Skleník v chrámu Notre-Dame. Odvážný architektonický návrh budí vášně

  • 496
Architekt Vincent Callebaut má odvážnou vizi rekonstrukce Notre-Dame. Z poničené střechy gotické katedrály chce udělat skleník. Nová střecha má být podle jeho návrhu celá ze skla a pod ní se má na nově vystavěných zahradách pěstovat zelenina a ovoce. Většina Francouzů však návrh přijímá s krajními pochybnostmi. Chtějí mít Notre-Dame takovou, jakou ji znají.

Renomovaný architekt Vincent Callebaut pár týdnů po požáru katedrály Notre-Dame publikoval svůj návrh na její rekonstrukci. Hlavním cílem celého projektu je dát katedrále novou skleněnou střechu, která generuje energii, a upravit její okolí tak, aby produkovala i jídlo.

Callebaut vidí budoucnost katedrály v přeměně na ekologicky šetrnou budovu, která vyprodukuje více energie, než sama spotřebuje a ročně vyprodukuje až 21 tun zeleniny a ovoce pro celou Paříž.

Úroda by se podle jeho plánů mohla prodávat na místních trzích a vytvořená energie by pokryla i spotřebu v některých okolních domech. 

Zeleninové záhony chce architekt vybudovat podél lodi. V ramenech křížení by se nacházely bazény, ze kterých by se pomocí speciálního systému čerpala voda na zalévání. V místě věžičky, kterou zničil požár v polovině dubna, by bylo volné místo a do katedrály by tak proudilo i přirozené světlo.

Projekt s názvem „Palingenesis“, což v překladu znamená „znovuzrození“, si tím klade za cíl sjednotit spiritualitu, umění i vědu. Taková katedrála je podle architekta spojením lidí a přírody.

„Katedrála by se tak stala příkladnou eko-inženýrskou strukturou a církev by byla skutečným průkopníkem v enviromentální oblasti,“ uvedlo studio.

Návrh belgického architekta Vincenta Callebauta bude soupeřit s mnoha dalšími projekty rekonstrukce katedrály v mezinárodní architektonické soutěži, kterou vypsala francouzská vláda.

Francouzi říkají „ne“

Francouzi ovšem podobným inovátorským návrhům nejsou nakloněni. Z průzkumů vyplývá, že 54 procent z nich chce, aby katedrála vypadala úplně stejně jako před dubnovým požárem.

Opravu Notre-Dame uspíšíme na 5 let, obejdou se pravidla

Čtvrtina respondentů si myslí, že by měli architekti při obnově chrámu dostat volnou ruku a neměli by být svazováni přísnými pravidly. Jasný názor na podobu rekonstrukce nemá 21 procent dotázaných Francouzů. 

Vášnivá debata o nové podobě Notre-Dame probíhá i mezi politiky. „Nežádám, aby katedrála byla ještě krásnější, ale ta samá,“ řekl deníku Le Monde bretonský poslanec strany UDI Thierry Benoit. Reagoval tak na slib francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že Notre-Dame bude po rekonstrukci „ještě krásnější než dříve“.

Katedrála Notre-Dame začala hořet 15. dubna večer. Než ji hasiči následujícího dne nad ránem uhasili, zničil požár většinu střechy, krov a špičatou věžičku z 19. století, takzvaný sanktusník. Vyšetřovatelé považují za pravděpodobnou příčinu vzniku požáru elektrický zkrat.

Vyšetřování však bude dlouhé a složité. Žádná z teorií není zcela vyloučena, ačkoliv nic nenasvědčuje trestné činnosti. Tak by se daly shrnout aktuální zprávy francouzských médií o zjišťování příčiny požáru, od kterého ve středu uplyne měsíc. 

Žádný kus dřeva se nevyhazuje

Na přelomu dubna a května se práce vyšetřovatelů rozběhla naplno, když začalo zkoumání zbytků střechy a stropu ležících od noci z 15. dubna na podlaze hlavní lodě. Zároveň na chrámu pokračují zajišťovací práce, které se zřejmě protáhnou do léta.

Dohledem nad obnovou gotické katedrály pověřila francouzská vláda generála ve výslužbě Jeana-Louise Georgelina. Ten zničenou památkou v posledních dnech provedl štáb americké televize ABC News, jejíž moderátor David Muir byl prý prvním televizním žurnalistou, kterému byl od požáru do prostoru umožněn vstup.

„Pro francouzského generála není nic nemožné. Všechno jde, když se chce,“ reagoval Georgelin na pochybnosti o tom, zda je možné rekonstrukci Notre-Dame zvládnout do pěti let, jak uložil francouzský prezident Emmanuel Macron. Zahájení stavebních prací je však stále poměrně daleko. V těchto dnech se v místě pod původní věžičkou pohybuje pouze dálkově ovládaný stroj a probírá se hromadou spadlého dřeva a kamení.

Pro vyšetřovatele by práce pod klenbou hlavní lodě nebyla bezpečná, řekla deníku Le Croix členka francouzského sdružení architektů specializujících se na historické stavby Charlotte Hubertová. „Archeologové a Laboratoř pro výzkum historických památek (LRMH) trosky třídí a číslují. Necháváme si všechno, i velmi zničené kousky. Nic nejde do koše,“ popsala proces Hubertová.

VIDEO: Pád věže a zpěv. Nejsilnější momenty z požáru Notre-Dame

Důkladně se zkoumají všechny pozůstatky trámů a kamenné klenby, píše televize BFM TV. Snahou je zjistit, co se s nimi stalo a v jakém pořadí, což by mohlo odborníky dovést k přesnému místu vzniku požáru. Další expert Frédéric Meynier míní, že ačkoli byla jistě spousta indícií ztracena, „stále můžeme některé objevit, protože existuje málo materiálů, které mohou spustit a živit takový požár“.

Vedle vyšetřování jsou také v plném proudu stabilizační práce na katedrále. „Postoupili jsme ke zpěvňování severního a západního štítu. Do finále jdou práce na tom jižním... Velkým úkolem je teď pro nás zjistit stav vysoké klenby,“ řekla architektka Hubertová. Strop, který neustále sledují snímače, se prý nehýbe, ale jeho pevnost stále nelze potvrdit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue