Místnost, kde se vykonává trest smrti podáním smrtící injekce

Místnost, kde se vykonává trest smrti podáním smrtící injekce | foto: Profimedia.cz

V Texasu popravili letos šestého vězně z cely smrti, dalších 9 tam čeká

  • 15
V americkém státě Texas byl popraven smrtící injekcí muž odsouzený za vraždu policisty spáchanou před 14 lety. Sedmatřicetiletý Jeffrey Demond Williams je šestým popraveným v tomto státě od začátku roku. V celách smrti čeká v Texasu ještě dalších devět odsouzenců.

Williams, který strávil v cele smrti 13 let, byl popraven ve středu večer místního času pouhou hodinu poté, co jeho odvolání zamítl i nejvyšší soud.

Odsouzen k smrti byl za vraždu devětatřicetiletého policisty Troye Blanda.

Ten sledoval motel, v němž se údajně zdržovali zloději aut. Když Williams přijel na místo v autě, které bylo nahlášeno jako ukradené, pokusil se ho Blando zadržet a nasadit mu pouta. Williams na něj vystřelil, policista zemřel krátce poté, co zavolal záchranku. Williams byl dopaden jen jeden blok od místa vraždy.

Williams je podle informačního střediska o trestech smrti (DPIC) 498. popraveným v Texasu od roku 1976, kdy byl v USA znovu zaveden trest smrti.

Texas se tak podílí více než jednou třetinou na celkovém počtu zhruba 1 300 poprav vykonaných od té doby v celých USA a blíží se 500. popravě, která bude podle vykonána pravděpodobně 26. června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video