Požár na severu Kalifornie zničil již 500 budov, dva lidé zemřeli

  • 9
Rozsáhlý požár na severu Kalifornie už zničil zhruba pět set budov, dalších asi pět tisíc jich ohrožuje. S odvoláním na hasiče o tom v sobotu informovala agentura Reuters, podle které se v současnosti pohřešuje v oblasti postižené požáry devět lidí. Oheň si již vyžádal dvě oběti.

S rozsáhlým požárem v okolí města Redding bojuje zhruba tři a půl tisíce hasičů na zemi i ze vzduchu. Plameny již zachvátily území o rozloze 19 500 hektarů a vynutily si evakuaci téměř čtyřiceti tisíc obyvatel, především z Reddingu a okolních obcí Keswick a Shasta. Keswick, kde žilo před příchodem živlu asi 450 obyvatel, požár zcela zničil.

Oheň, který vypukl před šesti dny, se zatím podle hasičů podařilo uhasit asi jen z pěti procent. Přiživují ho vysoké teploty a sucho. Podle meteorologů se přitom počasí nezmění přinejmenším během celého příštího týdne. „Ten požár není ani zdaleka uhašen,“ uvedl velitel hasičů Ken Pimlott.

Plameny si už vyžádaly dvě oběti. Ve čtvrtek bylo nejprve nalezeno tělo buldozeristy, který pomáhal při boji s ohněm, a později i tělo člena hasičského sboru z Reddingu. V městské nemocnici je podle aktuálních informací s různými zraněními v důsledku požáru osm lidí včetně tří hasičů.

Bilance dvou obětí by ovšem nemusela být konečná. Úřady v současnosti pohřešují devět osob včetně jedné seniorky a jejích dvou prapravnoučat.

Požár nadále zuří také u Yosemitského národního parku ve střední části Kalifornie a v horách východně od Los Angeles nedaleko Palm Springs (informovali jsme zde). Yosemitský park dnes oznámil, že zůstane kvůli ohni uzavřen ještě nejméně do pátku.

Lesní požáry letos podle odhadů zničily ve Spojených státech již území o rozloze 1,68 milionu hektarů. Podle statistik je to více než průměr posledních deseti let, ale méně než v loňském roce, kdy do konce července shořelo po celých Spojených státech území o rozloze 2,13 milionu hektarů (psali jsme zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video