Ukrajinský prezident Petro Porošenko (26. listopadu 2018)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (26. listopadu 2018) | foto: Reuters

Porošenko sbírá hlasy do druhého kola voleb. Zakázal zdražování plynu

  • 15
Ukrajinská vláda zakázala státní plynárenské společnosti Naftogaz zvyšovat ceny plynu pro spotřebitele, oznámil ve středu premiér Volodymyr Hrojsman. Před rozhodující volbou hlavy státu zákaz nejspíše potěší voliče, ale zneklidní věřitele Ukrajiny, poznamenala agentura Reuters.

Zákaz, který má platit zpětně od 1. dubna, přichází v době, kdy se Hrojsmanův spojenec, stávající prezident Petro Porošenko, snaží zvýšit své šance v klíčovém druhém kole prezidentských voleb. To se uskuteční 21. dubna. 

Porošenko jen těsně postoupil z nedělního prvního kola voleb na druhé příčce a má před sebou těžký úkol v rozhodujícím klání porazit herce Volodymyra Zelenského, který v neděli získal bezmála dvakrát více hlasů.

Vláda se nyní rozhodla povolit Naftogazu prodávat plyn obyvatelstvu levněji, než činí dosavadní „strop“ ve výši 8,55 hřivny (asi 7,20 Kč) za metr krychlový, nikoliv však dráže. „Plně to podporuji. Čím levněji budou plyn prodávat, tím lépe,“ prohlásil premiér podle listu Ukrajinska pravda.

Hrojsman minulý měsíc uvedl, že bude naléhat na ministerstvo financí a Naftogaz, aby s Mezinárodním měnovým fondem dospěly k ujednání, které by zabránilo jakémukoli budoucímu nárůstu sazeb za plyn pro domácnosti.

MMF, hlavní věřitel Ukrajiny, opakovaně vyzval Kyjev, aby zavedl tržní ceny zemního plynu, což je podmínka budoucí finanční pomoci pro tuto zemi, postiženou válkou.

Ukrajinská vláda loni v říjnu zvýšila ceny zemního plynu téměř o čtvrtinu, což jí umožnilo dosáhnout dohody s MMF o nové pomoci ve výši 3,.9 miliardy dolarů (asi 89 miliard Kč). Tehdy také vláda tvrdila, že plánuje od roku 2020 zvýšit domácnostem ceny plynu na tržní úroveň.

Ceny zemního plynu jsou citlivou otázkou v zemi, kde velká část obyvatelstva žije na pokraji chudoby a říjnové zdražení snížilo Porošenkovu popularitu, napsal Reuters.

Už před prvním kolem měl největší podporu Volodymyr Zelenskyj:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video