Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prchli před čistkami, vnuk se k nim vrátil skrz ostnaté dráty tábora

Seriál   17:17
Na začátku května 1999 utíkaly před etnickými čistkami Srbů z kosovského Prizrenu tisíce lidí. Kruté zabíjení často navždy rozervalo rodiny. Shalovi měli štěstí. Po nekonečných dnech nejistoty je přes ostnatý plot uprchlického tábora v Albánii znovu spojil dvouletý syn Akim.

Shalovi, kteří utekli před etnickými čistkami z Kosova, podávají skrz ostnatý drát uprchlického tábora v Albánii prarodičům dvouletého syna Akima. (3. května 1999) | foto: Carol Guzyová

Druhý květnový den roku 1999 začaly srbské jednotky v Prizrenu psát krví obyčejných lidí další smutnou kapitolu války v Kosovu.

SLAVNÉ FOTOGRAFIE

Seriál iDNES.cz nabízí příběhy slavných zpravodajských fotografií, které se staly ikonami, ať už vznikly na válečných bojištích, při různých tragédiích, ve vesmíru nebo „jen“ zachycují lidské osudy.

Etnické čistky oddílů jugoslávské armády a policie postihly celé čtvrti. Z těch, kteří krvelačnému běsnění unikli, se stali štvanci. Sbalili pár věcí do rance a prchli z domovů vstříc nejistotě.

Za pouhý den si cestu k nedaleké hranici s Albánií proklestilo více než jedenáct tisíc vystrašených etnických Albánců, většina z nich mířila do uprchlických táborů u města Kukes na albánské straně hranice. Ke karavaně vyhnanců se u hraničního přechodu Morina připojila i Carol Guzyová, fotografka listu Washington Post.

Na Balkáně spolu s kolegy Lucianem Perkinsem a Michaelem Williamsonem dva měsíce dokumentovala humanitární katastrofu, kterou rozpoutaly boje mezi Albánci a jugoslávskou armádou a následné bombardování Jugoslávie organizované Severoatlantickou aliancí.

Každá vlna uprchlíků nesla svůj příběh

Do Albánie, Makedonie, Černé Hory i Bosny a Hercegoviny tehdy před boji prchaly desetitisíce zoufalých lidí. „Den za dnem přicházely nové a nové vlny. Každá skupina uprchlíků s sebou nesla vlastní příběh,“ vzpomínala po letech Carol Guzyová.

UPRCHLICKÉ TÁBORY

V době nejhorší kosovské krize hostila Albánie 465 tisíc uprchlíků z Kosova. Dvě třetiny lidí ubytovali místní ve svých domovech, zbytek našel útočiště v některém ze 49 uprchlických táborů. Většina jich vyrostla na albánsko-kosovské hranici u města Kukes na severozápadě země.

Jen za první dva týdny po začátku bombardování NATO uteklo do Albánie asi 300 tisíc lidí. Za jediný víkend se populace 20tisícového Kukesu ztrojnásobila a místní ochotně nabízeli uprchlíkům ubytování ve svých domech. V roce 2000 se proto Kukes stal prvním městem, které kdy bylo nominované na Nobelovu cenu míru.

Po čistkách v Prizrenu na začátku května 1999 začal tábor Spojených arabských emirátů okamžitě zvětšovat svoji kapacitu. Už 7. května byl ale opět plný, sídlilo v něm osm tisíc uprchlíků. Táborová nemocnice denně ošetřila 450 pacientů.

Většina uprchlíků z Prizrenu směřovala do tábora, který u Kukes vztyčily a provozovaly Spojené arabské emiráty. Arabský tábor, jak se mu mezi vyhnanci říkalo, měl díky čistotě a pořádku pověst nejlepšího útočiště u hranice, a tak se před ním často tvořily dlouhé fronty lidí.

Zuboženým uprchlíkům chyběla voda, jídlo, léky, teplé oblečení i střecha nad hlavou. I přes dlouhé čekání lidé odmítali jít dál do albánského vnitrozemí, protože se báli, že čím dál od hranice se usadí, tím těžší pro ně bude návrat zpátky do Kosova.

Tábor nemohl obří utečenecké vlny pojmout, a tak uprchlíkům nezbývalo než trpělivě vyčkávat, až se pro ně postaví nové stany. U táborového plotu, za kterým je čekalo alespoň relativní bezpečí, tiše stáli celé hodiny.

V očích měly vepsány příběhy plné strasti a zmaru. V tu chvíli bylo ale všechno lepší, než se vrátit pro jistou smrt do prizrenského pekla. Plot se stal místem setkání odloučených rodin i místem, kde navždy uhasínaly naděje.

Podél plotu si 3. května vykračovala i Carol Guzyová s kamarádem. Chodila sem a tam a bedlivě sledovala dění. K rodině Shalových ji prý přivedl instinkt.

S prstem na spoušti fotoaparátu vyčkala, až Shalovi, kteří čekali před táborem, uvnitř vypátrají další členy své rodiny. Dočkala se. O chvíli později dorazili z útrob tábora prarodiče, kteří dlouhé dny netušili, jestli jsou jejich nejbližší naživu. A teď tu stáli před nimi.

Prosoukali dítě ostnatým plotem a políbili ho

Ten kousek plotu v tu chvíli ovládla nespoutaná radost, na kterou bylo potřeba si sáhnout. Štěstí zhmotnil dvouletý Akim Shala. Kdosi z rodiny malého hocha popadl a podal skrz ostnatý drát k nataženým rukám prarodičů. „Provlékli dítě tam a zpět, jen ho políbili a pozdravili,“ popsala dojemný okamžik Carol Guzyová.

Sama scénu sledovala z těsné blízkosti. „Kamarád mi vlastním tělem proklestil cestu až k plotu, abych mohla ty fotky udělat,“ vzpomínala později fotoreportérka. Podle svých slov se soustředila jen na to, aby se fotografie podařila.

Až později si uvědomila, jak silný moment měla v hledáčku. „Byl to krátký okamžik, ale byla v něm ukrytá velká symbolika,“ zhodnotila snímek, který vyšel v deníku Washington Post a stal se součástí série, jež v roce 2000 získala prestižní Pulitzerovu cenu.

Žádný snímek neumí zachytit slzy uprchlíků

Další snímky ze série symboliku okamžiku ještě umocňují. Ukazují, jak na špatné straně plotu zůstal stát Akimův o dva roky starší bratr Bekir. Byl příliš velký, než aby se prosoukal plotem.

Komise při udělování Pulitzerovy ceny ocenila především „dojímavost a důvěrnost snímků, které zobrazují útěk kosovských uprchlíků“ a vyzdvihla schopnost Guzyové zachytit smrt a ničení elegantní a řemeslně dokonalou formou.

Sama Guzyová o pár let později poznamenala, že žádný snímek nemůže zachytit slzy uprchlíků, jejich bolest nebo peklo, ze kterého museli uprchnout. A to i když je fotografové zachytí nejlépe, jak to umí.

Fotoreportérka Washington Post Carol Guzyová

CAROL GUZYOVÁ


Carol Guzyová se narodila v roce 1956 v Pennsylvánii. Nejprve se stala zdravotní sestrou, ale stále více ji to táhlo k fotografii. V roce 1980 vystudovala fotografii na Floridě a poté osm let pracovala pro 

The Miami Herald. V roce 1988 se přestěhovala do Washingtonu a začala pracovat pro Washington Post, kde je zaměstnaná dodnes. Prestižní Pulitzerovu cenu získala třikrát. Poprvé za krytí vojenského zásahu na Haiti, podruhé za fotografie ze sesuvu půdy v Kolumbii a naposledy za snímky kosovských uprchlíků. Americkou Národní asociací novinových fotografů byla třikrát vyhlášena fotoreportérkou roku. Ráda se soustředí na dokumentární fotografii a dlouhodobé projekty, kde má možnost proniknout do hloubky.

Autor:

Kde se tu vzala Lucinka? Ta fotka je cennější než medaile, říká Neumannová

Slavný snímek Michala Růžičky. Kateřina Neumannová s dcerou Lucií na olympijských hrách v Turíně.

Seriál Měla pět olympijských medailí, ale zatím žádnou zlatou. Zbývala poslední šance takovou bilanci...

Oscarová selfie sfoukla Obamu. Pořízení na iPhone tehdy Samsung zatrhl

Moderátorka oscarového večera Ellen DeGeneresová pořídila nejsdílenější fotku...

Seriál Přesně deset let právě uplynulo od pořízení slavné selfie plné hollywoodských hvězd z předávání...

Sundej to, srabe! Fotka zkrvaveného gólmana, důkaz zlomu hokejových dějin

1. listopadu 1959, dostal montrealský hokejový brankář Jacques Plante v zápase...

Seriál „Kdybyste vyskočil z letadla bez padáku, stal byste se hrdinou? Ne, já myslím, že byste se zachoval...

Muž, který zmizel. Clementise pověsili a vygumovali. Zbyla jen čepice

Tehdejší předseda KSČ a předseda vlády Klement Gottwald při projevu na...

Seriál Únor 1948. Na pavlači paláce Kinských řeční předseda vlády a budoucí prezident Klement Gottwald....

Fotka mezi životem a smrtí. Zvěčnil popravu v Íránu, pak léta tajil identitu

Popravčí četa v Íránu. Slavná fotografie od Džahangíra Razmího získala...

Seriál Je to jediná anonymní fotografie v historii Pulitzerovy ceny. A ze scény, kterou zachycuje, mrazí....

Jen v trenýrkách, ale vysoko nade všemi. Co vyčtete z nejslavnější Pelého fotky?

Pelé na ramenou svých spoluhráčů po vítězství nad Itálií ve finále mistrovství...

Seriál Ještě mu nebylo ani třicet, pořád se ho držela aura nejlepšího hráče světa. Ale zároveň přibývalo...

Jejich první vražda. Voyeur s foťákem povýšil špínu New Yorku na umění

Jejich první vražda. Obyvatelé Williamsburgu okukují mrtvolu Petera Mancuse,...

Seriál Jako první si pořídil policejní rádio, a tak byl u každého mordu jako první. Neúnavný fotograf...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:07

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

19. dubna 2024  8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  7:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...