Po výbuchu kamen v portugalském kulturním centru zemřelo osm lidí

  • 2
V portugalském městě Vila Nova da Rainha způsobil požár smrt osmi lidí a minimálně dalších 38 je zraněno. Oheň se rozšířil po explozi plynových kamen v sobotu v noci. Na 26 zraněných si podle agentury AP téže noci vyžádalo neštěstí v madridském nočním klubu, kde se propadl strop.

V kulturním centru na západním území Portugalska zrovna probíhal amatérský karetní turnaj, kterého se podle BBC účastnilo přes 60 lidí.  Oheň údajně rychle zachvátil budovu až po střechu, jejíž izolace byla ze skelné vaty, a lidé začali panikařit.

V místě se navíc podle oficiálních zdrojů rychle vytvořilo velké množství oxidu uhelnatého, hustý kouř zase některým zabránil v úniku.

Zraněno bylo nejméně 38 lidí, devět z nich vážně. Většinou utrpěli popálniny nebo se nadýchali kouře, někteří z nich byli převezeni do nemocnic v Lisabonu a Portu. Na místě zasahovaly desítky hasičů, požár hasily zhruba hodinu.

Oblast byla vloni v říjnu zasažena rozsáhlými lesními požáry a tamní úřady popsaly ztráty na životech po požáru v kulturním centru jako „novou katastrofu“.

14.ledna 2018 v 08:08, příspěvek archivován: 14.ledna 2018 v 15:23

At least 8 people died and dozens were injured last night in #VilaNovaDaRaínha #Tondela after a heater exploded and started fire at a local residents association! https://t.co/awao2P6KAJ

Téže noci utrpělo zranění 26 osob ve španělské metropoli, kde se ve druhém patře nočního klubu propadla část stropu o 16 metrech čtverečních. Jedenáct ze zraněných bylo dopraveno do nemocnice s „pohmožděninami a lehkými zraněními“, ostatní byli ošetřeni na místě, informovala záchranná služba.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video