Stále není jasné, jaké metody pravěcí lidé při zapalování ohně používali.

Stále není jasné, jaké metody pravěcí lidé při zapalování ohně používali. | foto: Profimedia.cz

Pračlověk uměl rozdělávat oheň už před 790 000 lety, tvrdí vědci

  • 7
Pravěcí lidé se naučili rozdělávat oheň už před 790 000 lety a právě tato znalost jim umožnila migrovat z Afriky do chladnějších oblastí na severu. K tomuto závěru došli ve své nové studii odborníci z izraelské Hebrejské univerzity.

Výzkum na rozsáhlém archeologickém nalezišti na horním toku řeky Jordán, v prehistorické lokalitě Gešer Benot Jaaquov, přinesl první plody už v roce 2004.

Tehdy archeologové přišli s důkazy, že předchůdci člověka před téměř 800 000 lety uměli oheň ovládat - tedy udržovat ho nebo ho stěhovat z místa na místo.

Domnívali se ale, že ho ještě nedokázali sami rozdělat a museli se spoléhat na přírodu, například na blesk nebo samovznícení suchého porostu při vysokých teplotách.

Nyní jsou si díky detailnímu průzkumu ohořelých pazourků v celkem 12 archeologických vrstvách na prehistorickém nalezišti jistí, že tehdejší předchůdci člověka věděli, jak oheň rozdělat vlastními silami.

"Nové údaje nám ukazují, že mnoho po sobě následujících civilizací oheň nepřerušeně užívalo a ovládalo a že (jejich příslušníci) nebyli závislí na přírodě," uvedla archeoložka Nira Alpersonová-Afilová. Podle ní ale zatím stále není jasné, jaké metody se při zapalování ohně používaly, protože se nenašla křesadla ani jiné zápalné pomůcky.

Ovládnutí ohně bylo jedním z hlavních předpokladů pro migraci pravěkých lidí z teplé Afriky směrem na sever. "Jakmile ovládli oheň, který je chránil před predátory a poskytoval světlo a teplo, začali se cítit natolik bezpečně, že mohli migrovat a obydlet neznámá území," vysvětlila Alpersonová-Afilová. Právě údolí Jordánu bylo přitom jednou z hlavních migračních tras vedoucích z jihu na sever, tedy z Afriky do Evropy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video