Nejvyšší soud USA projednává potratový zákon, verdikt může změnit Ameriku

  • 11
Nejvyšší soud Spojených států začal projednávat přísný potratový zákon státu Mississippi, který zakazuje ukončení těhotenství po 15. týdnu. Zatímco konzervativní soudci Nejvyššího soudu naznačili, že by potratový zákon z Mississippi podpořili, liberální soudci varovali před zrušením precedenčního rozsudku Roeová versus Wade z roku 1973, který potraty zlegalizoval na federální úrovni.

Nyní projednávaná kauza je označována za nejvýznamnější svého druhu za poslední dekády. Nejvyšší soud, v němž mají konzervativní soudci převahu šesti ku třem, si při středečním slyšení vyslechli ústní argumenty, které se týkají snahy Mississippi oživit zákaz potratů od 15. týdne těhotenství. Republikány podporovanou novelu předtím zablokovaly soudy nižší instance.

Jediná potratová klinika v Mississippi přísný zákon napadla a má podporu administrativy prezidenta Joea Bidena. Očekává se, že nejvyšší soud ve věci rozhodne v červnu příštího roku. Verdikt by přitom mohl mít dalekosáhlé důsledky. Nejvyšší soud totiž nikdy předtím neumožnil zakázat potraty dříve, než může plod přežít mimo dělohu, tedy zhruba kolem 24. týdnu těhotenství.

Precedenční rozsudek Roeová vs. Wade z roku 1973 uznal, že právo na soukromí plynoucí z ústavy Spojených států chrání možnost ženy ukončit těhotenství. Soud v tomto rozhodnutí, stejně jako u dalšího případu v roce 1992, uvedl, že jednotlivé státy nesmějí zakázat provádění potratů ve fázi těhotenství, kdy plod ještě není schopen přežít mimo dělohu. V druhém případu soud zároveň zakázal zákony, které nepřiměřeně komplikují přístup k potratům. Mississippi ale nyní usiluje o zrušení rozsudku Roeová versus Wade.

„Proč 15 týdnů nestačí k tomu, aby se žena rozhodla, zda chce jít na potrat?“ tázal se konzervativní předseda nejvyššího soudu John Roberts. Podle agentury Reuters naznačil, že by soud mohl podpořit zákon z Mississippi, aniž by zrušil precedenční rozsudek z roku 1973.

Americký boj o potraty. V Arkansasu je zakázali i po incestu a znásilnění

Konzervativní soudce Brett Kavanaugh poznamenal, že ústava Spojených států se nevyslovuje pro potraty ani nevymezuje proti nim a nechává věc na lidech, aby „ji vyřešili v demokratickém procesu“.

Liberální soudkyně Elena Kaganová naopak uvedla, že je důležité, aby soud dodržoval precedens, „aby si lidé nemysleli, že tento soud je politická instituce“, která bude rušit předchozí rozsudky podle toho, jaká část společnosti se nejvíce ozývá a jaké má soud v dané době členy. Mandát soudců nejvyššího soudu je doživotní.

Pokud nejvyšší soud zruší rozsudek Roeová versus Wade nebo rozhodne, že potratový zákon z Mississippi neklade nepřiměřenou zátěž na ženy usilující o potrat před životaschopností plodu, očekává se, že by přísnější potratové zákony zavedlo nejméně 21 amerických států. O přístup k potratovým klinikám by v těchto státech pak podle organizace Planned Parenthood mohlo přijít přibližně 36 milionů žen, které jsou v reprodukčním věku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video