V Mexiku zatím zemřelo 45 lidí nakažených prasečí chřipkou. Dvě oběti mají USA.

V Mexiku zatím zemřelo 45 lidí nakažených prasečí chřipkou. Dvě oběti mají USA. | foto: Profimedia.cz

Prasečí chřipka zabíjela ve třetí zemi. Zemřela žena v Kanadě

  • 37
V kanadské provincii Alberta zemřela žena nakažená virem prasečí chřipky. Podle zdrojů z nemocnice byla třicátnice a v poslední době necestovala. Nenakazila se tak zřejmě v Mexiku, ale přímo v Kanadě. Ta je po Mexiku a USA třetí zemí, kde si prasečí chřipka vyžádala lidský život.

Smrt pacientky ohlásil šéf zdravotnictví v kanadské provincii Alberta Andre Corriveau. Žena podle něj zemřela ve svém domovském městě na severu Alberty už 28. dubna. Úřady ale mohly až nyní s jistotou potvrdit, že byla nakažená virem prasečí chřipky.

Přesto dosud není zcela jasné, zdali byl tento virus hlavní příčinou smrti. Pacientka totiž podle Corriveaua měla i jiné zdravotní problémy, ty však neupřesnil.

"Když se poprvé dostavila do nemocnice, měla tolik zdravotních problémů, že si doktoři původně nemysleli, že to byla prasečí chřipka," řekl Corriveau.

Corriveau zdůraznil, že není důvod k panice, protože na normální chřipku umírá ročně okolo čtyř tisíc Kanaďanů.

Mexiko, které je ohniskem nákazy, dosud potvrdilo 45 obětí prasečí chřipky. Ve Spojených státech nejprve zemřelo na prasečí chřipku malé mexické dítě, před třemi dny ale USA nahlásily další oběť. - čtěte více o obětech a postupu prasečí chřipky 

V Mexiku se podle místního ministerstva zdravotnictví prasečí chřipkou nakazilo už přes 1 300 lidí. USA hlásí ještě více nakažených - celkem 1639. Infekce se rozšířila do dalších více než 20 zemí. Desítky případů už eviduje několik evropských států.

Většina pacientů se přitom nakazila právě při cestě do Mexika. V týdnu prvního nakaženého prasečí chřipkou ohlásilo Polsko. V posledních dnech se virus také začíná šířit Jižní Amerikou. - čtěte Prasečí chřipka se šíří do Jižní Ameriky, po Brazílii se objevila v Argentině

Podle analýz je nový virus kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Onemocnění se projevuje jako běžná chřipka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video