Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povstalci zajali Schillinga kvůli víře

  10:10
Američana Jeffreyho Schillinga, který skončil jako poslední v rukou filipínských povstalců ze Skupiny Abu Sajáfa, zajali reblové, když je rozčílil v diskusi o náboženských otázkách.
Píše to filipínský list Daily Inquirer, jehož novinářka Arlyn de la Cruz se jako jediná dostala na povstaleckou základnu na ostrově Jolo po Schillingově zajetí. "Začali na sebe křičet, vypukla hádka a najednou byl ze Schillinga rukojmí," cituje list jednoho z povstalců.
Schilling prodlužoval svůj pobyt kvůli filipínské snoubence
Rebelové unesli amerického občana Jeffreyho Craiga Schillinga v pondělí u nákupního střediska v Zamboanze, což je nejbližší velké město u ostrova Jolo, kde Skupina Abu Sajáfa drží zbývající rukojmí, mezi nimi šest západních cizinců.

Jako důkaz nového únosu mluvčí v rozhlase přečetl číslo Schillingova pasu a řekl, že rukojmí je ze San Franciska. Tvrdil také, že Schilling je agent americké Ústřední zpravodajské služby CIA.

Americké velvyslanectví v úterý únos svého občana potvrdilo. Z kopií dokladů poskytnutých filipínskými úřady vyplývá, že Schilling přicestoval na Filipíny 8. března a třikrát požádal o prodloužení víza. Pas byl vydán v San Franciscu.

Filipínský majitel bytu, kterého doklady uváděly jako Schillingovu adresu, řekl, že jeho podnájemník u něj bydlel s filipínskou snoubenkou.

Schilling se narodil v roce 1976 v Minnesotě. Trvale žije v Oaklandu v Californii.

Daily Inquirer píše, že Schilling, který vyznává stejně jako rebelové Islámskou víru, je pod dohledem deseti až patnácti ozbrojených mužů, smí se procházet kolem chatrče, kde přespává, ale ruce má svázané elektrickým kabelem.

Policie minulý týden oznámila, že Schilling a jeho místní muslimská manželka, která je příbuznou jednoho z povstalců, přišli do povstaleckého tábora dobrovolně a že Američan byl zajat po nedorozumění s povstalci.  Jeho manželka směla odejít a nyní je v ochranné policejní vazbě.

Muslimští povstalci, kteří kromě Schillinga zadržují šest dalších cizinců - tři Francouze, jednoho Němce, dva Finy - a 18 Filipínců, zatím odmítají, aby byl zadržený Američan fotografován či poskytoval rozhovory tisku.

Schilling kritizoval povstalecké vůdce
Daily Inquirer píše, že Schilling povstalce vyprovokoval, když se s nimi dostal do hádky o náboženských otázkách a zásadách islámu a zároveň kritizoval povstalecké vůdce.

"Pohádali se o takových věcech, jako od kdy mají mít mladí muslimští bojovníci právo nosit střelné zbraně a jestli mají být nějak odlišeny muslimské kmeny, až povstalci dosáhnou svého cíle a vytvoří muslimský stát na převážně katolických Filipínách," uvádí list.

Americký rukojmí údajně drží hladovku
Američan Jeffrey Schilling, kterého zajala jako posledního z řady rukojmích včetně západních
turistů filipínská povstalecká Skupina Abu Sajáfa, údajně drží hladovku.

Mluvčí povstalců ovšem neřekl, jaký je Schillingův zdravotní stav. Povstalci v pátek  souhlasili s dodávkou potravin a léků pro Američana prostřednictvím Červeného kříže.

Filipínské úřední zdroje uvedly, že Schilling, americký muslim z Oaklandu v Kalifornii, má slabé srdce, je astmatik a potřebuje pravidelně brát léky.
 
Deset milionů jsme nechtěli, tvrdí mluvčí rebelů
Mluvčí povstalců zároveň popřel páteční informaci poskytnutou filipínskými úředními zdroji, že požadují za Schillingovo propuštění 10 milionů amerických dolarů.

Dodal, že některé protiamerické skupiny jim dokonce nabídly peníze, aby amerického zajatce zabili.

Budeme dále vyjednávat, slíbili v pátek teroristé
Mluvčí únosců v místním rozhlasu slíbil, že ozbrojenci Schillingovi neublíží a že jsou stále přístupni vyjednávání.

V dubnu dvěma zajatcům ale usekli hlavu poté, co Manila odmítla jejich požadavek, aby přiměla Washington propustit teroristy. Podle filipínského vládního zdroje povstalci také požádali o okamžité vyplacení částky překračující hodnotu 100 tisíc dolarů jako gesto dobré vůle.

Islámští povstalci až do čtvrtka hrozili, že Schillinga popraví, nepropustí-li USA Ramzího Ahmada Júsifa, který sedí v USA  za atentát na Světové obchodní středisko v New Yorku v roce 1993, a další islámské teroristy vězněné v USA. "Nežertujeme, říkáme-li, že někoho setneme, uděláme to," prohlásil mluvčí únosců Aba Sabaja.

Povstalci byli přesvědčeni, že Schilling je agentem americké ústřední zpravodajské služby (CIA), protože se vydává za konvertovaného muslima, přitom skoro nic o islámu neví.

Skupina Abu Sajáfa je rozdělena do několika oddílů a podle filipínských zdrojů Schillinga zadržuje jiná jednotka než ostatní západní turisty.

USA tlačí na Filipíny, aby zasáhly proti extremistům vojensky
Spojené státy několikrát důrazně prohlásily, že s únosci vyjednávat nebudou, nicméně vyvíjejí nátlak na filipínskou vládu, aby proti teroristům razantně zakročila. Několik vlivných senátorů žádalo ve středu filipínskou vládu, aby proti povstalcům zasáhla vojensky. "Čekáme na rozkaz nejvyššího velitele, jsme připraveni," řekl generál Diomedio Villanueva velící jižnímu křídlu filipínské armády.

Podle ministra obrany Orlanda Mercada musí situace, kdy rukojmí jedněmi dveřmi přicházejí a dalšími odcházejí, skončit. "Co nejdřív ty dveře zavřeme," řekl.

Manila je odhodlána k akci, nejprve chce ale ještě vyjednávat
Na druhou stranu ale filipínské oficiální zdroje oznámily, že než se Manila odhodlá k vojenskému zásahu, bude vyjednávat. Vládní tajemník Ronaldo Zamora prohlásil, že se nepočítá s účastí třetí strany. Mnozí vyjednávači na sebe ale nechtějí vzít odpovědnost za Američana, protože šance na úspěch jsou prý vzhledem k neústupnému stanovisku obou stran velmi malé.

Teroristé hodlají zahájit vyjednávání o Schillingově propuštění ve čtvrtek, ale na rozdíl od filipínské vlády požadují, aby se kromě Libyjců, kteří vyjednávali dosud, účastnili rozhovorů také zástupci Číny, Saúdské Arábie, Severní Koreje a Iráku.

Libyjský vyjednavač a bývalý velvyslanec na Filipínách Abdal Radžáb Azzaruk se má vrátit na Filipíny až příští týden, aby se pokusil dosáhnout propuštění zbývajících rukojmích.

Osud zbývajícíh rukojmí je stále nejasný
Skupina Abú Sajáfa už v březnu zajala 50 školáků a popravila jejich dva učitele. 23. dubna zajala v malajsijském středisku Sipadan 21 lidí, většinou cizinců a odvezla je na 960 kilometrů vzdálený filipínský ostrov Jolo. Později k nim přibyli další rukojmí.

Za propuštěnou Němku a skupinu Malajsijců měli únosci dostat 5,5 miliónu dolarů, za šest dalších cizinců propuštěných v neděli a v pondělí šest miliónů. V zajetí je stále kromě Schillinga ještě šest cizinců, za něž je dojednáno rovněž miliónové výkupné na hlavu. Na rozvoj oblastí s muslimským obyvatelstvem má libyjské Nadace Kaddáfí poskytnout 25 miliónů dolarů.

Šest cizinců, kteří byli propuštěni v neděli a v pondělí, odcestovalo v úterý na krátkou návštěvu Tripolisu v Lybiii, kde se setkali s lybijským vůdcem Muammarem Kaddáfám. Libye je hlavním vyjednávačem s únosci a plátcem výkupného.

"Ulevilo se mi," sdělila Marysa Burgotová, šestatřicetiletá reportérka France 2, která byla propuštěna už v neděli, "ale zase tolik mě svoboda netěší, protože nás nepropustili všechny. Moji dva kolegové jsou pořád v rukou únosců, a z toho je mi smutno."

Údaje o počtu zadržovaných rukojmí se liší. Podle agentury AFP zůstává na Jolu 23 rukojmích; potvrdí-li se zajetí Schillinga, pak 24. Oproti tomu agentura AP uvádí, že v rukou povstalců zůstává dvanáct Filipínců a šest cizinců.

Spojené státy požádaly Manilu, aby jim pomohla osvobodit čtyřiadvacetiletého Američana Jeffreyho Schillinga uneseného muslimskými povstalci v pondělí v Zamboanze (30. srpna 2000).

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...