Srbský policista u města Lazarevac (16. května 2014)

Srbský policista u města Lazarevac (16. května 2014) | foto: Reuters

Velká voda trápí východ Evropy, povodně zabily už deset lidí

  • 7
Východní část Evropy sužují rozsáhlé záplavy, které už stály život nejméně deset lidí. Nejhorší situace je v Srbsku a v sousední Bosně a Hercegovině, kde rozvodněné řeky odřízly od okolí řadu měst a obcí a donutily k evakuaci tisíce lidí. Vytrvalý déšť zvedl hladiny toků rovněž na Slovensku a v jižní části Polska.

Dramatické okamžiky prožívají lidé v okolí srbské metropole Bělehradu. Z břehů se tam vylily řeky Sáva a Kalubara a zcela zaplavily například asi dvacetitisícové město Obrenovac, kde se už evakuovalo 2 500 lidí a další tisíce rodin se budou muset uchýlit do bezpečí v nejbližší době. "Situace je katastrofální a bude se zhoršovat. Evidentně je třeba evakuovat celé město," apeloval na místní obyvatele premiér Aleksandar Vučić.

Voda v Obrenovaci někde dosahuje výšky až pěti metrů a na některá místa je možné se dostat pouze s pomocí vrtulníků. Navíc prý hrozí, že živel strhne most, který město spojuje s Bělehradem.

Vítr a déšť v Česku

Větrná smršť zastavila desítky vlaků, na motorák spadly dva stromy

Srbský premiér už ve čtvrtek vyhlásil stav ohrožení, v zemi jsou statisíce lidí bez proudu, silně narušená je silniční i železniční doprava, pět lidí kvůli záplavám přišlo o život.

Podobně to zatím vypadá v sousední Bosně a Hercegovině, kde dosud zemřeli dva lidé. V metropoli Republiky srbské - v Banja Luce - řeka Vrbas strhla několik mostů, záchranářským týmům se ale podařilo probojovat do dosud vodou odříznuté obce Maglaj.

Situace na Slovensku a v Polsku se zlepšuje

K lepšímu se začíná pozvolna obracet situace na Slovensku a v Polsku. Na Slovensku jsou rozvodněny desítky toků, ale odpoledne začaly hladiny řady z nich pomalu klesat a intenzita deště zeslábla. Server pravda.sk napsal, že nejhorší situace panovala před polednem na přítocích Váhu v oblasti nádrže Liptovská Mara nedaleko Liptovského Mikuláše pod Tatrami.

Kriticky zvýšené hladiny řek a potoků jsou v okresech Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Sabinov. Uzavřeny jsou některé silnice v popradském okrese. První obětí velké vody se stal třiaosmdesátiletý muž, který se ve čtvrtek utopil v okrese Svidník.

V Polsku si vybral dvě oběti vytrvalý déšť v kombinaci se silným větrem. Podle agentury PAP je povodňová situace nejhorší ve Slezském vojvodství, kde však voda začala po poledni mírně opadat. Stále jsou tam však uzavřeny některé silnice, mimo provoz zůstává i několik úseků regionálních železnic, například mezi obcemi Goleszów a Ustroń. Několik desítek lidí bylo evakuováno v obci Sucha Beskidzka poblíž hranic s Českou republikou, kde je rovněž vážná situace zejména v Českém Těšíně.

V Česku se zatím obavy z hrozících záplav nenaplnily. Vytrvalý déšť sice v noci na dnešek a během dne zvedl hladiny řek na severu Moravy a ve Slezsku, kde některé toky dosáhly třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení. Dnes ale jejich hladiny začaly klesat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue