Ukrajinský podnikatel Vladimir Vladimirovič Borodenko zaplatil pomník padlých

Ukrajinský podnikatel Vladimir Vladimirovič Borodenko zaplatil pomník padlých Čechů a Slováků u obce Čerňachiv. | foto: ČTK

Omluva za okupaci. Ukrajinec postavil pomník československým vojákům

  • 321
Ukrajinský podnikatel Vladimir Vladimirovič Borodenko nechal nedaleko Kyjeva zaplatit výstavbu pomníku československým vojákům, kteří za druhé světové války padli u vesnice Čerňachiv. Před smrtí jej o to požádal jeho otec, který se v roce 1968 zúčastnil srpnové okupace Československa.

U Čerňachivu, obce asi 50 kilometrů od Kyjeva, podle Filipka 9. listopadu 1943 padlo v boji 11 československých vojáků z tankové jednotky. V obci byli pohřbeni, dosud ale jejich smrt žádný pomník nepřipomínal.

Pomník se jmény padlých byl odhalen za účasti českého velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha letos 23. května. Informoval o tom Pavel Filipek z ministerstva obrany, který má na starosti válečné hroby českých a československých vojáků po celém světě.

Československé vojáky, kteří padli během bojů druhé světové války, připomínají tisíce pomníků a památníků. Kromě Česka se nacházejí především na území bývalého Sovětského svazu, ve Velké Británii a Francii.

Válečné hroby československých vojáků jsou také například na Azorech, kde je pohřbena čtveřice letců, která zahynula v březnu 1945 při havárii během startu letounu Liberator. Další letci, kteří zemřeli při haváriích, jsou pohřbeni na Bahamách. Válečné hroby československých vojáků druhé světové války jsou i na bývalých bojištích v severní Africe.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video