Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Rasputinova dcera skončila jako tanečnice, tajemník zmizel v Osvětimi

Skoro vše, co se o Rasputinovi říká, není pravda. Nebyl to mnich, ani nepořádal bláznivé orgie, řekla ruskému časopisu Ogoňok pravnučka někdejšího lidového léčitele ze sibiřské vsi, který se stal jednou z nejmocnějších postav na dvoře posledního ruského cara.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako máme my svého Háchu, má Rusko svého Rasputina.

Vím, je to trochu jiná kategorie v obou zemích, ale Hácha v ČR má cejch zrádce, který prodal Českou Republiku němcům, ale jen málo lidí si dokáže dovodit, kolik v tom bylo jeho osobní lidské tragédie a kolik českých životů tím zachránil. Myslím, že Hácha jako takový by si zasloužil větší osvětu, aby češi pochopili smysl a důvody jeho jednání a jeho cíle...

Podobně v Rusku je negativně vnímán Rasputin. Velmi jednoduchý člověk, nevzdělaný, nicméně nepopiratelně mající schopnosti, jež ne každý chápal. Jeho léčitelství bylo vyhlášené a to byl i důvod, proč byl přizván k carskému dvoru. A že nebyla neúspěšný ve svém léčení cara a dalších lidí z carského dvora, to zmiňují historické materiály celkem bytelně. Faktem je, že díky tomuto dejme tomu léčitelskému působení získával moc i v jiných směrech. Zdá se, že jich začal zneužívat, ale globálně nebyl příliš velký důvod, aby jej ruské obyvatelstvo vnímalo tak negativně, jak tomu bylo. To lze přisuzovat spíše "mediálnímu" působení, lze-li to tak vzhledem k té době nazvat. Rasputin je osoba, která v podstatě dodnes nebyla seriózně na základě historických faktů objektivně osvětlena. A fakt je i to, že by mne to docela zajímalo.. Máte někdo nějaký odkaz na seriózní zdroje?

2 0
možnosti

Doporučuji Orlando Figese: Lidskou tragedii. A Mikuláše od Webera.

Tyto dvě historické osobnosti vzledem k odlišným podmínkám nelze takto srovnávat. Tak je doloženo, že se choval na veřejnostidosti ostudně, carismu tím škodil.

0 0
možnosti

Rasputin byl velkou osobností ruských dějin. Za bídné vlády Mikuláše II. nakonec zůstal jako jediný Mikuláši věrný a zároveˇn představoval spojení cara s lidem. Ale jen tak mimochodem, carevič Alexej buˇd hemofýlií netrpěl, nebo ho kupodivu Rasputin opravdu vyléčil. Důkazem je fotografie, na níž excar s Alexejem řežou dříví. Pokud by Alexej trpěl hemofýlií, Mikuláš by ho k pile a řezání dřeva nepustil. ˇZe byl zhýralec a kdoví co ještě? Kdo to o něm šířil? V jeho zavraždění se angažovala britská rozvědka, odtud fouká větříček - on Rasputin chtěl ukončit válku.

0 1
možnosti

Prý jediný věrný? Přečtěte se raději o něm seriozní odbornou literaturu. Spojení s lide? To žádné už nebylo. Vyléčen nebyl, to je doloženo, fotografie na efekt, tomu sna nevěříte. Kdo to šířil? On sám, a bylo spoustu svědků. Záznam tajné policie Ruska o tom jsou. O ukončení války nebyla řeč, za jeho půsoení vypukla a car se k separátnímu míru nechystal.

0 0
možnosti

Skoro vše co se o Rasputinovi říká není pravda, tak přece není pravnučka tak nevděčná aby se svého předka nezastala

0 1
možnosti

Co není pravda? Za co nevděčna?!

0 0
možnosti

Objektivní pohled na Rasputina - doporučuji od Orlalnda Figese "Lidskou tragedii" o revoluci v Rusku, dále pak od Václava Webera Mikuláš II a jeho svět.

0 1
možnosti

Krásná to podoba s kuním "obličejem".

0 1
možnosti

cit.... Nikdy nebyl až tak blízkým přítelem carské rodiny. Až za revoluce car zjistil, že všichni jsou proti němu, zbyl mu jen Rasputin a začal jej oslovovat ‚můj příteli‘.

Pravnučka má trochu hodně chaos v kalendáři. Revoluce/abdikace Mikuláše II. byla v březnu 1917, Rasputin byl v té době již téměř 3 měsíce po smrti. A pokud myslí buržoazní revoluci v na počátku roku 1905, tak k jejich úplně prvnímu setkání mělo dojít až v prosinci 1905.

6 0
možnosti

A těch časových nesmyslů je tam více - viz. Matreně, které Rasputin krátce před smrtí napsal: „Rychle uteč, dokud to jde“. Matrena uposlechla, ale prchala do Evropy přes Vladivostok skoro dva roky, a to i kvůli československým legiím..........

?Těsně před smrtí (30.12.1916)?, první blok mezi Petrohradem a Vladivostokem na železnici vytvořily čs. legie až v květnu 1918 (čel. incident) a částečně ji kontrolovali do předání Japoncům v polovině roku 1920.

0 0
možnosti

Článek je pěkný nepřehledný guláš. Nicméně na stopu Rasputinovy dcery - manželku plukovníka Solovjeva lze narazit i v Čechách. Zdroj je poněkud neobvyklý, jde o knihu Muž v zástěře od herce Achila Gregora. V jedné z kapitol zpovídá posledního carského kuchaře Nikolaje Saviče Tačenka. Ten se po I.sv. válce dostal rovněž do Čech a oženil se tu. Vařil pro restauraci Moskva a právě Solovjev byl její spolumajitel. Restauraci dnešní terminologií vytuneloval a zmizel. Ženu tu zanechal napospas osudu. A zřejmě potom její cesta pokračovala do Berlína a dále.

0 0
možnosti

Pro zájemce o téma doporučuji knihu Vjačeslava Marčenka o zpovědníkovi carské rodiny arcibiskupovi Theofanu Poltavském (+ 1940 ve Francii). Tam je, myslím, objektivní pohled na Rasputina a navíc od velmi věrohodné osoby z nejbližšího okolí carské rodiny. Na Google Play ji lze zakoupit on-line za nějakých 80 Kč. Jinak hlavní "vinou" Rasputina byla jeho loayalita vůči carovi. Vše ostatní je druhotné. Kníže Jusupov a spol. chtěli "lepší Rusko". Co sklidili, všichni víme...

0 1
možnosti

Rasputinov smrt byla jen epizodou, k výbuch Rusko směřovalo už v podstatě nevyhnutelně. A Rasputin žádné lepší Rusko přes cara nezajistil, jemu šlo jen o svoje zájmy. Tam nešlo o loajalitu, ale carismus poškozují vliv ostudného sektáře. Jusupov se bál vydírání ze strany Rasputina, zřejmě, ve hře bylo i podezžení, že je německý agent. K destabilizaci přispěl i Rasputin.

0 1
možnosti

To je článek postrádající kritické hodnocení vyjádření té příbuzné. Nepodepsaný k tomu všemu!Rv

1 0
možnosti

Vážený pane Slavíku,

byť se autor schovává za ČTK a redakci iDnes, předpokládám podle stylu psaní s nádechem ufňukanosti, že toto "veledílo" sepsal Oldřich Mánert (ert) - jistota 9 z deseti.

1 0
možnosti

Vynikající film E.Klimova:Agonie,konec Rasputina.:-)

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...