Pompeje vydaly další poklad, archeologové objevili fresku Narcise

  • 23
Archeologové objevili v atriu bohatě zdobeného domu v Pompejích dobře zachovalou fresku bájného Narcise, který zamilovaně pozoruje svůj odraz na vodní hladině. Dříve byla v ložnici stejného domu nalezena smyslná freska Lédy, kterou podle antického mýtu oplodnil Zeus (v římské verzi Jupiter), proměněný v labuť.

Oba motivy - jak Narcis, tak Léda s labutí - byly ve výzdobě domů tohoto antického města běžné.

„Krása místností nás vedla k tomu, že jsme změnili plán a budeme pokračovat ve vykopávkách,“ uvedla dočasná ředitelka archeologického areálu Alfonsina Russová. „To nám umožní v budoucnosti zpřístupnit přinejmenším části tohoto domu veřejnosti,“ dodala.

Na konci roku 2018 archeologové v Pompejích narazili na kostru koně, který podle nich patřil vysoce postavenému římskému vojákovi. Soudí tak na základě nalezených popruhů a „moderního“ sedla ze dřeva a bronzu.

Fotogalerie

V roce 2018 patřil k nejzajímavějším nálezům muž, kterému kamenný sokl při útěku patrně srazil hlavu, zmíněná freska Lédy s labutí či místnost domácího oltáře s bohatě malovaným výjevem ze zahrady.

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečnou lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabie a Oplontis. Pompeje patří mezi jedno z nejvíce navštěvovaných míst v zemi.

Z nápisu uhlem na zdi, který archeologové loni nalezli v neprobádané části antického přístavu loni v říjnu, odborníci odvozují, že Pompeje zanikly v říjnu, a nikoli v srpnu roku 79.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video