Poradce palestinského prezidenta Ziad al-Bandak při návštěvě koncentračního

Poradce palestinského prezidenta Ziad al-Bandak při návštěvě koncentračního tábora v Osvětimi. | foto: AP

Poradce palestinského prezidenta navštívil Osvětim, Hamás to odsoudil

  • 93
Mluvčí radikálního hnutí Hamás zkritizoval poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse za to, že navštívil koncentrační tábor v Osvětimi a vyjádřil tam úctu obětem holokaustu. Šel tak prý proti obecnému smýšlení Palestinců.

"Návštěva Ziada al-Bandaka v Osvětimi byla neopodstatněná a ničemu nepomohla," uvedl mluvčí palestinského hnutí Hamás Fawzi Barhoum s tím, že jednal proti obecnému smýšlení Palestinců. Informovala o tom BBC

Prezidentův poradce v koncentračním táboře zřízeném nacisty v Polsku položil květiny a vyjádřil zemřelým úctu.

Hnutí Hamás

Radikální islamistické hnutí, které je odpovědné za množství teroristických útoků proti Izraeli a jež USA i EU zařadily na seznam teroristických organizací. Podle svého statutu ze srpna 1988 usiluje o vytvoření islámského státu na celém území Palestiny včetně Izraele.

Mluvčí radikálního hnutí Hamás, které dlouhodobě usiluje o zničení židovského státu, už dřív uvedl, že holokaust je podle něj smyšlený. Během druhé světové války přitom zemřelo v Osvětimi víc než milion lidí, holokaust připravil o život 6 milionů Židů.

Návštěvu politika v Osvětimi nelichotivě okomentovaly také noviny Filastin, které vydává Hamás. "Je moudré podnikat kroky, které podporují Židy a jejich zločiny", vyšlo na názorové stránce.

Mahmúd Abbás s radikálními názory Hamásu nesouhlasí a situaci Palestiny a Izraele chce řešit mírovou cestou. Na začátku července se palestinský velvyslanec v Německu Saláh Abdel Šafí setkal s izraelskými novináři. "Holokaust je obrovská lidská tragédie a Židé jsou hlavní, ale ne jedinou obětí," řekl deníku The Jerusalem Post. Sám prý navštívil koncentrační tábory v Sachsenhausenu a Buchenwaldu a to samé doporučil i svým zaměstnancům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video