Stolovou horu v Kapském Městě zachvátil požár, zlikvidoval řadu památek

  • 4
Na svazích Stolové hory v jihoafrickém Kapském Městě již druhý den zuří rozsáhlý požár. Plameny kromě porostu zachvátily i historické památky včetně knihovny místní univerzity. V oblasti zasahují stovky hasičů, práci jim však komplikuje větrné počasí. Jihoafrické úřady v noci na pondělí zadržely člověka podezřelého ze žhářství.

Požár zničil restauraci přiléhající k památníku britského politika a kolonizátora Cecila Rhodese, historický větrný mlýn a několik budov nedaleké univerzity. Poničena jsou dvě patra místní knihovny, kde jsou uloženy cenné archivy a sbírky, napsala agentura AP.

Z univerzitního kampusu bezpečnostní složky k nedělnímu večeru evakuovaly stovky studentů. V noci na pondělí úřady nařídily preventivní evakuaci i obyvatelům čtvrtí u západních svahů Stolové hory.

Hořet podle jihoafrických médií začalo v neděli okolo 11:00. V noci na pondělí plameny rozfoukal silný vítr, který má během dopoledne zesílit. S živlem nyní bojuje přes 250 hasičů včetně dobrovolníků.

Příčina vzniku požáru se vyšetřuje. Policie Kapského Města však oznámila, že v neděli večer zadržela pětatřicetiletého muže, který je obviněný ze žhářství. 

„Člen místní sousedské hlídky údajně zahlédl tři podezřelé, kteří na hoře zapálili oheň, a uvědomil úřady. Dvěma podezřelým se podařilo zadržení uniknout,“ citoval mluvčího policie server The South African.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video