Očkovací centrum v portugalském Lisabonu (1. prosince 2021)

Očkovací centrum v portugalském Lisabonu (1. prosince 2021) | foto: Profimedia.cz

Stav nouze i po proočkování. Ale vakcíny fungují, pochvalují si Portugalci

  • 394
Portugalsko kvůli zvyšujícímu se počtu pozitivně testovaných na koronavirus opět zavedlo stav nouze. Země se nyní chce zaměřit na podávání třetích dávek vakcíny. Portugalci oslovení portálem iDNES.cz si i přes nová opatření pochvalují, že očkování funguje a hospitalizovaných díky němu není tolik.

„Od včerejška se musíme na spoustě míst prokazovat covid pasem. Při vstupu do baru musíme mít negativní test, i když jsme očkovaní. Test musejí mít i všichni, kteří přilétají do Portugalska. Ale všechno je otevřené, můžeme chodit ven, žádný lockdown tady není,“ popsala iDNES.cz situaci v Portugalsku manažerka Monika, která pracuje v Lisabonu.

Lidé podle ní s novými pravidly nemají problém. „Portugalci po staletí akceptovali vše, co jim bylo nařízeno. A nejhorší situace tady nastala loni těsně po Vánocích, takže lidé chápou, že vláda letos přijímá potřebná opatření,“ sdělila Monika a dodala, že se Portugalci v současné době hlásí na očkování třetí dávkou. 

Obdobně se vyjádřila také inženýrka Mafalda, jež je původem z Lisabonu, ale v současné době žije v irském Dublinu.

„Není na výběr, lidé musí dospět“

„O možném uzavření se mluví až v období kolem Vánoc. Pozitivních případů přibývá, ale nemocnice jsou oproti loňsku méně zatížené. Očkování rozhodně pomáhá a myslím si, že nemáme na výběr. Lidé prostě musí dospět,“ sdělila Mafalda, která v blízkých dnech plánuje cestu do Portugalska.

V zemi má dokončené očkování proti covidu 87 procent obyvatel, což je nejvíce v Evropské unii a jedna z nejvyšších hodnot na světě. Vláda se nyní zaměřila na přeočkování seniorů a lidí z rizikových skupin. Chce, aby do konce roku pětina obyvatel dostala třetí dávku.

Stav nouze začal v Portugalsku ve středu platit opět po několika měsících. Přineslo to zpřísnění některých pravidel. Při vstupu do vnitřních prostorů restaurací, kaváren, hotelů, posiloven či na některé kulturní a sportovní akce je nutné se prokázat covidovým certifikátem. Ten je vystavený očkovaným, lidem, kteří se z covidu uzdravili, nebo těm s negativním testem.

Při vstupu do země se musejí negativním testem prokázat i naočkovaní. Na pozemní hranici se Španělskem jsou namátkové kontroly a na letišti v Lisabonu několik desítek lidí dostalo pokutu, že přiletěli bez testu. Pokutu dostanou i letecké společnosti, které takové cestující přepravily.

Proočkované Portugalsko opět zavedlo stav nouze. Zaměří se na třetí dávky

Ke zpřísnění pravidel došlo kvůli rostoucímu počtu nakažených v posledních dnech. Ve čtvrtek testy v zemi odhalily 2 898 případů covidu. Ve středu to bylo dokonce 4 670 případů, nejvíce od začátku letošního února.

Tehdy v nemocnicích leželo přes šest tisíc pacientů s covidem. Ve vážném stavu se ocitalo téměř 900 z nich. Díky očkování se počet pacientů vyžadujících nemocniční péči výrazně snížil.

Na konci října se počet hospitalizovaných pohyboval pod třemi sty, od té doby mírně roste. V současné době nemocniční péči vyžaduje zhruba sedm set nakažených, na jednotkách intenzivní péče je přibližně stovka z nich.

2. prosince 2021

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video