevyjadřuje. Podle belgických diplomatů je mírně rozpačitý, protože by tím odešel od "rozdělané práce". Jeho osobním cílem je urovnat spor mezi Vlámy a Valony ve volebním okrsku Brusel-Hal-Vilvorde, který vážně ohrožuje jednotu celé země.

Za sebou má i tak slušné výsledky. V 70. letech pracoval v belgické centrální bance. Později vstoupil do politiky a stal se ministrem financí. Během deseti let se mu podařilo přispět ke snížení veřejného dluhu Belgie ze 135 na 100 procent HDP.

Profesor z Antwerpské univerzity Tobias Van Assche si premiéra proklepl, jak to dělá americká CIA. Analyzoval rozhovory politika a slova, která v nich používal. Podle nich se Van Rompuy chová tak, jak EU nyní potřebuje, jako ředitel oportunistický nebo kolegiální, podle situace.

Umí prý jednat a řešit a nejde mu o osobní moc a prestiž. To odpovídá jeho chování. V této napjaté době se umí o víkendu sebrat, vypnout telefon a odjet s vnukem k moři, hodinu za Brusel.

Proč se vybírá skrytě?

Zbývá se zeptat, proč Unie svého prvního "prezidenta" nevolí veřejně, proč nejsou debaty v televizi, jak to známe z voleb prezidentů ve Francii nebo ve Spojených státech...

Na to ve středu v Bruselu odpověděl předsedající švédský premiér velmi otevřeně, jak je v jeho zemi zvykem. "Při veřejné volbě by se nepřihlásil nikdo z nynějších vysokých politiků," řekl.

"Jak by to udělal? Řekl by lidem své země – jdu se hlásit jinam. A kdyby neuspěl, v pondělí by se vrátil a řekl, mám vás stejně pořád rád?" vtipně popsal premiér s tím, že by se to voličům asi moc nelíbilo.

MOŽNÍ KANDIDÁTI NA "PREZIDENTA" EU

- Kandidaturu bývalého britského premiéra Tonyho BLAIRA (56) zpočátku podporoval i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Šance předního adepta ale od konce října klesají.

- Preference klesají i nejdéle sloužícímu premiérovi v Lucembursku Jean-Claudemu JUNCKEROVI (54), a to od nedávných sporů s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Sarkozym ohledně zákonů o bankovním tajemství. Juncker byl jedním z architektů maastrichtské smlouvy, která vedla ke zřízení eura.

- O francouzském ministru zahraničních věcí a zakladateli hnutí Lékaři bez hranic Bernardu KOUCHNEROVI (70) se hovoří i v souvislosti s postem evropského komisaře pro vnitřní trh. Šéfovi Elysejského paláce, který se loni významně zasazoval o uklidnění rusko-gruzínského konfliktu, se ale vytýká, že na mnohé mise vysílá především osobnosti blízké prezidentu Nicolasi Sarkozymu, což oslabuje funkci šéfa diplomacie.

- Belgický premiér Herman VAN ROMPUY (62) má údajně mezi státy EU pro funkci předsedy Evropské rady asi nejsilnější podporu. Vlámský křesťanský demokrat v Belgii prokázal výraznou diplomatickou obratnost při projednávání vlámských a valonských národnostních požadavků.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...