VIDEO: Do deseti minut bylo nebe rudé. Austrálii zasáhly mohutné požáry

  • 0
Při požárech na jihovýchodě Austrálie lehlo popelem přes 80 domů a 40 tisíc domácností nemělo elektřinu. Kvůli silnému větru se požáry rychle šířily. „Cítili jsme kouř a během deseti minut byla obloha úplně rudá,“ řekla jedna z místních televizi ABC.

Nejhůře živel zasáhl město Tathra, vzdálené 450 kilomentrů jižně od Sydney, na pobřeží státu Nový Jižní Wales. Přes 70 domů, obchodů a podniků tu oheň vážně poškodil, anebo docela zničil. „Oheň byl hustý a černý. Vůbec jsme neviděli záchranné helikoptéry s vodou,“ popsal BBC jeden z místních.

Požár se začal šířit v neděli kolem poledne. Místní obyvatele úřady evakuovaly do sousedního města. Oheň spálil přes 1 000 hektarů půdy a ještě nebyl úplně uhašen. Místní úřady neregistrují žádné oběti ani vážně raněné, informovala dnes agentura AP.

Předtím přírodní požáry spálily v sousedním státu Victoria až 18 domů. Celkem 40 000 domácností se muselo obejít bez dodávek elektřiny. Oheň, který patrně v sobotu vznítil blesk, zde zasáhl nejméně 40 000 hektarů půdy.

Požáry jen podpořily vzrůstající znepokojení obyvatel z hrozby extrémních požárů. V důsledku klimatických změn a nedostatku dešťových srážek během zimy se sezóna v jižní a jihovýchodní Austrálii prodloužila od října až do března.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video