V Řecku propukla od úterka stovka lesních požárů, k hašení se využívaly i letadla a helikoptéry.

V Řecku propukla od úterka stovka lesních požárů, k hašení se využívaly i letadla a helikoptéry. | foto: Profimedia.cz

Požáry v Řecku se podařilo dostat pod kontrolu

  • 2
Zhruba stovku lesních požárů, které od úterý sužují Řecko, se dnes podařilo dostat pod kontrolu. Tři požáry vznikly během včerejšího večera. Jeden z nich zasáhl údolí Tembi ve středním Řecku. Na několik hodin proto byla z preventivních důvodů zastavena doprava na státní silnici, která údolím prochází.

Hasičům ztěžoval situaci silný jihovýchodní vítr vanoucí od hlavního města, informovala BBC.

Nejvíce požárů propuklo v severní a centrální části země, hoří také na řeckých ostrovech Kefalonia a Andros. Záchranáři používají k uhašení ohně i helikoptéry a letadla.

Velmi vážná situace byla včera ve vesnici Markopulo, ležící zhruba čtyřicet kilometrů od metropole Atény. Záchranáři museli z domovů evakuovat padesát lidí. "Situace se v Markopulu zhoršuje, máme už hlášené jeden nebo dva zbořené domy," řekl agentuře Reuters jeden z hasičů. Z vesnice evakuovali záchranáři padesát lidí, další utekli dobrovolně.

Hasičům se už naopak podařilo dostat pod kontrolu oheň nedaleko průmyslového města Aspropyrgos, ležícího západně od Atén. Hrozilo odříznutí hlavních dopravních tahů vedoucích do Atén. Nejméně čtyři skladiště byla během požáru zničena. Záchranáři neevidují žádné zraněné.

Oheň, který propukl v úterý v městečku Inoi v horách Parnitha, už se také podařilo dostat pod kontrolu.

Ekologické skupiny obviňují řeckou konzervativní vládu, že se pořádně nepřipravila, aby mohla požárům zabránit. Vláda tato obvinění odmítá.

V loňském roce zahynulo v Řecku během lesních požárů nejméně 65 lidí. Zničeno bylo 270 tisíc hektarů lesa a zemědělské půdy. - čtěte Požáry na Peloponésu byly definitivně uhašeny


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video